Poveži se s nama

HOTNEWS

Novi gradski proračun manji 7,6% u odnosu na 2015 godinu

Objavljeno

Tri dana prije isteka kalendarske godine održana je sedamnaesta po redu, a ujedno i posljednja sjednica velikogoričkog gradskog vijeća na kojoj je najvažnija tema bila donošenje proračuna grada Velike Gorice za 2016. godinu.
Unutar aktualnog sata pitanja su postavljali uglavnom vijećnici vladajuće koalicije što i nije donijelo previše medijskih zanimljivosti. Pitanja su bila usmjerena na osnovne komunalne teme kao i osiguranje prometnica odnosno biciklističkih staza unutar gradskih područja. Jedno od zanimljivijih pitanja bilo je upućeno od vijećnika Mihalja vezano uz gradnju gradskog bazena, a zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec najavio je početak gradnje bazena za kraj 2016. godine.

Besplatni školski udžbenici za sve učenike osnovnih škola

Gradsko vijeće 29.12.2015 (2)Gradonačelnik je u obrazloženju prijedloga proračuna najavio, a građani će zasigurno biti najzadovoljniji upravo tom činjenicom, da će grad od sljedeće godine u potpunosti subvencionirati sve udžbenike za polaznike osnovnih škola u novoj školskoj godini u 2016. Planirano je povećanje poreznih prihoda za gotovo 3%, a do kraja 2016. grad planira kreditno zaduženje u visini od 45 mil kn koje će se iskoristiti za gradnju još jednog modernog dječjeg vrtića u velikogoričkom Cvjetnom naselju, daljnji nastavak radova na uređenju groblja u Kušancu te gradskog bazena. Plan je da se u 2016. godini s te osnove povuče otprilike 13 mil kn kreditnog zaduženja, a do kraja 2017. godine ostatak od 32 mil kn, rekao je u obrazloženju Barišić, a te najave upućuju da je i dovršetak radova na najavljenim objektima planiran za 2017. Ostvare li se ove najave u slijedećih godinu dana kreditna zaduženja grada mogla bi premašiti ukupno 100 mil kn ukoliko uzmemo u obzir i postojeće kredite za komunalni centar i dječi vrtić u Velikoj Mlaki i vrlo je zanimljivo kako će gradski proračun u slijedećim godinama podnositi teret otplate kredita obzirom na trend smanjenja, odnosno pada na prihodovnoj strani.

Oporba žestoko kritizirala visoke planove za kreditnim zaduženjima

Goran Beus Richembergh je u svojem govoru pohvalio puno dobrih namjera unutar novog proračuna ali da HNS ovakav proračun neće prihvatiti. Razlog tome je gomilanje velikih kreditnih zaduženja grada, povećanje izdataka za zaposlene za visokih 25 mil kn, kao i ostale navedene planirane investicije i ulaganja unutar grada Velike Gorice za koje po Beusu nema uporišta unutar gradskih prihoda. Beus je izuzetno sarkastičan bio na prijedlog osiguranja financijskih sredstava za održavanje zelenih površina u Gradićima koja su po njemu identična kao za više mjesnih odbora zajedno, što po Beusu opet dovodi do favoriziranja ulaganja sredstava u mjesne odbore unutar grada u korist MO Gradići.

Damir Šimunić u ime kluba vijećnika SDP-a također je kritizirao ambiciozne planove unutar proračuna posebno se osvrnuvši na nedavna smanjivanja određenih stavki proračuna na rebalansu u prosincu, a koje se u sadašnjem proračunu koji se donosi u vrlo kratkom vremenu nakon rebalansa, po Šimuniću nerealno visoke. Kao i njegov prethodnik Beus, Šimunić je kritizirao golema planiranje novih kreditnih zaduženja uz bojazan da će grad vrlo brzo doći u poziciju kada će rate kredita biti znatno opterećenje za Veliku Goricu pa čak i ugroziti funkcioniranje grada. Šimunić je pred govornicom poseban osvrt dao na planiranu investiciju izgradnje gradskog bazena za koji je naglasio da ne postoji ili je barem on nije vidio studija investicijske opravdanosti za održavanje istog te je postavio pitanje postoji li analiza prihoda unutar takve investicije za slijedećih 5-10 godina.
Gradsko vijeće 29.12.2015 (6)U ime kluba HDZ-a vijećnik Bekić je branio sve stavke proračuna, još jednom naglasio opravdanost kreditnog zaduženja, očekivanih planiranih prihoda grada kao i planiranih investicija unutar predloženog proračuna grada, uz prijedlog vijećnicima da se ovakav proračun prihvati.
Tajana Amšel Zelenika naglasila je u pojedinačnoj raspravi da će vijećnici Stranke rada i solidarnosti podržati ovaj proračun zadovoljni brojnim najavljenim investicijama u 2016. godini koje Velika Gorica i zaslužuje, a posebno je pozdravila osiguranje besplatnih udžbenika za osnovnoškolce.
Većinom glasova – 18 za gradsko vijeće je usvojilo proračun grada Velike Gorice.

Ni “tehničke” točke nisu prošle bez diskusija

Nakon što je proračun usvojen sve daljnje točke imale su tehnički karakter i usvojene su većinom prisutnih vijećnika, no nije sve prošlo bez diskusija. Najprije je u točki 4. “Prijedlog Odluke o određivanju mjesta na javno-prometnim površinama na kojima se može obavljati trgovina na štandovima, klupama i ostalim pokretnim napravama izvan prodavaonica i tržnica na malo”  vijećnica Jankeš u podužem obraćanju zatražila zaštitu poljoprivrednih proizvođača koju su podržali i vijećnici oporbe i zatražili da se unutar svih daljnjih koraka vodi briga o zaštiti domaćih proizvođača.

Gradsko vijeće 29.12.2015 (5)Oporba nije bila zadovoljna ni u točki 7. “Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj na području Grada Velike Gorice” naglasivši činjenice da je ovo već treće uzastopno povećanje koje će direktno osjetiti građani, a da ulaganja nisu ni približno adekvatna ranijim opravdanjima za ovakva povećanja, aludirajući prvenstveno na još uvijek neispunjena predizborna obećanja kanalizacije u donjem Turopolju. Slično je bilo i u slijedećoj točki 8. “Prijedlog Zaključka o davanju pozitivnog mišljenja za ulazak u sastav urbane aglomeracije Zagreb” gdje je Beus prozvao predlagače da se već naziru trgovine sa Strankom rada i solidarnosti povezane uz konstituiranje vlasti na državnoj razini i naglasio kroz nekoliko primjera vezanih uz ukope u Dubrancu, dječji vrtić u Velikoj Mlaki, odnosno preprodaju Goričke vode po četverostruko višoj cijeni od strane Zagreba Dugom Selu, da je Velika Gorica kroz niz primjera propustila kapitalizirati svoju poziciju prema Zagrebu te da na ovaj način grad se bez razloga sakriva u “mišju rupu”, unatoč činjenicama što postoje brojni alati i resursi koje bi Velika Gorica mogla i morala bolje kapitalizirati.

Nakon gotovo četiri sata završila je na kraju i posljednja ovogodišnja sjednica gradskog vijeća, a vijećnici su već po tradicionalno ustaljenom običaju na poziv predsjednika vijeća Tome Vidovića završili na zajedničkom ručku.

HOTNEWS

FOTO VIJEST Članovi Goričkog kluba mladih sadnjom cvijeća obilježili Dan planeta Zemlje

Žele potaknuti druge da posade pokoju biljku

Objavljeno

on

U povodu Dana planete Zemlje, ekipa Goričkog kluba mladih udružila se sa zaposlenicama VG Komunalca kako bi im pomogli posaditi cvijeće u žardinjerama na ulicama našeg grada.

– Odlučili smo udružiti snage i iskoristiti ovaj sunčani dan kako bi unijeli više šarenila u betonske žardinjere na Autobusnom kolodvoru. Ovom akcijom želimo potaknuti i mlade da se odvaže posaditi koju biljčicu, i da podignemo svijest oko prirodnog okoliša. Ipak je na svima nama, a pogotovo mladima, da planiramo bolju budućnost za našu planetu – poručila je Sara Kajgana Raga, voditeljica Goričkog kluba mladih.

Foto: Gorički klub mladih

Foto: Gorički klub mladih

Nastavi čitati

HOTNEWS

VG Legacy goričkoj hitnoj pomoći donirao EKG uređaj

Iako im je potres pomrsio planove, uspjeli su prikupiti 20 tisuća kuna što je bilo dovoljno za kupnju jednog EKG uređaja…

Objavljeno

on

Velikogorička hitna pomoć danas je postala bogatija za još jedan EKG uređaj. Riječ je o donaciji goričkih humanitaraca VG Legacy koja je danas i službeno uručena. Akciju su pokrenuli još prošle godine, kada su prikupljali sredstva na Gastru Turopolja, prodavali su kuhani gin te raznorazne ukrase i poklone.

– Odlučili smo da ćemo svake godine darovati našim donacijama jednu medicinsku ustanovu, pa je tako došao red i na velikogoričku Hitnu, priča nam Dalija Zubek iz VG Legacya koji su prošle godine kroz ovakvu humanitarnu akciju kupili respirator i monitor životnih funkcija za Dječju bolnicu Srebrnjak.

21.4.2021. Velika Gorica – VG Legacy humanitarnom akcijom prikupio sredstva za kupnju mobilnog EKG aparata za goričku Hitnu pomoć. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Kontaktirali smo Hitnu i raspitali smo se što im je najpotrebnije. Odlučili smo se za prijenosni EKG aparat, koji je novijeg datuma i moderniji te će svakako modernizirati njihovu uslugu. Imali smo u planu kupiti dva uređaja i nešto od druge opreme, no taman kada smo krenuli s humanitarnom akcijom i prikupili nešto sredstava, dogodio se potres pa je fokus prebačen na prikupljanje donacija za ljude pogođene potresom, kaže Dalija.

21.4.2021. Velika Gorica – VG Legacy humanitarnom akcijom prikupio sredstva za kupnju mobilnog EKG aparata za goričku Hitnu pomoć. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

No, uspjeli su prikupiti 20 tisuća kuna što je bilo dovoljno za kupnju ovog uređaja, a koji će biti smješten u ambulanti Doma zdravlja.

– EKG uređaj je neophodan za naš rad, iako imamo dovoljno opreme, ali opreme kao i ljudi nikada dovoljno. On će nama pomoći u našem radu, da kod pacijenata s određenim srčanim smetnjama, možemo bolje i lakše postaviti dijagnozu te da im možemo pružiti pravu terapiju, bilo kod nas ili ih odvesti u bolnicu. Ovo je nama vrlo važna donacija, istaknuo je Davorin Gajnik, ravantelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije te zahvalio velikim i malim članovima udruge VG Legacy koji su svojim radom i sakupljanjem sredstava doprinjeli da nama doniraju ovaj uređaj.

21.4.2021. Velika Gorica – VG Legacy humanitarnom akcijom prikupio sredstva za kupnju mobilnog EKG aparata za goričku Hitnu pomoć. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Humanitarci iz VG Legacya nedavno su završili i još jednu akciju.

– Kupili smo stambeni kontejner za baku Ankicu iz Gline, a koji stiže baš u subotu te smo pomogli i jednoj samohranoj majci s četvero djece. Naš rad nikad ne staje, poručila je Dalija.

21.4.2021. Velika Gorica – VG Legacy humanitarnom akcijom prikupio sredstva za kupnju mobilnog EKG aparata za goričku Hitnu pomoć. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

Neven Karas kandidat je za zamjenika gradonačelnika Krešimiru Ačkaru

Glavni razlog što je prihvatio prijedlog da bude zamjenik je što je s Krešimirom Ačkarom ‘kliknuo’ na prvu.

Objavljeno

on

Koalicija HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti-Bandić Milan 365, HSLS-a, HSU-a, i Nezavisne liste Stjepana Kožića danas je predstavila dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Nevena Karasa kao nezavisnog kandidata za zamjenika gradonačelnika grada Velike Gorice.

– Kada netko ima životopis poput Nevena Karasa, pitanje zašto sam ga odabrao za svoga zamjenika postaje suvišno. Neven je cijeli život aktivan u političkom, društvenom i sportskom životu ovog grada. Čovjek koji ne samo da živi u Velikoj Gorici, nego i živi naš grad. Vrstan pravnik, predavač na visokoškolskim ustanovama, jedan od osnivača Veleučilišta Velika Gorica. Nositelj jedine nezavisne liste u  povijesti grada Velike Gorice koja je uspjela ući u gradsko vijeće. Hrvatski branitelj, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Veliku Goricu. Sve što sam naveo o Nevenu je važno, ali postoji nešto još važnije. O Nevenu Karasu u ovome gradu svatko govori s poštovanjem bez obzira na to čime se bavi, kojega su svjetonazora i kojoj političkoj opciji pripadaju – rekao je kandidat za gradonačelnika Krešimir Ačkar, te istaknuo kako je Karas dobio jednoglasnu potporu Gradskog odbora HDZ-a.

– Jedan od razloga zašto sam prihvatio kandidaturu za zamjenika gradonačelnika je što živim u Velikoj Gorici, i volim ovaj grad. Drugi razlog je što želim biti aktivni sudionik, a ne pasivni promatrač ili kritičar uz kavicu jer želim sudjelovati u tome da se Velika Gorica još više unaprijedi i postane još više poželjno mjesto za stanovanje. Glavni razlog zbog kojeg sam prihvatio prijedlog je taj što je kandidat za gradonačelnika Krešo kojeg sam upoznao prije pet, šest godina, a intenzivno surađujemo posljednje četiri godine i usudim se reći da smo kliknuli na prvu. Kod Kreše me najviše impresionirao njegov entuzijazam, neposrednost, pošten pristup prema svima, i uvjeren sam njegovo osobno poštenje, njegov britak um, ali najviše njegova socijalna osjetljivost, odnosno spremnost da pomogne onima kojima je najteže i da razumije malog čovjeka. Smatram da se dokazao u ova četiri mjeseca koliko je na čelu grada, te da je time pokazao kakav će gradonačelnik biti – rekao je Karas, te istaknuo da su osim Ačkara na njega utjecali i predstavnici stranaka koje osim HDZ-a podržavaju njihovu kandidaturu.

 

 

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno