Poveži se s nama

HOTNEWS

Općina Orle: Obnova desnog nasipa rijeke Save

Objavljeno

Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije na temelju važećih zakona provodi Glavnu ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu za zahvat ”Obnova desnog nasipa rijeke Save s obaloutvrdama – dionica Drnek-Suša”. Nositelj zahvata su Hrvatske vode (Vodnogospodarski odjel za gornju Savu) a odnosi se na Općinu Orle i katastarske općine Drnek i Sušu. Javni uvid započeo je 21. prosinca i trajat će do 21. siječnja 2016., u zgradi Općine Orle, u prostorijama Jedinstvenog upravnog odjela, a isti odjel organizirat će i Javno izlaganje o Studiji u četvrtak, 07. siječnja u 13 sati.

Studija glavne ocjene izrađena je u svrhu procjene mogućih utjecaja zahvata uređenja obaloutvrda na područja ekološke mreže. Ekološka mreža propisana je Zakonom o zaštiti prirode, a obuhvaća ekološki važna područja od međunarodne i nacionalne važnosti. U Europskoj uniji područja od međunarodne važnosti predlažu se za uvrštavanje u EU ekološku mrežu NATURA 2000, koja je osnovni program u politici zaštite prirode Europske unije.

Novoizgrađena obaloutvrda u Drnku dodiruje svojim završnim lukom prometnicu koja povezuje ovaj kraj preko Veleševca i Suše sa Sisačko-moslavačkom županijom. Viša je od starog nasipa preko jednog metra i pruža žiteljima ovog dijela Posavine dodatnu sigurnost u vremenu kada rijeka bude dostizala kritične vodostaje. Trenutačno niski vodostaj Save zabrinjava skelara na Skeli Oborovo: – Ne pamtim u posljednjih dvadesetak godina da je vodostaj Save u mjesecu prosincu bio niži za skoro 1,5 metara od vodostaja u ljetnim mjesecima. Trenutni vodostaj je minimum koji je dovoljan da skela prihvati vozila, ali ako bi vodostaj bio još niži to ne bi bilo više moguće, jer skela ne bi mogla doploviti do prihvatne postaje. – ispričao je skelar,  a njegove riječi potvrdila nam je i iznimno niska razina vode u veleševečkom jezeru.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Novih 5 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa županiji, Gorica će dobiti 600 tisuća

Najveći iznos dobit će Zaprešić, Kravarsko i Pokupsko – svaki po 900 tisuća kuna

Objavljeno

on

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost doznačio je 5 milijuna kuna Zagrebačkoj županiji za troškove sanacije šteta od potresa. Spomenuti iznos Zagrebačka županija dodijelit će gradovima i općinama, a dio će iskoristiti za sanaciju šteta na ustanovama kojima upravlja Županija. Najveći iznos dobit će Zaprešić, Kravarsko i Pokupsko – svaki po 900 tisuća kuna. Velika Gorica će dobiti 600 tisuća, a Vrbovec, Križ i Pisarovina po 300 tisuća. S ostatkom od 800 tisuća Zagrebačka županija će sanirati ustanove kojima upravlja.

Podsjećamo i kako je Vlada RH već doznačila Zagrebačkoj županiji 10 milijuna kuna za sanaciju šteta od potresa, a spomenuta sredstva već su dodijeljena gradovima i općinama. Pokupsko i Kravarsko tako su dobili po 2.750.000 kuna, a Velika Gorica milijun kuna.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Razoran potres osjetio se i na širem velikogoričkom području, sve o štetama i humanitarcima

Pogledajte rezime potresa koji nas je zatekao na kraju 2020.godine…

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ministrica Vučković: Obnovit ćemo svako oštećeno poljoprivredno gospodarstvo

Pregledano je više od 3 tisuće gospodarstava na pogođenom području…

Objavljeno

on

Prilikom svog posjeta Zagrebačkoj županiji, ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Damira i Josipa Šandora u Roženici na Pokupskom, a koja se uglavnom bave poljoprivredom, ovčarstvom i stočarstvom.

– Ne fali nam ništa – skromno priznaje gospodin Josip Šandor čije gospodarstvo potres nije zaobišao. Dio materijalne štete na gospodarstvu već su sami sanirali, a ostatak će na proljeće. No, ono što još uvijek brine sve mještane su nova podrhtavanja tla.

– Što se tiče poljoprivrednih poticaja, ukoliko nešto dobimo, svakako ćemo to dobro uložiti – ističe Šandor.

Pored upoznavanja s nastalom štetom, bila je to prilika i za informiranje o drugim problemima koje imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. – Radimo na saniranju posljedica ovog katastrofalnog potresa te pripremamo potporu iz programa Ruralnog razvoja. Želimo i možemo obnoviti sva gospodarstva koja imaju štetu – naglasila je ministrica Vučković.

Pregledano je više od 3 tisuće gospodarstava na pogođenom području. Na gospodarstvima koji se bave stočarstvom zabilježeno je 1300 šteta, kod onih koji se bave biljno proizvodnjom broj šteta je oko 50, a 200tinjak gospodarstvenika je prijavilo štetu na mehanizaciji i opremi.   Također, registriranim poljoprivrednicima je dostupna i aplikacija putem koje mogu, osim oštećenja poljoprivrednih resursa, prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke,  kao i poteškoće sa prodajom poljoprivrednih proizvoda.

-Na inicijativu poljoprivrednika, lokalne samouprave i županije, dogovorili smo sastanke koje će Ministarstvo poljoprivrede održati s drugim resorima, kako bi smo vidjeli možemo li učiniti što na rješavanju imovinsko pravnih odnosa i geodetskih izmjera kako bi ta gospodarstva bila spremna na obnovu i razvoj. Bilo je riječi i o razvojnim planovima koji su vezani uz razvoj ekološke poljoprivrede, razvoj stočarske proizvodnje – dodala je ministrica i pohvalila Zagrebačku županiju u korištenju i povlačenju sredstava iz europskih fondova koji su na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede.

Domaćin ministrici, bio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak koji je podsjetio kako županija ima 14 tisuća registriranih poljoprivrednih gospodarstava.

-Puno ulažemo u poljoprivredu. Unazad 15 godina, kroz županijski proračun uloženo je 100 milijuna kuna. I u ovoj godini, za naše poljoprivrednike, pripremili smo bespovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna- najavio je Čičak i dodao kako će kroz rebalanse maksimalno pomoći stanovnicima, a očekuju se i sredstva Vlade, kako bi što lakše prebrodili ovu tešku situaciju u nadi kako se potresi više neće ponoviti.

-Vjerujem da će ovaj poticaj i dolazak ministrice, a i sve ono što je napravilo Ministarstvo, pomoći našim poljoprivrednicima. To su vrijedni ljudi koji se svaki dan bore za koru kruha te im treba pomoći kako bi opstali – istaknuo je načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, zahvalivši ministrici na dolasku.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno