Poveži se s nama

Vijesti

Novo reciklažno dvorište u sklopu europskog projekta

Objavljeno

Na ulazu u Odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava traju radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta koji se radi u sklopu provedbe projekta „U mojem dvorištu – In My Back Yard (IMBY)“. Projekt je to koji provode zajedno Grad Velika Gorica i općina Velenje.

Reciklažno dvorište kad bude dovršeno biti će središnji objekt za odvojeno sakupljanje, razvrstavanje i reciklažu otpada Grada Velike Gorice, a njegova će korisna površina zauzimati oko 4.400 m2. Veći dio dvorišta namijenjen je odvojenom sakupljanju i razvrstavanju otpada koje će obavljati sami korisnici – građani i tvrtke koji dovoze korisni otpad i gradsko komunalno poduzeće VG Čistoća d.o.o. koje će odvojeno sakupljeni otpad iz domaćinstava dovoziti na ovu lokaciju radi sortiranja i pretovara u veće spremnike radi prijevoza do konačnog obrađivača. U reciklažnom dvorištu nalazit će se objekt za odvojeno sakupljanje i privremeno skladištenje opasnog otpada sakupljenog od građana putem reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici te mobilne jedinice koja će sakupljati opasni i korisni otpad po naseljima izvan središnje gradske zone. Objekt je projektiran sukladno propisima za skladištenje opasnog otpada, odnosno osiguran je od požara i eventualnog curenja ili rasipanja opasnih tvari.

Osim ovog objekta, u reciklažnom dvorištu nalazi se nadstrešnica s boksevima za odvojeno sakupljanje i skladištenje rasutih korisnih materijala, kao što su stari papir, karton, staklo i plastika, a pod nadstrešnicom je predviđeno i skladištenje elektroničkog i električnog otpada, otpadnog drva, zelenog otpada, otpadnog tekstila, auto-guma te drugih vrsta otpada. Ispod manje nadstrešnice predviđen je smještaj preša i sortirne trake za sortiranje otpada radi njegovog boljeg plasmana na tržištu i lakšeg transporta.

  • Izgradnjom Reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava u sklopu projekta IMBY, u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna, od čega se 85% financira sredstvima Europske unije kroz Operativni program Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., VG Čistoća i Grad Velika Gorica dobit će najsuvremeniji središnji objekt budućeg sustava gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice- kaže gradonačelnik Dražen Barišić koji je najavio kako sljedeći tjedan počinje podjela kompostera u 1000 goričkih domaćinstava. Kompostere će građani dobiti besplatno.

komposteri1

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Moja županija

Na području Županije 62 zaraženih

Broj oboljelih odnosi se na ispostave Zavoda koji obrađuju podatke za gradove i općine.

Objavljeno

on

Danas do 11 sati prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije evidentirane su 62 osobe kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava te svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Broj oboljelih 29. ožujka 2020.:

Pridržavajte se uputa Stožera civilne zaštite kako bi odgovornim ponašanjem zajedno smanjili širenje epidemije koronavirusa.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno