Poveži se s nama

Moja županija

Obilježen Svjetski dan učitelja

Objavljeno

Od 2004.godine, u prigodi Svjetskog dana učitelja, Zagrebačka županija njeguje tradiciju susreta s umirovljenim učiteljima osnovnih i srednjih škola sa svog područja. Kao zahvalu što su svoj radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije, župan Stjepan Kožić uručio im je prigodne poklone. Unikatni nakit i satove dobilo je 60 učitelja. “Želim im se zahvaliti za sve ono što su učinili i što čine za našu djecu. Biti učitelj znači puno se davati te kroz ono što se predaje stvaraju se dobri i obrazovani ljudi što je u ovom vremenu nije lako, ističe župan Kožić.

11.10.2017. – Plešivica – Susret s umirovljenim učiteljima Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Umirovljena učiteljica povijesti i geografije dugoselske osnovne škole Josip Zorić, Zdenka Knežić, podučavala je brojne generacije pune 43 godine. Nije bilo lako, ali godine su proletjele. “Ne može svatko biti učitelj, to nije jednostavan posao, ali vjerujem da većina onih koji su se upustili u taj posao vole svoj poziv.” Knežić kaže za sebe da je bila stroga, ali pravedna učiteljica. Neki su je voljeli više, neki manje. No, ističe kako je uvijek bila privrženija onima koji su teže savladavali gradivo. “Prema tim učenicima imam najviše empatije, jer njima treba najviše pomoći. Mislim da su me voljeli jer sam im bila jako privržena, a njima je to trebalo, dodaje Knežić.

U ime svih umirovljenih profesora zahvalio se profesor glazbene kulture i bivši ravnatelj Osnovne škole Vukovina Krešimir Matešin, koji je u školstvu i prosvjeti radio više od 43 godine. “Uz ravnateljsku dužnost cijelo vrijeme sam bio i profesor, a to mi je zapravo najdraža titula jer to znači da sam nekoga i nešto naučio. Svojim mlađim kolegama Matešin je poručio neka nastave njihov put prenošenje znanja, ali i da pojačaju komponentu odgoja kako bi njihovi učenici po završetku obrazovanja postali kompletni ljudi.

11.10.2017. – Plešivica – Susret s umirovljenim učiteljima Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

U mirovini i 19 goričkih učitelja

Odnedavno u mirovini je i 19 goričkih učitelja osnovnih i srednjih škola. Iz OŠ Jurja Habedlića u mirovini su Jagoda Mrduljaš, Božena Galijaš i Silvana Kaurin. Iz Ekonomske škole Velika Gorica; Gordana Dir, Jadranka Bernik i Nada Mohar, dok su iz Gimnazije Velika Gorica u mirovinu otišle Mara Postić i Ždora Midheta. Tu su i Biserka Kolić iz OŠ Velika Mlaka, Krešimir Matašin i Vesna Jelić iz OŠ Vukovina. U OŠ Nikole Hribara više ne rade Milka Matanić, Višnja Bevanda, Brankica Kovač, Srećana Krešić i Zdenko Ilečić. U zasluženoj mirovini su i Ljubica Bučanac i Dragica Bogdanić iz OŠ Eugena Kumičića, te Milan Rupić iz OŠ Eugena Kvaternika.

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno