Poveži se s nama

Vijesti

Od ponedjeljka jesenski vozni red ZET-a

Linije 268 i 333 ponovno će prometovati pojačanim intenzitetom

Objavljeno

Autobusne linije 268 i 330 od ponedjeljka će ponovno prometovati pojačanim intenzitetom, prema uobičajenom, jesenskom voznom redu.

„Sve putnike molimo za međusobnu suradnju, uz preporuku da se prtljaga unutar vozila, poput školskih torbi, odnosno ruksaka, ne nosi na leđima, nego drži u ruci ili na krilu.
Podsjećamo, zbog vaše sigurnosti, ulazak ili izlazak iz vozila nije dopušten tijekom i nakon signala na vratima. Zahvaljujemo vam što se pridržavate naših preporuka!
Novi vozni red bit će dostupan na početno – krajnjim stajalištima kao i na našoj internetskoj stranici www.zet.hr“, poručili su iz ZET-a.

Vijesti

VIDEO Krešimir Ačkar u Saboru o posljedicama potresa na velikogoričkom području

‘Ovaj zakon će nam pomoći riješiti probleme 29 obitelji s područja Velike Gorice’

Objavljeno

on

Na jučerašnjoj sjednici Sabora zastupnici su raspravljali o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca 2020. Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

U raspravi je sudjelovao i v.d. gradonačelnika Velike Gorice i saborski zastupnik, Krešimir Ačkar koji je u svoj raspravi skrenuo pozornost na goričko područje.

– Od 29. prosinca u fokusu javnosti opravdano je Sisačko-moslavačka županija jer je najteže nastradala, no nažalost izgubljeno je i sedam života. Puno manje spominje se Zagrebačka županija i moja Velika Gorica. Ona srećom nije imala ljudskih žrtava, ali materijalna šteta je jako velika. Ovaj zakon je ključan u rješavanju našeg problema – kazao je sa saborske govornice Krešimir Ačkar istaknuvši kako je na goričkom području šteta prijavljena na 851 stambenom objektu, pri čemu je šest obiteljskih kuća u potpunosti neupotrebljivo, a 23 su privremeno neupotrebljive za stanovanje.

No, nisu stradale samo obiteljske kuće. Neupotrebljivi su škola i župna crkva u Dubrancu, a privremeno je neupotrebljiva školska dvorana Osnovne škole Eugena Kumičića, kao i Stari grad Lukavec.

– Zbog brze intervencije Vlade prvih dana kada se pomoglo Zagrebačkoj županiji s 10 milijuna kuna, a s ovih dana 5 milijuna kuna, završavamo povratak naših sugrađana na njihove parcele u montažne kuće. Tim sredstvima lakše smo podnijeli to breme. Ovim Zakonom mi u potpunosti rješavamo probleme za 29 obitelji s područja grada koje su ostale bez svojih sigurnih kuća. Sretni smo i zahvalni dragom Bogu što smo manje stradali od drugih pogođenih sredina ovim razornim potresom. Završavam ovu raspravu u nadi da je ono najgore iza nas i da nas više nikada neće zadesiti tako jak potres ili katastrofa – nastavio je Ačkar, zahvalivši svima koji su pomogli u tim teškim trenucima.

Dodajmo i kako je problem škole u Dubrancu Ačkar aktualizirao još dan ranije na aktualnom prijepodnevu u Saboru.

https://youtu.be/dGl8yMuW_V4

https://youtu.be/dGl8yMuW_V4

Nastavi čitati

Vijesti

MORH upozorava na moguća probijanja zvučnog zida

Najavili su svoje redovne letačke aktivnosti

Objavljeno

on

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u četvrtak, 21. siječnja, u vremenu od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, javljaju iz MORH-a i mole građane za razumijevanje.

Letovi će se provoditi na području Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije na visini od 1.000 do 10.000 metara te na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Nastavi čitati

Vijesti

Vatrogasni dom u Novom Čiču je van upotrebe

Može li novi povodom 130. obljetnice?

Objavljeno

on

Razorni potres, koji je centralno pogodio petrinjsko područje, uzdrmao je i velikogorički kraj. Tako je u Novom Čiču stradao i Vatrogasni dom, koji je dobio žutu naljepnicu, uz napomenu “Privremeno neupotrebljiv”. Na preporuku predsjednika DVD-a Novo Čiče Zvjezdana Čurla, razgovarali smo s predsjednikom MO Novo Čiče Nikolom Šimac. Evo skupne izjave.

Foto: MO Novo Čiče

– Vatrogasni dom u Novom Čiču od velikog je značaja, ne samo za žitelje Čiča, već i za čitave Župe Novo Čiče. Kroz dugo postojanje dom DVD-a se pokazao od vitalnog značaja za mnoge generacije, ne samo vatrogasaca. Pamte se mnogi veseli, ali i tužni trenuci, a posebno je bio od velike važnosti u kriznim situacijama. Za primjer, u vrijeme Domovinskog rata te poplave 2010. godine Vatrogasni dom je bio sjedište Crvenog križa te se iz njega koordinirala pomoć najviše ugroženim ljudima iz čitavog kraja. U njemu su stasale generacije vatrogasaca, koji su se posebno iskazali pomažući ljudima nakon poplava te sada nakon razornog potresa.

Foto: MO Novo Čiče

Često nepravedno te ljude povezujemo samo s veselicama, zaboravljajući da su oni ti koji su ispumpavali podrume, skidali oštećene dimnjake te na razne načine pomagali ugroženim ljudima, ugrožavajući svoje zdravlje i život na čisto dobrovoljnoj bazi. Upravo su se članovi DVD-a dokazali kao rijetka organizirana snaga koja je spremna odmah pomoći ljudima u nevolji. Nemojmo zaboraviti da u DVD-u imamo ispitane vatrogasce sposobne i spremne izaći na teren te sudjelovati u združenim akcijama s Javnom vatrogasnom postrojbom, a vode brigu i o brojnoj mladeži budućim članovima društva.

Foto: MO Novo Čiče

Uz vatrogasce, prostor doma su koristile i mnoge druge udruge ovog podneblja. Pamte se mnoge Godišnje skupštine NK Dinama Hidrel Novo Čiče, u domu je svoj rad započeo i Judo klub Kokica, kroz koji je aktivno mnoštvo djece iz čitavog kraja. U domu su se održavali zborovi građana, skupštine raznih drugih udruga, edukacije poljoprivrednika i mnoge druge društvene djelatnosti. Održavale su se u domu i svadbe, krstitke, ali i karmine. Tako je uz ovaj društveni prostor na ovaj ili onaj način vezan velik broj ljudi, ne samo iz Čiča. I sada su svi oni ostali bez tog vrijednog i važnog prostora.

Foto: MO Novo Čiče

Vatrogasni dom je građen davno. Prema tadašnjem načinu gradnje i mogućnostima nije izrađena takozvana deka, već teret krovišta pada na zidove. Zbog toga je, nakon mnogo godina postojanja, njegova statika bila narušena i ranije. MO Novo Čiče je još prije potresa upozoravao na opasnost od urušavanja, u slučaju velikog nevremena, velike količine snijega, ali posebno potresa. Temeljem toga je, u suradnji MO, DVD-a i Grada donesena odluka da se pristupi izgradnji novog Vatrogasnog doma.

Foto: MO Novo Čiče

Izgradnja je počela, no nažalost prije nego je odmakla, pogodili su nas u seriji razorni potresi. Prvo zagrebački pa potom petrinjski. Dom je oštećen već u prvom, a petrinjski ga je dokrajčio, ostavljajući pukotine na cijeloj nosivoj konstrukciji, čineći ga tako nesigurnim za upotrebu. Stoga je preporuka MO da se postojeća zgrada ukloni te u doglednoj budućnosti napravi nova za buduće društvene namjene.

Foto: MO Novo Čiče

No, prije toga je potrebno završiti započeti novi hitno potreban Vatrogasni dom. Potresi iz 2020. su ostavili DVD Novo Čiče bez prostora za rad. Novo Čiče nema prostor jednake veličine i dostupnosti, u kojem bi se u istoj mjeri mogle koordinirati krizne aktivnosti te organizirati normalan rad DVD-a, udruga i građana. S obzirom na to da je dom u Čiču specifičnog načina gradnje, stradao je mnogo više nego drugi domovi u okolici Velike Gorice. Stoga smo mišljenja da je u ovom trenutku potrebno prepoznati situaciju, pronaći potrebna sredstva te ih uložiti u završetak izgradnje novog Vatrogasnog doma, u što skorijem roku.

Do sada je Grad uvijek pokazao veliko razumijevanje za potrebe žitelja Novog Čiča pa tako i DVD-a ali i drugih udruga, na čemu smo vrlo zahvalni. Nadamo se da će se dobra suradnja nastaviti te da će situacija koja je zatekla mještane Čiča biti prepoznata i sukladno tome novi Vatrogasni dom biti izgrađen u što skorijem roku. Svakako se nadamo da će to biti prije velike 130. obljetnice vatrogastva u Novom Čiču, koja će biti 2023. godine. S time na umu se nadamo da će sljedeći razgovor na temu Vatrogasnog doma biti veselije naravi, nadamo se u tonu veselice povodom njegovog svečanog otvaranja – monolog je Nikole Šimca, predsjednika MO Novo Čiče.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno