Povežite se s nama

Vijesti

‘Nekad smo se bavili stokom, danas kućnim ljubimcima’

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Veterinarskoj stanici Velika Gorica, koja je već 70 godina u samom vrhu  hrvatskog veterinarstva

Objavljeno

na

Veterinarska stanica Velika Gorica ove godine slavi veliki jubilej. Već 70 godina pomažu životinjama na području Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica. Osnovana je davne 1949. godine i imala je šest područnih ambulanti. Ambulanta u Pokupskom pripojena joj je 1962. godine. U to doba ambulantu su imala naselja Mraclin, Vrbovo Posavsko, Šćitarjevo, Dubranec, Pokupsko, Kravarsko i Velika Gorica.

– Turopolje je u to vrijeme bilo poznato kao stočarski kraj. Prvo simentalsko govedo koje je došlo u bivšu Jugoslaviju, došlo je upravo na ovaj teren. Križalo se s našim domaćim autohtonim govedom i tako smo dobili križanog simentalca. S umjetnim osjemenjivanjem stoke počeli smo već 1952. godine. Velika Gorica je tada imala vrlo jak stručni kadar. Vodila se briga o educiranju kadrova različitih profila: farmakologija, peradarstvo, svinjogojstvo…. Ja sam magistar znanosti iz područja higijene tehnologije živežnih namirnica. Mladi ljudi su se tada redovito educirali. Nismo zaostajali u europskim trendovima što se tiče dijagnostike, preventive, kurative, dijagnostike i kirurgije – rekao nam je Josip Kozačinski, umirovljeni veterinar. Većinu svog radnog vijeka proveo je upravo u ovoj veterinarskoj stanici.

Danas se profil pacijenata uvelike promijenio, stoku su zamijenili kućni ljubimci. U goričkoj Veterinarskoj stanici i dalje se trude zadržati kvalitetu usluge pa se tako uložilo u infrastrukturu, a konstantno se potiče educiranje djelatnika.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– U protekle tri godine uložena su velika sredstva u rekonstrukciju zgrade i interijera, a nabavili smo i novu opremu. Pružamo gotovo sve zdravstvene usluge za male i velike životinje. Veterinarska stanica Velika Gorica danas je u samom vrhu veterine u Hrvatskoj. Osim u opremu, ulažemo i edukacije naših djelatnika. Imamo zaposleno 15 doktora veterinarske medicine, od kojih je pet magistara znanosti, šest tehničara i pomoćno osoblje, sve ukupno 31 zaposlenika. Cilj nam je i u idućim godinama zadržati nivo usluga koje pružamo – istaknuo je Marko Morić,  direktor Veterinarske stanice.

NESTALE AMBULANTE U SELIMA

Od nekadašnjih sedam ambulanti opstale su samo četiri: Velika Gorica, Kravarsko, Pokupsko i Vrbovo Posavsko. Ambulanta Dubranec ugašena je 1994. godine, Šćitarjevo 2000., a Mraclin 2008. godine. Sve mu tome kumovalo je snaženje uvoznog lobija, koji je 80-tih godina počeo uzimati maha. Kraj 60-tih, 70-te i do početka osamdesetih godina bilo je zlatno doba stočarstva u Turopolju.

– 1975. godine Veterinarska stanica u vlastitom tovu imala je između 15 i 17 tisuća komada junaca te tri tisuće komada svinja. Vodili smo nadzor o zdravlju junadi i svinja na farmama na našem području. Od 1963. godine nadgledali smo mliječne farme u Vukovini i Petrovini, riječ je bila o farmama s nekoliko stotina komada istočnog frizijskog goveda. U Kušancu, Okujama i Buševcu  uzgajali su svinje. Čitav ovaj teren bio je pokriven s tovom junadi i svinja. Posavina je bila poznata po uzgoju konja. U jesen bi dolazili Talijani s kamionima i otkupljivali ždrjebad i konje. Sve se promijenilo otvaranjem prvih trgovačkih lanaca, to je označilo početak enormnog uvoza junetine, svinjetine, govedine i mlijeka što je osiromašilo ovaj kraj i dovelo do propadanja sela. Mlađi ljudi su odlazili u Veliku Goricu ili Zagreb, stariji ljudi koliko su još mogli raditi radili su. Uglavnom, stoke više nije bilo – objasnio je Kozačinski.

NIŠTA BEZ ŽIGA ILI PLOMBE

Veterinarska stanica nekada je vršila nadzor nad klanjem stoke, prometom mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i jaja na području Velike Gorice i susjednih općina. Krajem 80-tih ukinuta je veterinarska inspekcija te se više nije moglo kontrolirati promet mesa u trgovačkim lancima i mesnicama. Sve to bilo je prepušteno sanitarnoj inspekciji ili samim potrošačima, koji su mogli sami odlučiti hoće li prijaviti nepravilnost.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Mi smo mjesečno vršili kontrolu jaja, krvi, fecesa i hrane na farmi pilića. Nije se moglo dogoditi da bi jaja iz farme otišla, a da nisu imala veterinarsku potvrdu. Isto tako, nije se moglo dogoditi da meso ili mesne prerađevine iz klaonice otiđu bez veterinarske potvrde. Na svakom komadu mesa morao je biti žig, na kobasicama markica ili plomba, bila je rigorozna kontrola – naglasio je naš sugovornik.

Sve to dovelo je do novog problema. Meso koje se može pronaći na policama trgovačkih lanaca uglavnom je iz uvoza. Često je teško pratiti njegovo porijeklo, a nerijetko meso u frižiderima stoji i više od godine dana. To u konačnici loše utječe kako na njegove nutritivne vrijednosti, tako i na ukus.

– Jednom sam naišao na meso peradi koja je bila uvezena i duboko smrznuta godinu dana. Vjerujem da je ona u trenutku smrzavanja bila bakteriološki ispravna, ali to meso je tijekom stajanja sigurno izgubilo svoje nutritivne vrijednosti. Meso svinjske pasmine pietren zna biti vodenasto. Stavite šnicl peći, a ono vam se digne kao đon. To se događa kada je meso puno vode, a kad ona izađe ono postane tvrdo i suho. Problem je u tome što to meso nije zrelo, a životinje su bile držane u zatvorenom prostoru s minimalno slobode kretanja. To meso zato nema kvalitetu – priča nam Josip, pa objašnjava o kavim se tu razlikama radi.

BEZ MASNOĆE NEMA FINOĆE

– Perad vam se sada kolje s napunjeni 42 do 46 dana, a nekada se pile na selu tovilo pet do šest mjeseci i bilo pušteno da vani hoda. Kad se peklo meso domaće svinje, ne samo da je mirisalo dvorište kuće u kojoj se peklo, nego deseti susjed osjetio je miomirise pečenja.  Prva Gavrilovićeva zimska salama pravljena je od turopoljske svinje. Ona je bila ukusna zbog mesa koje ima sitne miofibrile protkane s masnoćom. Vi kad pečete to meso ili radite suhomesnate proizvode ono je ukusno jer uz mišić ima i masnoću – istaknuo je umirovljeni veterinar.

Dodao je kako naša teletina završava u Italiji. Šunka i šnicl ostaju u ostaju kod njih, dok nam vračaju lopaticu i flam, a to naši sugrađani kupuju po trgovačkim lancima. Naš ‘baby beef’ se ne može kupiti kod nas, sve što se proizvede ide u inozemstvo. Još 1988. godine bjelovarsko i turopoljsko područje, proglašeno je regijom s najboljim baby beef-om u Europi. Osim mesa loše kvalitete, građani sve češće , a da ni ne znaju, konzumiraju supstance koje ostavljaju neizbrisiv trag na njihovom zdravlju.

Foto: Facebook/Cow Lovers

– Pogledajte koliko djece danas ima probleme s raznim vrstama alergija. Zabrinjavajuć je i broj mladih žena koje boluju od karcinoma dojke, jajnika i uterusa. Od kuda sve to? Hormoni. Sedamdesetih godina u Europi su se masovno primjenjivali hormoni rasta u tovu junadi i peradi. Prvi takvi slučajevi otkriveni su u Sloveniji, a poslije i u Hrvatskoj. Ne smijem imenovati proizvođače, ali iznenadio sam se kad sam vidio koja je velika farmaceutska tvrtka proizvodila te hormone. Od tog trenutka, gdje sam god mogao izbjegavao sam upotrebu njihovih proizvoda – otkrio nam je Kozačinski.

TELETOM SE PLAĆAO POREZ ILI KUPOVALA DRVA ZA OGRJEV

Dok je selo još bilo selo, a domaćini su ponosno uzgajali svoje blago i od toga živjeli, veterinar je uvijek bio drag gost. Uz liječnika i župnika, veterinar je bio jedan od najvažnijih aktera u životu sela. On je vodio brigu o blagu svake obitelji, a tako i o njihovoj egzistenciji. Ljudi su bili siromašni i njihova kravica bila im je sve. Seljak je unaprijed znao kamo će s teletom. Njegovom prodajom moglo se platiti porez ili kupiti drva. Odnos između veterinara i seljaka bio je blizak, a radilo se i na kredit. Usluga liječenja naplaćivala se kad bi se prodalo tele, odojak ili ždrijebe. Često je bilo i komičnih situacija.

– Kako sam visokog rasta i imam duge ruke često sam išao na ždrijebljenje kobila. Do glave ili noge ždrijebeta nije bilo lako doći, trebalo je imati jako dugu ruku i biti visok. Kolega me je tako jedanput zamolio da umjesto njega odem na ždrijebljenje. Poznavao sam gazdu i gazdaricu. Kad sam došao kobila je bila zbilja visoka, jahača kobila. Ustanovio sam da je ždrijebe krivo okrenuto i trebalo ga je izvući van. Stao sam na prste i gurnuo ruku najdublje što sam mogao u kobilu. Lice mi se nalazilo blizu vagine, a gazdarica me je upitala: – Buš joj pusu dal?-. Prvo mi je bilo malo nelagodno, a onda sam joj odgovorio kao iz topa: ‘Čuj bolje njoj nego tebi’. Svi koji su se tu našli pukli su od smijeha, a zgodna gazdarica, nakon što me je pošpotala, i sama se nasmijala mojoj dosjetci – otkrio nam je Josip.

Vijesti

Besplatna likovna radionica za djecu u Kučama

Slikanje traje do 20 sati, a nakon toga slijedi večernja projekcija crtića na otvorenom.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Daian Gan/pexels.com

Udruga žena Kuče organizira besplatnu likovnu radionicu za djecu u dobi od 5 do 15 godina, koja će se održati u četvrtak, 11. srpnja 2025. godine, s početkom u 18 sati ispred stare pučke škole u Kučama. Dvosatnu radionicu vodit će akademska slikarica i učiteljica likovne kulture Marina Lapadatović, a djeca će imati priliku izraziti svoju kreativnost slikajući motiv upravo te školske zgrade.

Ova radionica održava se u sklopu projekta “Mladi i vrijeme”, koji je financiran iz Javnog poziva za projekte od interesa za mlade Grada Velike Gorice za 2025. godinu. Cilj projekta je pružiti djeci kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz stvaralačke i edukativne sadržaje.

Slikanje traje do 20 sati, a nakon toga slijedi večernja projekcija crtića na otvorenom, u dvorištu pučke škole.

Sudjelovanje je potpuno besplatno, ali zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prijava na broj 099/783-6660.

Foto: Udruga žena Kuče/FB

Nastavite čitati

CityLIGHTS

EKSKLUZIVNA FOTO GALERIJA! Poznati redatelj odabrao Veliku Goricu za snimanje povijesnog spektakla!

Uz Ranch Kurilovec smjestio se filmski set na kojem se snima dokumentarno-igrani serijal i igrani film – jedinstveni filmski projekt u Hrvatskoj.

Objavljeno

na

Objavio/la

Raskošne i realistične kulise, mnogobrojni statisti i glumci, antička moda…nešto što danas obično možemo vidjeti na američkim filmskim setovima, redatelj Božidar Domagoj Burić doveo je u naš grad, na zemljište uz Ranch Kurilovec. 

Riječ je o ekranizaciji života rimskog imperatora Dioklecijana, čija nas velebna palača u Splitu danas podsjeća na bogatu povijest. I dok se film bazira i na povijesnim zapisima i fikciji, serijal se temelji na povijesnim činjenicama. 

Foto: Gianna Kotroman

Uz mnogobrojne lokacije u Hrvatskoj gdje su već snimane scene, ova naša odabrana je zbog terena koji može izdržati teške blokove kulisa, ali i radi blizine grada Zagreba, budući da je to produkcijski HRT-ov projekt. 

Pogled na detalje ovog spektakularnog filmskog seta ne bismo imali da nije naše radijske voditeljice jutarnjeg programa City radija Gianne Kotroman, inače i TV glumice, a koja je na sceni utjelovila lik bogate Rimljanke. Pauzu između snimanja scena iskoristila je za razgovor s glumcima, kostimografkinjama ali i samim redateljem, tako da doznajemo sve detalje ovog zahtjevnog projekta.  

 –Ovo je dvojni projekt. Jedan je igrani film a drugi je igrano-dokumentarna serija i sve snimamo zajedno. Snimanje je vrlo zahtjevno, između ostalog i zbog toga što je jezik filma latinski, i to ne onaj koji se uči u školi, već onaj iz doba Dioklecijana. Snimali smo u studiju HRT-a, u Splitu u Dioklecijanovoj palači, Ježeviću u Damatinskoj zagori, ali i diljem Europe za potrebe dokumentarnog dijela projekta, profesore s Cambridgea, Oxsforda, Potsdama – ispričao je Burić, a kako je inače profesor povijesti i arheologije, intrigira ga i nadahnjuje povijesna tematika. 

Dodao je kako je film Dioklecijan povijesni spektakl, s elementima drame i misterije, ali i scena akcije. 

Foto: Gianna Kotroman

–Znamo da Hollywoodu ne možemo parirati, nemamo tih novaca, ali imamo bolju priču, sigurno bolju od drugog nastavka Gladijatora s kojim publika nije bila pretjerano oduševljena. Priča je temelj, bez obzira na produkciju. Ako je priča uvjerljivo prikazana, film je uspio i nadam se da će se publici svidjeti – poručuje redatelj.  

U igranom filmu su 42 govorne uloge, a u glavnim ulogama su naši poznati glumci Amar Bukvić i Nataša Janjić koji utjelovljuju cara i Prisku, zatim Slavko Sobin, Krešimir Mikić, Dragan Despot, Anja Šovagović Despot, Marinko Prga i ostale poznata imena s hrvatske glumačke scene, a posebnu ulogu, i to onu prezentera, ima i Mladen Badovinac iz TBF-a. Gianni je otkrio da se na sceni osjeća “kao doma”. 

–Ja sam svojevrsna poveznica Dioklecijana sa današnjim, modernim Splitom, recimo dajem jedan humoristični odmak od ozbiljne strane priče. Strašno uživam u ovom cijelom projektu, sa svima sam na ti, dolazim vesel na posao…ono, baš uživam! – rekao je Mladen, također od glave do pete transformiran u Rimljanina.   

Foto: Gianna Kotroman

Kako doznajemo, snimanje se kalendarski proteže kroz dvije godine, no utrošeno je 75 snimateljskih dana, budući na opsežnu produkciju i scenografiju koju hrvatska produkcija nije mogla izvesti u kraćem roku.

Potrebno je vjerno izgraditi građevine toga doba, opremiti scenu rekvizitima, poput nekadašnje tržnice i pomagala, posuđa…dakle, u potpunosti uprizoriti povijesne lokalitete, kao što je Rimski forum i pločnike. 

Foto: Gianna Kotroman

No, uz realističnu scenografiju, apsolutno je zadivljujuća i kostimografija, a sva odjeća šivana je po narudžbi, objasnila je Ana Kala Kovačević koja je zajedno sa Željkom Franulović radila na tom dijelu projekta. 

  Svi kostimi, sve cipele, svi dodaci – sve se posebno radilo za ovaj projekt. Bilo je teško naći prirodne tkanine, no uspjeli smo pronaći zamjene ali da izgleda vjerodostojno. Period cara Dioklecijana je kasna antika i tada su se događale velike promjene u odijevanju. Recimo, pod utjecajem Germana u modu ulaze hlače, koje do tada Rimljani nisu nosili, zatim razlika u staležima bila je vidljiva u odijevanju, pa su recimo Patriciji kao pripadnici visokog staleža imali ukrasne trakice na odjeći s čime smo početno imali problem, jer kod nas nismo imali gdje nabaviti. Također, iscrtavali smo i izrađivali vojničke odore u dvije boje s dvije oznake, kako bi se razlikovala vojska cara Karina i cara Dioklecijana. Nama je najdraži dio projekta, u biti, istraživački dio. I tu smo zaista puno radili na detaljima, upravo zbog tog perioda promjena, i kacige su poprimale drugačiji izgled, tako da je taj dio posla bio zanimljiv, težak i izazovan ispričala je Kovačević, a kako je nadalje objasnila, jednako je zahtjevno izrađivati muški i ženski kostim toga doba, što zbog modnih noviteta poput rukava na tunikama, što zbog puno detalja koji su tada bili “in”. 

Raskošna moda antike bila je zahtjevna za kostimografkinje/Foto: Gianna Kotroman

Osim ekskluzivnih fotografija sa scene, dobili smo i malu ekskluzivu oko izlaska filma i serije iz radne u finalnu verziju.  

– Krajem godine sve bi trebalo biti odrađeno, a kad se film i serijal finaliziraju, najprije će se film predstaviti na festivalima, zatim u kinima, dok će televizijska publika seriju na malim ekranima dočekati iduće godine na jesen – najavio je redatelj Božidar Domagoj Burić, koji stoji iza jednog od do sada najvećih projekata Hrvatske radio televizije. 

FOTO galerija:

Glumci Jerko Maričić i Dragan Despot na setu

Mali statisti vrijeme između snimanja scena krate igrajući društvene igre

Mladen Badovinac i Gianna Kotroman

Nastavite čitati

Vijesti

BBQ senzacija u Gorici! Svjetski prvak Sterling Smith stiže na ekskluzivni Masterclass

Pripremite se za istinski američki gastronomski spektakl.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Markus Spiske/pexels.com

Grad Velika Gorica i Turistička zajednica Velike Gorice, u suradnji s Hrvatskim BBQ društvom i poznatom ekipom BBQ Hot Yard, s ponosom najavljuju BBQ Masterclass koji će Veliku Goricu pretvoriti u epicentar autentičnog američkog roštiljanja. Održat će se 10. srpnja, u Parku Plemenite općine turopoljske . Bit će to prvi događaj ovakve vrste u Hrvatskoj, predvođen istinskom ikonom BBQ svijeta, Sterlingom Smithom. Ovaj Masterclass ujedno je i uvod u događaj koji je broj jedan u srcu svih ljubitelja gastronomije, Gastro Turopolja 2025.

Sterling Smith, ime koje odzvanja BBQ krugovima, član je BBQ Kuće slavnih i nositelj titule jednog od najnagrađivanijih chefova današnjice. Njegova reputacija, izgrađena je na više od 100 osvojenih naslova na međunarodnim natjecanjima, uključujući i titulu svjetskog prvaka iz 2022. godine. Smithovo bogato iskustvo suca i predavača na prestižnim kulinarskim akademijama, uz uspješan vlastiti brend začina i umaka, etabliralo ga je kao jednu od najprepoznatljivijih figura američke BBQ kulture.

Tijekom četverosatnog Masterclassa, Sterling će nesebično podijeliti znanje koje se prenosilo s koljena na koljeno u njegovoj obitelji, ali i koje je sam stekao tijekom svoje karijere. Sudionici će imati jedinstvenu priliku ne samo vidjeti i učiti, već i kušati autentično pripremljena jela američkog juga.

Na jelovniku su klasični BBQ specijaliteti, sočna piletina, savršeno pečena rebarca, mekani brisket i neodoljivi pulled pork, svi pripremljeni na najkvalitetnijim svjetskim smokerima.

Uz Smitha, na pozornici će mu se pridružiti i domaća BBQ ekipa BBQ Hot Yard, hrvatski predstavnici koji su se probili među najuspješnije u Europi, trenutačno rangirani u top 10 u svim natjecateljskim kategorijama. Njihova uloga bit će ključna u prenošenju znanja sudionicima na hrvatskom jeziku, uz kontinuirano prevođenje i interakciju s publikom, osiguravajući da svaki detalj bude jasan i razumljiv.

Sve posjetitelje očekuje i poklon paket originalnih BBQ začina i umaka, osvježenje te neponovljiva prilika za zajedničku fotografiju sa Sterlingom Smithom. ako ste ljubitelj roštilja, ovo je prilika koja se jednostavno ne propušta.

Broj mjesta je ograničen, a svoju ulaznicu možete nabaviti ovdje.

Nastavite čitati

Vijesti

Preventiva protiv provala! Male promjene koje mogu spasiti vaš dom dok vas nema

Ljeto je sezona godišnjih odmora, ali i provala. Donosimo vam savjete i mjere koje preporučuje PU zagrebačka kako biste svoj dom učinili neprivlačnim lopovima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Canva.com

Vlasnici kuća i stanova sve češće se nalaze na udaru provalnika, osobito tijekom godišnjih odmora, ali i kod kratkih izbivanja iz doma. Vaši domovi, često smješteni u naseljima s nedostatnom zaštitom, postaju laka meta zbog propusta u tehničkoj i mehaničkoj zaštiti, kao i zbog nepažnje samih vlasnika, upozorava PU zagrebačka.

Statistika pokazuje da su provalnici danas strpljivi i dobro informirani, pažljivo biraju kuće i stanove koji se čine kao lake mete. Zato je nužno poduzeti preventivne mjere kako biste stvorili drukčiji dojam u njihovim očima.

PU zagrebačka je povodom toga uputila niz savjeta građanima kako bi zaštitili svoje domove od nepoželjnih gostiju:

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko kratko ili dugo ćete biti odsutni. Ne zaboravite ni na otvorene prozore ili balkonska vrata koja također predstavljaju ulazne točke za provalnike.
  • Izbjegavajte ostavljanje predmeta poput ljestava ili sanduka blizu kuće jer oni mogu poslužiti kao pomoć pri penjanju.
  • Kod obiteljskih kuća često su na meti provalnika prozori, balkoni i velike staklene površine na vratima, stoga ako je moguće, ugradite dodatne zaštitne elemente.
  • Ako to već niste učinili, pojačajte mehaničku zaštitu svog doma. To uključuje kvalitetne cilindrične brave otporne na lomljenje, metalne prihvatne pločice na dovratniku i čvrste brave s robusnim zasunom. Također, moguće je ugraditi protuprovalne okove na prozore i vrata za dodatnu sigurnost.
  • Elektronička zaštita poput video nadzora i alarmnih sustava može odmah detektirati neovlašteni ulazak i ujedno djelovati kao odvraćajući faktor. Ne zaboravite aktivirati alarm svaki put kada napuštate dom.
  • Zvuk alarma ili automatsko paljenje svjetla s pokretnim senzorima često je dovoljno da otjera provalnike. Daljinski upravljana rasvjeta može stvoriti dojam prisutnosti ukućana, a senzorska svjetla na prilazu i vremenski programirane utičnice za povremeno paljenje svjetala dodatno povećavaju sigurnost tijekom vaše odsutnosti.
  • Podrumske i garažne prozore koji su lako dostupni zaštitite roletama ili željeznim rešetkama.
  • Nemojte čuvati novac i vrijedne stvari na uobičajenim mjestima poput kuhinjskih polica, ispod jastuka ili među odjećom jer lopovi dobro znaju gdje tražiti. Bolje ih je pohraniti u banku ili ovlaštene trezore.
  • Budite oprezni s objavama na društvenim mrežama. Nikada nemojte javno najavljivati odsutnost ili dijeliti informacije o vrijednim predmetima ili primanjima, jer time povećavate rizik da vaš dom postane meta.
  • Ključeve nemojte skrivati na predvidljivim mjestima poput ispod otirača. Umjesto toga, povjerite ih susjedu ili osobi od povjerenja koja može redovito obilaziti vaš dom, prazniti poštanski sandučić i otvarati prozore ili dizati rolete, a po potrebi i ući u kuću.
  • Da biste povećali šansu za povrat ukradenih stvari, vodite evidenciju o serijskim brojevima i fotografirajte vrijedne predmete, što će pomoći policiji u identifikaciji i pronalasku.

Provalnici ne traže izazove, traže prilike. Vaš dom može im biti laka meta, ali i čvrsta tvrđava, ovisno o tome koliko ozbiljno pristupate prevenciji. Kad se vratite doma nakon godišnjeg odmora, zadnje što želite je neugodno iznenađenje. Tu je i osjećaj nelagode da vam je stranac bio u kući i kopao po privatnim stvarima.

U slučaju da vas stvarno zateknu stvari razbacani po kući ili stanu, ne dirajte ništa i odmah pozovite policiju na 192. Svaki trag može biti ključan, a svaka prevencija, jedna provala manje.

Nastavite čitati

Vijesti

Novi detalji ubojstva u Dubravi! U tijeku je potraga za počiniteljem, motiv je osveta?

Policija je dovedena do prve osobe od interesa, a snimke nadzornih kamera mogle bi biti ključne.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Ilustrativna/ pexels.com

Nastavlja se istraga o jučerašnjem ubojstvu u zagrebačkoj Dubravi. Doznajemo kako je žrtva 33-godišnji I. K., koji je smrtno stradao nakon što je nepoznati muškarac iz vatrenog oružja ispalio više hitaca prema njemu, a potom se udaljio s mjesta zločina na motociklu, piše Jutarnji.hr. Spominje se kako bi motiv mogla biti ljubavna osveta.

Iz PU zagrebačke javljaju kako je jedna osoba dovedena na obavijesni razgovor, a istraga je u tijeku. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o ženi koja bi mogla imati informacije o počinitelju. Snimke nadzornih kamera s objekata duž Avenije Gojka Šuška i prema okretištu sada su u fokusu istrage te bi mogle biti presudne za rekonstruiranje počinjenog zločina i bijega. Nadalje, komunikacija žrtve u satima prije napada, uključujući pozive i poruke, također će biti predmet detaljne analize.

Prema informacijama koje su dosad isplivale iz istrage, žrtva je netom prije pucnjave navodno izašla iz automobila, a osumnjičeni, vozeći motocikl, prišao mu je, izvukao pištolj i u njega ispalio više hitaca.

Nakon egzekucije, počinitelj je pobjegao u pravcu Maksimirske ceste. Istražitelji vjeruju da je korištenje motocikla bilo pomno isplanirano kako bi se što brže udaljio, izgubio u mreži uličica te lakše nestao iz vidokruga kamera. Također, ne isključuje se mogućnost da je koristio lažne registarske oznake, čime bi bijeg bio dodatno otežan za policiju.

Podsjećamo, ubojstvo se dogodilo jučer u 17:20 na Aveniji Gojka Šuška, a odgovore na sva pitanja dobit ćemo nakon istrage koja je u punom jeku.

Nastavite čitati

Reporter 450 - 26.06.2025.

Facebook

Izdvojeno