Poveži se s nama

Kultura

“Nova zora” na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima

Nastup pogledajte idućeg vikenda

Objavljeno

KUD „Nova Zora“ iz Donje Lomnice idućeg će vikenda, 15. i 16. rujna, sudjelovati na državnoj smotri izvornog folklora, 53. Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima. Nakon održane Županijske smotre izvornog folklora u lipnju u Zelini, „Nova Zora“ predložena je da Zagrebačku županiju, svoj grad Veliku Goricu i Donju Lomnicu, predstavlja na Vinkovačkim jesenima, na jednoj od najznačajnijih manifestacija izvornog folklora.

Folklorašima iz Lomnice ovo će biti 10. jubilarni nastup, što dovoljno govori o kvaliteti društva koje sljedeće godine slavi svoju 100-tu obljetnicu postojanja. Domaćini KUD-a „Nova Zora“ po drugi će puta biti KUD „Zvonko Ban“ iz Jarmine s kojim već godinama imaju lijepu suradnju, pa i prijateljske veze.

Nastup članova u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”. Foto: KUD “Nova zora”

“Naše će društvo na ovogodišnjoj manifestaciji prikazati običaj košnje, koji je za scenu priredio umjetnički voditelj Krunoslav Šokac, dok je za glazbeni dio zadužen voditelj tamburaške sekcije Zoran Jakunić. Na inicijativu ZAKUD-a Vinkovci, naše je društvo dobilo čast da gostujući u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” 5. rujna, uz gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića i Mirjam Jukić iz organizacijskog odbora, najavi otvorenje 53. Vinkovačkih jeseni” kažu iz KUD-a.

Prijenos svečanog mimohoda i nastupa svih sudionika, u subotu 15. rujna možete gledati na HTV-u.

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno