Poveži se s nama

HOTNEWS

O nadzoru Ministarstva uprave oglasio se i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije

Zmajlović: „Mišljenje koje je potpisao ministar Kuščević ne temelji se na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet“

Objavljeno

Nakon što je Ministarstvo uprave donijelo je mišljenje da nije bilo opravdanih razloga za odgodu 4. sjednice te da predsjednik Skupštine nije postupio u skladu s Poslovnikom, priopćenjem se oglasio SDP Zagrebačke županije i njegov čelnik Mihael Zmajlović.

HDZ je toliko očajan da u pokušaju vrbovanja zastupnika i rušenja Skupštine Zagrebačke Županije ne bira više niti sredstva. Mišljenje koje je potpisao ministar Kuščević ne temelji se na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet. Trebamo li se zapitati da li možda i sam premijer Plenković dirigira ovim procesima? Optužuje druge, a zapravo njegovi vode hibridne ratove“, izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik skupštine Zagrebačke županije.

Dodao je kako je zanimljivo i to da je Ministarstvo uprave promptno i u samo par dana reagiralo na zahtjev HDZ-a. Također, objasnio zašto je mišljenje Ministarstva uprave sporno.

Prije svega, Ministarstvo uprave nije nadležno procjenjivati opravdanost razloga za odgodu sjednice predstavničkog tijela, već nadzirati zakonitost njegova rada. Rad se odvija na sjednicama, a u konkretnom slučaju sjednice nije niti bilo.

Nadalje, u postupku nadzora Ministarstvo uprave ne donosi mišljenje, već odluku kojom će rad predstavničkog tijela proglasiti nezakonitim. Takva odluka podložna je preispitivanju i protiv nje može se pokrenuti upravni spor. Naprotiv, mišljenje nije obvezujuće i ne podliježe preispitivanju pa, iako nezakonito, može egzistirati i stvarati krivu sliku u javnosti. U tom smislu, u formi, donošenje mišljenja u postupku nadzora je nezakonito.

U sadržaju, Ministarstvo uprave misli da predsjednik Skupštine u pogledu odgode sjednice nije postupio u skladu s Poslovnikom i pri tome navodi odredbu koja je prekršena. Navedena odredba nalazi se u Poslovniku u poglavlju pod naslovom „Tijek sjednice“ i određuje postupanje predsjednika „ako na početku sjednice utvrdi da nije nazočan potreban broj članova Skupštine“ (kvorum), i „ako za vrijeme trajanja sjednice utvrdi da nema više potrebnog broja nazočnih članova“. Međutim, u konkretnom slučaju sjednica nije niti započela, te je pozivanje na postupanje u tijeku sjednice promašeno i neosnovano.

Ovakvim amaterskim i nezakonitim mišljenjem Ministarstvo uprave narušava ugled koji se od središnjeg tijela državne uprave zahtijeva i s pravom očekuje, i pretvara se u logistiku HDZ-a u pokušaju nemoralnog prekrajanja volje birača iskazane na izborima“, stoji u priopćenju SDP-a Zagrebačke županije.

 

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio s 1,86 promila u krvi pa prespavao u policijskoj postaji

Policija ga zaustavila na ulazu u Turopolje

Objavljeno

on

Tijekom proteklog vikenda policija je pojačano nadzirala alkohol i brzinu,  a tijekom akcije zabilježeno je 26 prometnih prekršaja. Najveća koncentracija alkohola u krvi izmjerena je 62-godišnjem muškarcu, zaustavljenom u subotu na D-30.

– Muškarcu starom 62 godine utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,86 g/kg. Zaustavljen je na Državnoj cesti D-30, između mjesta Vukovina i Buševec, kod skretanja za mjesto Turopolje. Ova PP na mjestu događaja izdala mu je Prekršajni nalog, oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati, smješten u posebnu prostoriju ove PP do otrežnjenja – poručili su iz PP Velika Gorica.

Policija je napisala i šest kazni zbog prebrze vožnje, dvije za upravljanje neregistriranim vozilom i jednu za nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

Nastavi čitati

Crna kronika

Razbijena kriminalna grupa maloljetnika iz Velike Gorice i Novog Zagreba

Uspješan tjedan za goričku policiju

Objavljeno

on

Tijekom ovog tjedna gorička policija uspješno je riješila tri slučaja. U suradnji s kolegama iz Zagreba, proveli su kriminalističko istraživanje nad grupom maloljetnika s područja Zagreba i Velike Gorice. Tom prilikom mladićima je dokazano da su počinili više kaznenih djela, među kojim i jednu drsku krađu i krađu bicikla na području Velike Gorice. Protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Jučer je provedeno kriminalističko istraživanje vezano uz slučaj provale u obiteljsku kuću, koji se dogodio prošle godine. Policija je utvrdila da su to kazneno djelo počinile 28-godišnjakinja i 15-godišnjakinja iz Velike Gorice. Uhićene su i predane zatvorskom nadzorniku, a protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno