Poveži se s nama

Moja županija

Obilježena 138. godišnjica rođenja jednog od najvećih hrvatskih političara 20. stoljeća

Zaslužan je za obnovu hrvatske državnosti

Objavljeno

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, u Jastrebarskom je obilježena 138. godišnjica rođenja Vladka Mačeka, jednog od najvećih hrvatskih političara 20. stoljeća. Po rođenju Jaskanac, Maček je bio političar „ispred svoga vremena“, koji se zalagao za socijalnu pravdu, pravo i pravicu maloga čovjeka.

Filip Tončić, potpredsjednik Gradskoga vijeća Jastrebarskoga, rekao je da posebno treba naglasiti Mačekov utjecaj na formiranje političke misli u Hrvatskoj i njegovo protivljenje svim totalitarizmima ondašnjega vremena.

„Njegovo političko djelovanje posebno je bilo usmjereno na rješavanje hrvatskoga pitanja. Treba istaknuti njegove zasluge u stvaranju Banovine Hrvatske. Maček je zaslužan za obnovu hrvatske državnosti i činjenicu da se nakon srednjega vijeka većina hrvatskoga naroda našla u jednoj teritorijalnoj jedinici, koja je bila stepenica prema uspostavi današnje hrvatske države“, rekao je Tončić. Za gradonačelnika Jastrebarskoga Zvonimira Novosela, Mačekova rečenica o krivo zakopčanom lajbeku, kojega treba otkopčati i ponovno zakopčati, i danas je aktualna.

„Živimo u vrijeme kada je u Hrvatskoj previše krivo zakopčanih lajbeka. No, pitanje je jesu li oni koji ih nose toga svjesni i imaju li hrabrosti i snage učiniti ono što je Maček rekao da bi trebalo“, rekao je Novosel. Govoreći o Mačeku istaknuo je da je on bio čovjek dijaloga i pomirbe, koji je neupitno ostavio pečat u hrvatskoj povijesti.

„Mačekov rad, djelo, politiku i promišljanja povjesničari će još dugo izučavati, tražiti dubine i smisao onoga što je on tada činio“, rekao je Novosel.

Foto: Zagrebačka županija

U ime Županije, svečanoj sjednici prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Rekla je da je Maček bio političar koji je „u dušu“ razumio svoj narod, njegove probleme i potrebe, želje i nadanja.

„Stoga je jasno da i danas, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, ljudi cijene njegovo djelo. Neupitan je Mačekov utjecaj na političke prilike u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i njegova borba protiv svih oblika totalitarizama. Uspjelo mu je nešto što nikada prije i nikada poslije nije uspjelo niti jednom političaru na ovim prostorima – na izborima 1938. osvojiti čak 98 posto svih hrvatskih glasova“, rekla je zamjenica župana.

Svečanoj sjednici nazočio je i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Nakon svečane sjednice, ispred Mačekova spomen poprsja, koja je postavljena pored mjesta njegove rodne kuće, zapaljeni su lampaši, a potom je u župnoj crkvi. sv. Nikole služena misa zadušnica.

Nastavi čitati

Moja županija

Dva nova slučaja koronavirusa u Gorici

Tri novooboljela u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata još su tri osobe zaražene koronavirusom. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Dva su nova slučaja s područja Velike Gorice, a jedan iz Svete Nedelje. Po dvije izliječene osobe broje ispostave Doma zdravlja Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, a preminula je osoba s područja Ivanić-Grada.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također,izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuje Stožer civilne Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji dva nova slučaja koronavirusa

Tri osobe su izliječene

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata registrirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, a tri osobe su izliječene. Po jedan novi slučaj bilježe područja Svete Nedelje te Samobora, dok je jedna izliječena osoba s područja Vrbovca te dvije sa zaprešićkog područja. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 55 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 166 osoba, a 9 ih je preminulo.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno