Poveži se s nama

Moja županija

Obilježena 138. godišnjica rođenja jednog od najvećih hrvatskih političara 20. stoljeća

Zaslužan je za obnovu hrvatske državnosti

Objavljeno

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, u Jastrebarskom je obilježena 138. godišnjica rođenja Vladka Mačeka, jednog od najvećih hrvatskih političara 20. stoljeća. Po rođenju Jaskanac, Maček je bio političar „ispred svoga vremena“, koji se zalagao za socijalnu pravdu, pravo i pravicu maloga čovjeka.

Filip Tončić, potpredsjednik Gradskoga vijeća Jastrebarskoga, rekao je da posebno treba naglasiti Mačekov utjecaj na formiranje političke misli u Hrvatskoj i njegovo protivljenje svim totalitarizmima ondašnjega vremena.

„Njegovo političko djelovanje posebno je bilo usmjereno na rješavanje hrvatskoga pitanja. Treba istaknuti njegove zasluge u stvaranju Banovine Hrvatske. Maček je zaslužan za obnovu hrvatske državnosti i činjenicu da se nakon srednjega vijeka većina hrvatskoga naroda našla u jednoj teritorijalnoj jedinici, koja je bila stepenica prema uspostavi današnje hrvatske države“, rekao je Tončić. Za gradonačelnika Jastrebarskoga Zvonimira Novosela, Mačekova rečenica o krivo zakopčanom lajbeku, kojega treba otkopčati i ponovno zakopčati, i danas je aktualna.

„Živimo u vrijeme kada je u Hrvatskoj previše krivo zakopčanih lajbeka. No, pitanje je jesu li oni koji ih nose toga svjesni i imaju li hrabrosti i snage učiniti ono što je Maček rekao da bi trebalo“, rekao je Novosel. Govoreći o Mačeku istaknuo je da je on bio čovjek dijaloga i pomirbe, koji je neupitno ostavio pečat u hrvatskoj povijesti.

„Mačekov rad, djelo, politiku i promišljanja povjesničari će još dugo izučavati, tražiti dubine i smisao onoga što je on tada činio“, rekao je Novosel.

Foto: Zagrebačka županija

U ime Županije, svečanoj sjednici prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Rekla je da je Maček bio političar koji je „u dušu“ razumio svoj narod, njegove probleme i potrebe, želje i nadanja.

„Stoga je jasno da i danas, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, ljudi cijene njegovo djelo. Neupitan je Mačekov utjecaj na političke prilike u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i njegova borba protiv svih oblika totalitarizama. Uspjelo mu je nešto što nikada prije i nikada poslije nije uspjelo niti jednom političaru na ovim prostorima – na izborima 1938. osvojiti čak 98 posto svih hrvatskih glasova“, rekla je zamjenica župana.

Svečanoj sjednici nazočio je i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Nakon svečane sjednice, ispred Mačekova spomen poprsja, koja je postavljena pored mjesta njegove rodne kuće, zapaljeni su lampaši, a potom je u župnoj crkvi. sv. Nikole služena misa zadušnica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno