Poveži se s nama

HOTNEWS

Nenad Črnko NSZŽ: Potpora Šukeru je odluka našeg Izvršnog odbora i logična je obzirom na stanje u središtu Zagreb kojem pripadamo

Objavljeno

Večeras smo kontaktirali Nenada Črnka nedavno izabranog predsjednika Nogometnog saveza Zagrebačke županije te ga pitali koga podupire nogometni savez Zagrebačke županije. “Mi smo na sjednici Izvršnog odbora donijeli odluku da ćemo imati zajednički stav sa regionalnom cjelinom Središta Zagreb kojem pripadamo zajedno sa Zagrebačkim nogometnim savezom, te nogometnim savezima Krapinsko zagorske, Sisačko moslavačke i Karlovačke županije. Nakon zajedničkih konzultacija svih predsjednika navedenih tijela naš IO je donio odluku da zajedno sa ostalim županijama podupremo kandidaturu Davora Šukera za novi mandat, ali i da potpora kandidaturi ne mora značiti i obavezan glas. Kada se istaknu i verificiraju sve kandidature mi ćemo vrlo rado saslušati programe svih kandidata nakon čega će IO na zatvorenoj sjednici donijeti stav kome ćemo dati svoj glas na skupštini 22. prosinca. Zasad je Šuker jedini kojeg je kandidirao neki ŽNS koliko nam je poznato i logično da nismo imali ni druge opcije za potporu.” – rekao nam je Črnko u uvodu.

Jeste li zadovoljni sa odnosnom sa HNS-om?

“Ovaj odgovor mogu podijeliti u dva dijela. Nisam previše pratio dosadašnje aktivnosti našeg ŽNS-a u kreiranju tih odnosa pa ne mogu suditi, ali po prvim informacijama moglo je biti i bolje, što mislim da uvelike ovisi i o vodstvu saveza. Nas ne zanima ni novac ni trgovine koje mediji žele nametnuti, nas zanima boljitak Hrvatskog nogometa i na tome ćemo ustrajati. Novac dolazi na temelju projekata i ako ćemo ih kvalitetno pripremiti i kandidirati za iste siguran sam da ćemo imati kvalitetan odnos. To ne govorim paušalno već kao predsjednik kluba koji ima iskustva u ovakvim situacijama. Gorica već dugi niz godina kvalitetno surađuje sa HNS-om i prihvaćeni su gotovo svi naši projekti koji su u provedbi donijeli i kvalitetna financijska praćenja što se vidi i iz infrastrukture na našem stadionu u koju stalno ulažemo i velikim dijelom zahvaljujući suradnji sa HNS-om.”

Da li to znači da u HNS-u ne treba ništa mijenjati?

“Nikako i bez obzira tko došao na mjesto predsjednika novi mandat mora donijeti mnogo promjena. Prvenstveno tu mislim na klubove svih liga i strategiju pristupa. Iskreno, obzirom da poznajem način funkcioniranja u klubovima teško će to biti provesti kao jedinstveni projekt, bez obzira radilo se o novcu za infrastrukturu ili nekim drugim aktivnostima. Da bi se krenulo u ulaganja moraju se uključiti i lokalne zajednice jer lako je napraviti novi moderni teren ili stadion, ali je pitanje koliko će trajati ako ga nema tko održavati ili sudjelovati sa dijelom vlastitog proračuna u investicijama. Protiv sam da Savez bilo što financira u punom iznosu jer ne sudjelujemo li sami barem u dijelu takvih investicija najčešće to ne znamo cijeniti pa sve vrlo brzo propada. Smatram da mnogo ovisi o novom sazivu Izvršnog odbora HNS-a i ukoliko tu bude logike i zdrave pameti predsjednik i nije toliko važna figura u funkcioniranju.”

Javnost se jako uključila u ovu kampanju?

“Mediji kreiraju mišljenje javnosti pa onda neke stvari postaju napuhani a kasnije ispuhani baloni. Da je javnost baš tako zainteresirana vjerujem da bi me netko o tome nešto i pitao, no zasad jedine pozive dobivam od raznih medija. Znam što sve i na koji način mogu prividno stvoriti mediji pa je tako i sa izborom predsjednika HNS-a i to samo zbog toga jer je interesnim skupinama sa svih strana stalo da se to pumpa. Nažalost, Hrvatska ima svu silu drugih problema i da smo baren pola novaca potrošili u humanitarne svrhe umjesto u promidžbe kandidata neka djeca bi imala sretniji Božić. Isto tako sam uvjerenja da oni koji dijele savjete a da nisu ni primirisali u baze i klubove gdje pojedinci krvare za uspjehe Hrvatskog sporta nisu dobronamjerni ni dobrodošli u ovakvim situacijama. Sa svojih 30 godina u sportu gdje sam predsjednik kluba bio još davne 1987. godine, a u drugom navratu od 1999. do danas doveo svoj klub od sedme pred vrata I HNL, mislim da imam puno pravo na temelju osobnih iskustava izreći svoje mišljenje.”

Šuker ili Šimić – tko je bolji?

“Ne želim suditi, obojicu osobno poznajem, Davor vodi Savez, Dario je pokazao želju da ga vodi. Ono što znam da se sa imenima i prezimenima i jednog i drugog ne trebamo “loptati” jer su nam obojica donijela toliko sportskih radosti u naše domove i imaju svoje vrijednosti koje bismo trebali kapitalizirati. Kad nešto radiš to ima i dobrih i loših strana, kad s druge strane ideš kao protukandidat naravno da ističeš samo one loše strane svog protivnika. Ja samo znam da je nacija bila itekako pozitivna kad je Davor dolazio, isto kao što je bila pozitivna kad je npr. Janica Kostelić dolazila u državni ured za sport. I u jednom i u drugom primjeru možemo potvrditi da je javnost ubrzo postala prema njima negativno nastrojena a to mogu i dokazati kroz različite medije koji su diskreditirali obje pozicije i ljudske vrijednosti i jedne i druge osobe. Rekao sam to i Dariu neki dan, kako je danas on u medijima i javnosti velika pozitiva nogometa u Hrvatskoj a dobije li izbore već za koji mjesec će mu mast vaditi na slamku. Jednostavno mi smo takav narod i to nam je u krvi i jako se volimo baviti drugima a ne sobom. I ono što je najvažnije i sa čime ja nemam problema je da čim smo se odlučili za potporu Davoru nazvao sam Daria i to mu osobno rekao ne želeći da to dozna iz medija. Jednostavno želim da zadržimo isti odnos prema svima i ukoliko će Dario i službeno postati kandidat ja ću mu prvi otvoriti vrata naše županije da nam predstavi svoj program. Iako po meni takav pristup je skroz pogrešan, programe bi trebali stvarati mi u bazi, a predsjednik i savez bi iste trebali samo provoditi.”

Hoće li županija imati svoje mjesto u Izvšnom odboru HNS-a što u posljednjih osam godina nije bio slučaj, a radi se o vrlo važnoj poziciji i tko će biti naš kandidat?

“Slažem se da je mjesto u Izvršnom odboru HNS-a ključna pozicija za sudjelovanje u kreiranju politike HNS-a prema pozitivnom razvoju i napretku i nogometa i Saveza. Naša županija je druga po veličini u nogometnoj Hrvatskoj i smatram da imamo i ugled i sposobnosti, ali i vrijednosti da participiramo u tom tijelu. Tko će to biti znat ćemo u srijedu nakon naše skupštine.”

 

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovo su preporuke Stožera Civilne zaštite RH za boravak u zatvorenim prostorima

Sačuvajte zdravlje i budite sigurni u svojim stanovima ili kućama

Objavljeno

on

Slušate upute Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i ostajete doma? Ipak, to ne znači da ste sigurni od koronavirusa i zato sačuvajte zdravlje i budite sigurni u svojim stanovima ili kućama. Ovo su preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite za kućanstva i ostale zatvorene prostore koje nije zgorega još jednom ponoviti.

Opće mjere prevencije uključuju:
– Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi
– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
– Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac
– Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome
– Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu
– Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma
Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:
– Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha
– Izbjegavajte druge bolesne osobe
– U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima)
– Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije
– Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.
– Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.
– Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.
– Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.
– Preporuča se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
– Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima i djece:
Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika
Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće
Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima
Provodite temeljitu higijenu ruku
Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113
Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet
Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:
S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):
– Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite
– Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće
– Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku
– Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.

Čišćenje i odlaganje otpada:
– Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.
– Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.
– Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.
– Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.

Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
– Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.
– Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.
– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja
– Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju
– Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
– Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima
– Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
– Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus
– Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 – 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru
– Nakon čišćenja krpe oprati na 90 °C
– Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.
– Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.
– Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
– Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
– Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.
– Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.

Odabir sredstava za dezinfekciju
Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:
Etanol
Natrijev hipoklorit
Glutaraldehid
Izopropanol
Benzalkonijev klorid
Natrijev klorit

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:
1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Samodisciplinom pomažete prebroditi pandemiju!

Razum, humanost i poštivanje mjera – odgovornost je na svima nama u globalnoj zdravstvenoj krizi.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno