Poveži se s nama

Vijesti

Održana 10. Međunarodna smotra folklora „Ivanje u Novom Čiču“

Objavljeno

Bolje da izumre selo nego običaji, dobro je znana poslovica, a u slučaju turopoljskog Novog Čiča nema  straha ni za selo, ni za običaje.Desetu godinu zaredom svi mještani dišu kao jedan kada je u pitanju međunarodna smotra folklora „Ivanje u Novom Čiču“.

Tradicionalna je ovo proslava ivanjskih večeri, a na ovogodišnjoj, desetoj međunarodnoj smotri folklora, posjetitelji su uz pjesme i plesove iz cijele regije imali priliku razgledati i sadržajno Etno naselje Novo Čiče, a riječ je o prikazu turopoljskog  ambijenta.Ono što je posebno oduševilo posjetitelje ove godine je replika konjskog tramvaja, tzv.kojnače koji je od 1907. do 1935. godine prometovao upravo od Novog Čiča do Velike Gorice.

KUD „Novo Čiče“ raspolaže bogatim fundusom narodnih nošnji, pa je posjetiteljima omogućilo razgledavanje istih, a ujedno su bile prezentirane i stare fotografije na kojima se moglo vidjeti kako je nekad izgledao život u ovom živopisnom mjestu.

Osim lijepih sjećanja ono što će svima, ali i budućim generacijama ostati za uspomenu je milenijska fotografija svih sudionika koja je snimljena uz jezero Ježevo , od kojeg je nakon snimanja krenuo veliki mimohod svih sudionika i udruga iz mjesta do Pučke škole.Zbog kiše,nažalost, otkazano je sve ono što se trebalo održavati na otvorenom, sveta misa, prikazi turopoljskog stola,  prezentacija kolača oko koje se posebno potrudila udruga umirovljenika, radovi oko kuće..

No, 650 sudionika ove nadaleko poznate manifestacije ni kiša nije smetala da pokažu svu raskoš i bogastvo tradicije krajeva iz kojih su došli, a nastupilo je uz domaćine,  čak dvanaest gostujućih društava, koja su stigla osim iz Hrvatske, i iz Bosne i Hecegovine, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Posebni gosti  bili su učenici Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice,  Škola za ritmiku i balet Zagreb, te Megablast, koji su izveli Svjetski ples Vode.

Nakon službenog dijela programa, posjetitelje i goste do ranih jutanjih sati zabavljao je Maraschino band.

KUD „Novo Čiče“ još jednom je pokazalo zašto ova manifestacija slovi kao jedna od najvećih u ovom dijelu Zagrebačke županije, jer su i ove godine sve koji su nazočili „Ivanju u Novom Čiču“ ostavili s prekrasnim dojmovima, i željom za ponovnim susretom slijedeće godine.

(Suzana Majstorović/FOTO: FB KUD NOVO ČIČE)

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Sajmište se vraća u normalu, opet nudi sve

Objavljeno

on

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prošlog petka (15. svibnja) kada je sajmište bilo ponovo otvoreno ublažavanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, prometnica od Fabijačićeve do Reciklažnog dvorišta bila je prijepodne ispunjena vozilima, kako parkiranim tako i onima u pokretu.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas (22. svibnja) spomenuta je prometnica u nekim trenucima bila totalno zakrčena, vozila su bila parkirana na sve strane, slobodnog mjesta ni za lijek. To je bio znak da su se na sajmište vratili prodavači odjeće i obuće, tehničke robe i svega onoga što karakterizira sliku sajmišta svakog petka. Kada tome dodate kupce i znatiželjnike, onda stječete dojam da sve vrije kao u košnici.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Istina, ima još slobodnog prostora za štandove, ali nema sumnje, sajmište se vraća u normalu i opet nudi sve. Ipak, još uvijek dominira velika ponuda flanci povrća i cvijeća te velike količine voća i povrća.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno