Poveži se s nama

Moja županija

Obilježen Svjetski dan učitelja

Objavljeno

Od 2004.godine, u prigodi Svjetskog dana učitelja, Zagrebačka županija njeguje tradiciju susreta s umirovljenim učiteljima osnovnih i srednjih škola sa svog područja. Kao zahvalu što su svoj radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije, župan Stjepan Kožić uručio im je prigodne poklone. Unikatni nakit i satove dobilo je 60 učitelja. “Želim im se zahvaliti za sve ono što su učinili i što čine za našu djecu. Biti učitelj znači puno se davati te kroz ono što se predaje stvaraju se dobri i obrazovani ljudi što je u ovom vremenu nije lako, ističe župan Kožić.

11.10.2017. – Plešivica – Susret s umirovljenim učiteljima Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Umirovljena učiteljica povijesti i geografije dugoselske osnovne škole Josip Zorić, Zdenka Knežić, podučavala je brojne generacije pune 43 godine. Nije bilo lako, ali godine su proletjele. “Ne može svatko biti učitelj, to nije jednostavan posao, ali vjerujem da većina onih koji su se upustili u taj posao vole svoj poziv.” Knežić kaže za sebe da je bila stroga, ali pravedna učiteljica. Neki su je voljeli više, neki manje. No, ističe kako je uvijek bila privrženija onima koji su teže savladavali gradivo. “Prema tim učenicima imam najviše empatije, jer njima treba najviše pomoći. Mislim da su me voljeli jer sam im bila jako privržena, a njima je to trebalo, dodaje Knežić.

U ime svih umirovljenih profesora zahvalio se profesor glazbene kulture i bivši ravnatelj Osnovne škole Vukovina Krešimir Matešin, koji je u školstvu i prosvjeti radio više od 43 godine. “Uz ravnateljsku dužnost cijelo vrijeme sam bio i profesor, a to mi je zapravo najdraža titula jer to znači da sam nekoga i nešto naučio. Svojim mlađim kolegama Matešin je poručio neka nastave njihov put prenošenje znanja, ali i da pojačaju komponentu odgoja kako bi njihovi učenici po završetku obrazovanja postali kompletni ljudi.

11.10.2017. – Plešivica – Susret s umirovljenim učiteljima Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

U mirovini i 19 goričkih učitelja

Odnedavno u mirovini je i 19 goričkih učitelja osnovnih i srednjih škola. Iz OŠ Jurja Habedlića u mirovini su Jagoda Mrduljaš, Božena Galijaš i Silvana Kaurin. Iz Ekonomske škole Velika Gorica; Gordana Dir, Jadranka Bernik i Nada Mohar, dok su iz Gimnazije Velika Gorica u mirovinu otišle Mara Postić i Ždora Midheta. Tu su i Biserka Kolić iz OŠ Velika Mlaka, Krešimir Matašin i Vesna Jelić iz OŠ Vukovina. U OŠ Nikole Hribara više ne rade Milka Matanić, Višnja Bevanda, Brankica Kovač, Srećana Krešić i Zdenko Ilečić. U zasluženoj mirovini su i Ljubica Bučanac i Dragica Bogdanić iz OŠ Eugena Kumičića, te Milan Rupić iz OŠ Eugena Kvaternika.

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno