Poveži se s nama

HOTNEWS

O nadzoru Ministarstva uprave oglasio se i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije

Zmajlović: „Mišljenje koje je potpisao ministar Kuščević ne temelji se na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet“

Objavljeno

Nakon što je Ministarstvo uprave donijelo je mišljenje da nije bilo opravdanih razloga za odgodu 4. sjednice te da predsjednik Skupštine nije postupio u skladu s Poslovnikom, priopćenjem se oglasio SDP Zagrebačke županije i njegov čelnik Mihael Zmajlović.

HDZ je toliko očajan da u pokušaju vrbovanja zastupnika i rušenja Skupštine Zagrebačke Županije ne bira više niti sredstva. Mišljenje koje je potpisao ministar Kuščević ne temelji se na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet. Trebamo li se zapitati da li možda i sam premijer Plenković dirigira ovim procesima? Optužuje druge, a zapravo njegovi vode hibridne ratove“, izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik skupštine Zagrebačke županije.

Dodao je kako je zanimljivo i to da je Ministarstvo uprave promptno i u samo par dana reagiralo na zahtjev HDZ-a. Također, objasnio zašto je mišljenje Ministarstva uprave sporno.

Prije svega, Ministarstvo uprave nije nadležno procjenjivati opravdanost razloga za odgodu sjednice predstavničkog tijela, već nadzirati zakonitost njegova rada. Rad se odvija na sjednicama, a u konkretnom slučaju sjednice nije niti bilo.

Nadalje, u postupku nadzora Ministarstvo uprave ne donosi mišljenje, već odluku kojom će rad predstavničkog tijela proglasiti nezakonitim. Takva odluka podložna je preispitivanju i protiv nje može se pokrenuti upravni spor. Naprotiv, mišljenje nije obvezujuće i ne podliježe preispitivanju pa, iako nezakonito, može egzistirati i stvarati krivu sliku u javnosti. U tom smislu, u formi, donošenje mišljenja u postupku nadzora je nezakonito.

U sadržaju, Ministarstvo uprave misli da predsjednik Skupštine u pogledu odgode sjednice nije postupio u skladu s Poslovnikom i pri tome navodi odredbu koja je prekršena. Navedena odredba nalazi se u Poslovniku u poglavlju pod naslovom „Tijek sjednice“ i određuje postupanje predsjednika „ako na početku sjednice utvrdi da nije nazočan potreban broj članova Skupštine“ (kvorum), i „ako za vrijeme trajanja sjednice utvrdi da nema više potrebnog broja nazočnih članova“. Međutim, u konkretnom slučaju sjednica nije niti započela, te je pozivanje na postupanje u tijeku sjednice promašeno i neosnovano.

Ovakvim amaterskim i nezakonitim mišljenjem Ministarstvo uprave narušava ugled koji se od središnjeg tijela državne uprave zahtijeva i s pravom očekuje, i pretvara se u logistiku HDZ-a u pokušaju nemoralnog prekrajanja volje birača iskazane na izborima“, stoji u priopćenju SDP-a Zagrebačke županije.

 

CityLIGHTS

VIDEO ‘U Kurilovcu imamo svoj zoološki vrt’

Po dvorištu leti stotinu primjeraka prevrtača, visokoletača i grivnjaša – divljih golubova, koji kod Stepanića dolaze na besplatnu gozbu

Objavljeno

on

Ivka i Zlatko Stepanić u svom dvorištu u Kurilovcu, na zemlji i u zraku, imaju svoj mali zoološki vrt. Patke, guske, golubovi, kokoši, mačke, psi – na svakome koraku.

Ivka je ponosna sa svojim posavskim guskama. Ona i suprug među rijetkima su kojima ta autohtona vrsta trčkara po dvorištu. Znaju kako su na rubu izumiranja pa ih njeguju i paze tijekom cijelog dana. Posavska guska pripada staroj grupi europskih domaćih gusaka. Relativno su male, 4 do 5 kilograma, dok mužjaci mogu dostići do 6 kilograma.

“Hranim ih posebnom smjesom šrota i kukuruze, pogledajte kako su posebne. Kao sedmorica veličanstvenih, a tek su dva meseca prešle. Mislim da sam jedina u Kurilovcu koja ih imam”, ponosna je Ivka koja će u svoje dvorište rado pustiti sve ljubitelje životinja kako bi i oni uživali u njihovom malom zoološkom vrtu.

“To mi ne bi bilo prvi puta da mi odrasli i djeca dolaze u moj zoološki vrt. Imaju što za vidjeti, a ja sam doma pa ću im sve svoje životinje i pokazati”, kaže Ivka.

Krov obiteljske kuće prekriven je s više vrsta golubova. Po dvorištu leti stotinu primjeraka prevrtača, visokoletača i grivnjaša – divljih golubova koji u Kurilovec kod Stepanića dolaze na besplatnu gozbu.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

U Kobiliću 8. Stare seoske igre uz gratis porciju graha

Ekipa može imati najviše 5 članova

Objavljeno

on

Nošenje jajeta u žlici, skok u dalj, vožnja u tački, bacanje kamena s ramena, bistrički ringišpil, trčanje u vreći, trka parova, potezanje užeta, samo su neke seoske igre kakve su igrali naši stari, a koje ćete i vi moći zaigrati u nedjelju, 19. kolovoza, na 8. starim seoskim igrama u Kobiliću.

Tajnik Mjesnog odbora Stjepan Vitez najavljuje kako će događaj početi u 10 sati te obećava dobru zabavu i razbibrigu, bez kotizacije.

“Pozivam sve koji to mogu da dođu na teren NK Vatrogasac. Potrebno je doći nešto ranije i prijaviti svoju ekipu koja može imati najviše 5 članova, bez obzira na spol. Kotizacije neće biti, ove godine smo je izbacili. Od 13 sati će biti besplatna i porcija graha”, kaže Vitez, nadajući se kako će broj natjecatelja ove godine biti rekordan.

“Prošle godine je bilo puno igralište ljudi. Na manifestaciji je sudjelovalo mnoštvo mladih, samo smo zahvalnica ispisali četrdesetak. Ove godine pripremamo igre za najmlađe, najbolje očekuju pehari i nagrade”, dodao je Vitez.

Nastavi čitati

Crna kronika

U Lijevim Štefankima muškarac umro nakon uboda stršljena

Objavljeno

on

Muškarac (56) preminuo je u voćnjaku, u Lijevim Štefankima, nakon uboda stršljena. Nesretan slučaj dogodio se u subotu, 11. kolovoza oko 10.20 sati.

Iz policije kažu kako je tijelo nesretnog muškarca prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati
BENETTON
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC


Izdvojeno