Poveži se s nama

Vijesti

‘Ostavljati smeće uz rijeke i jezera, isto je kao prosipati ga doma po kuhinji’

Akcija ‘Očistimo smeće s naših jezera’ prepoznata kao najbolji projekt u cijeloj zemlji

Objavljeno

Predanost i upornost udruga iz Novog Čiča u zaštiti prirodnih ljepota svoga kraja prepoznata je i izvan Turopolja. Akcija ‘Očistimo smeće s naših jezera’ na nacionalnom susretu gradonačelnika i poduzetnika u Splitu i nagrađena je kao najuspješnija među 12 takvih akcija provedenih ove godine u cijeloj zemlji.

U prvoj fazi projekta prikupili su fotografije i lokacije divljih odlagališta otpada. Evidentirano 40-tak divljih odlagališta otpada na području jezera Čiče i rijeke Odre. U akciji čišćenja uz organizatore Športsko ribolovnu udrugu Odra, sudjelovali su članovi KUD-a  Čiče i DVD-a Novo Čiče te brojni volonteri. U akciji je prikupljeno 12 tona smeća.

Što ih motivira na ovakav nesebični rad i hvale vrijedne akcije upitali smo Ognjena Cahuna, predsjednika Športsko ribolovne udruge Odra.

– Mi smo prije svega roditelji koji svojoj djeci želimo ostaviti nešto u nasljeđe, a to je on o što je ključ života u ovom kraju, to su naše vode. To smeće koje ste ostavili uz vodu i jezera, je kao da ste ga prosuli sebi doma po kuhinji – rekao nam je Ognjen.

Više o ovoj temi doznajte u našem video prilogu.

Priroda

FOTO Lopoč, ribe, kornjače, golubovi i djeca

Objavljeno

on

04.06.2020. Velika Gorica. Ribe, kornjače, golubovi i djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ako se u nekoliko dana u nizu nešto duže zadržite u Parku dr. Franje Tuđmana, onda ćete zamijetiti da se neke od aktivnosti odvijaju po nepisanim pravilima. Primjerice, neki od odraslih hrane ribe i kornjače u jezercu, a drugi su, pak, ‘zaduženi’ za ishranu golubova.

04.06.2020. Velika Gorica. Ribe, kornjače, golubovi i djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon nastave (učenici od 1. do 4. razreda) skupine djevojčica odnosno dječaka dolaze do jezerca i pokušavaju pronaći kornjače te ih ponekad premještaju s jednog na drugi kraj ‘akvarija’ u parku. Trenutačno je to zahtjevniji zadatak, jer je lopoč listom i cvijetom prekrio već polovicu vodene površine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Ozdravila još jedna osoba, nema novih slučajeva u Zagrebačkoj županiji

Ostala su samo dva aktivna slučaja koronavirusa u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 11 dana nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada su ukupno izliječene 124 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Vijesti

Policija u akciji: Kažnjavat će vožnju pod utjecajem alkohola, prebrzu vožnju…

Osim vozača automobila, kontrolirat će i vozače motora

Objavljeno

on

Prometna policija najavila je pojačani nadzor vozača u dane vikenda, od 5. do 8. lipnja, posebno u popodnevnim i noćnim satima. Akcija je usmjerena prvenstveno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

– Akcija će biti posebno usmjerena i na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, ali i na sprječavanje i sankcioniranje drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća dodali su iz policije.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno