Poveži se s nama

HOTNEWS

Novi gradski proračun manji 7,6% u odnosu na 2015 godinu

Objavljeno

Tri dana prije isteka kalendarske godine održana je sedamnaesta po redu, a ujedno i posljednja sjednica velikogoričkog gradskog vijeća na kojoj je najvažnija tema bila donošenje proračuna grada Velike Gorice za 2016. godinu.
Unutar aktualnog sata pitanja su postavljali uglavnom vijećnici vladajuće koalicije što i nije donijelo previše medijskih zanimljivosti. Pitanja su bila usmjerena na osnovne komunalne teme kao i osiguranje prometnica odnosno biciklističkih staza unutar gradskih područja. Jedno od zanimljivijih pitanja bilo je upućeno od vijećnika Mihalja vezano uz gradnju gradskog bazena, a zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec najavio je početak gradnje bazena za kraj 2016. godine.

Besplatni školski udžbenici za sve učenike osnovnih škola

Gradsko vijeće 29.12.2015 (2)Gradonačelnik je u obrazloženju prijedloga proračuna najavio, a građani će zasigurno biti najzadovoljniji upravo tom činjenicom, da će grad od sljedeće godine u potpunosti subvencionirati sve udžbenike za polaznike osnovnih škola u novoj školskoj godini u 2016. Planirano je povećanje poreznih prihoda za gotovo 3%, a do kraja 2016. grad planira kreditno zaduženje u visini od 45 mil kn koje će se iskoristiti za gradnju još jednog modernog dječjeg vrtića u velikogoričkom Cvjetnom naselju, daljnji nastavak radova na uređenju groblja u Kušancu te gradskog bazena. Plan je da se u 2016. godini s te osnove povuče otprilike 13 mil kn kreditnog zaduženja, a do kraja 2017. godine ostatak od 32 mil kn, rekao je u obrazloženju Barišić, a te najave upućuju da je i dovršetak radova na najavljenim objektima planiran za 2017. Ostvare li se ove najave u slijedećih godinu dana kreditna zaduženja grada mogla bi premašiti ukupno 100 mil kn ukoliko uzmemo u obzir i postojeće kredite za komunalni centar i dječi vrtić u Velikoj Mlaki i vrlo je zanimljivo kako će gradski proračun u slijedećim godinama podnositi teret otplate kredita obzirom na trend smanjenja, odnosno pada na prihodovnoj strani.

Oporba žestoko kritizirala visoke planove za kreditnim zaduženjima

Goran Beus Richembergh je u svojem govoru pohvalio puno dobrih namjera unutar novog proračuna ali da HNS ovakav proračun neće prihvatiti. Razlog tome je gomilanje velikih kreditnih zaduženja grada, povećanje izdataka za zaposlene za visokih 25 mil kn, kao i ostale navedene planirane investicije i ulaganja unutar grada Velike Gorice za koje po Beusu nema uporišta unutar gradskih prihoda. Beus je izuzetno sarkastičan bio na prijedlog osiguranja financijskih sredstava za održavanje zelenih površina u Gradićima koja su po njemu identična kao za više mjesnih odbora zajedno, što po Beusu opet dovodi do favoriziranja ulaganja sredstava u mjesne odbore unutar grada u korist MO Gradići.

Damir Šimunić u ime kluba vijećnika SDP-a također je kritizirao ambiciozne planove unutar proračuna posebno se osvrnuvši na nedavna smanjivanja određenih stavki proračuna na rebalansu u prosincu, a koje se u sadašnjem proračunu koji se donosi u vrlo kratkom vremenu nakon rebalansa, po Šimuniću nerealno visoke. Kao i njegov prethodnik Beus, Šimunić je kritizirao golema planiranje novih kreditnih zaduženja uz bojazan da će grad vrlo brzo doći u poziciju kada će rate kredita biti znatno opterećenje za Veliku Goricu pa čak i ugroziti funkcioniranje grada. Šimunić je pred govornicom poseban osvrt dao na planiranu investiciju izgradnje gradskog bazena za koji je naglasio da ne postoji ili je barem on nije vidio studija investicijske opravdanosti za održavanje istog te je postavio pitanje postoji li analiza prihoda unutar takve investicije za slijedećih 5-10 godina.
Gradsko vijeće 29.12.2015 (6)U ime kluba HDZ-a vijećnik Bekić je branio sve stavke proračuna, još jednom naglasio opravdanost kreditnog zaduženja, očekivanih planiranih prihoda grada kao i planiranih investicija unutar predloženog proračuna grada, uz prijedlog vijećnicima da se ovakav proračun prihvati.
Tajana Amšel Zelenika naglasila je u pojedinačnoj raspravi da će vijećnici Stranke rada i solidarnosti podržati ovaj proračun zadovoljni brojnim najavljenim investicijama u 2016. godini koje Velika Gorica i zaslužuje, a posebno je pozdravila osiguranje besplatnih udžbenika za osnovnoškolce.
Većinom glasova – 18 za gradsko vijeće je usvojilo proračun grada Velike Gorice.

Ni “tehničke” točke nisu prošle bez diskusija

Nakon što je proračun usvojen sve daljnje točke imale su tehnički karakter i usvojene su većinom prisutnih vijećnika, no nije sve prošlo bez diskusija. Najprije je u točki 4. “Prijedlog Odluke o određivanju mjesta na javno-prometnim površinama na kojima se može obavljati trgovina na štandovima, klupama i ostalim pokretnim napravama izvan prodavaonica i tržnica na malo” vijećnica Jankeš u podužem obraćanju zatražila zaštitu poljoprivrednih proizvođača koju su podržali i vijećnici oporbe i zatražili da se unutar svih daljnjih koraka vodi briga o zaštiti domaćih proizvođača.

Gradsko vijeće 29.12.2015 (5)Oporba nije bila zadovoljna ni u točki 7. “Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj na području Grada Velike Gorice” naglasivši činjenice da je ovo već treće uzastopno povećanje koje će direktno osjetiti građani, a da ulaganja nisu ni približno adekvatna ranijim opravdanjima za ovakva povećanja, aludirajući prvenstveno na još uvijek neispunjena predizborna obećanja kanalizacije u donjem Turopolju. Slično je bilo i u slijedećoj točki 8. “Prijedlog Zaključka o davanju pozitivnog mišljenja za ulazak u sastav urbane aglomeracije Zagreb” gdje je Beus prozvao predlagače da se već naziru trgovine sa Strankom rada i solidarnosti povezane uz konstituiranje vlasti na državnoj razini i naglasio kroz nekoliko primjera vezanih uz ukope u Dubrancu, dječji vrtić u Velikoj Mlaki, odnosno preprodaju Goričke vode po četverostruko višoj cijeni od strane Zagreba Dugom Selu, da je Velika Gorica kroz niz primjera propustila kapitalizirati svoju poziciju prema Zagrebu te da na ovaj način grad se bez razloga sakriva u “mišju rupu”, unatoč činjenicama što postoje brojni alati i resursi koje bi Velika Gorica mogla i morala bolje kapitalizirati.

Nakon gotovo četiri sata završila je na kraju i posljednja ovogodišnja sjednica gradskog vijeća, a vijećnici su već po tradicionalno ustaljenom običaju na poziv predsjednika vijeća Tome Vidovića završili na zajedničkom ručku.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovo su preporuke Stožera Civilne zaštite RH za boravak u zatvorenim prostorima

Sačuvajte zdravlje i budite sigurni u svojim stanovima ili kućama

Objavljeno

on

Slušate upute Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i ostajete doma? Ipak, to ne znači da ste sigurni od koronavirusa i zato sačuvajte zdravlje i budite sigurni u svojim stanovima ili kućama. Ovo su preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite za kućanstva i ostale zatvorene prostore koje nije zgorega još jednom ponoviti.

Opće mjere prevencije uključuju:
– Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi
– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
– Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac
– Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome
– Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu
– Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma
Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:
– Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha
– Izbjegavajte druge bolesne osobe
– U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima)
– Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije
– Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.
– Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.
– Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.
– Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.
– Preporuča se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
– Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima i djece:
Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika
Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće
Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima
Provodite temeljitu higijenu ruku
Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113
Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet
Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:
S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):
– Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite
– Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće
– Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku
– Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.

Čišćenje i odlaganje otpada:
– Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.
– Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.
– Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.
– Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.

Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
– Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.
– Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.
– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja
– Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju
– Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
– Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima
– Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
– Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus
– Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 – 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru
– Nakon čišćenja krpe oprati na 90 °C
– Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.
– Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.
– Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
– Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
– Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.
– Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.

Odabir sredstava za dezinfekciju
Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:
Etanol
Natrijev hipoklorit
Glutaraldehid
Izopropanol
Benzalkonijev klorid
Natrijev klorit

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:
1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno