Poveži se s nama

HOTNEWS

Nagrađena najbolja vina Zagrebačke županije

Objavljeno

Na 13. Izložbi vina Zagrebačke županije koja je održana u četvrtak u Jastrebarskom dodijeljena su zlatna, srebrna i brončana priznanja vinarima. Tome je prethodilo ocjenjivanje koje je održano još svibnju, a ukupno je ocijenjeno 128 vina.

 

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja su vina Josipa Rajakovića, poduzetnika iz Krašića. Njegov žuti muškat iz berbe 2015., proglašen je šampionom Izložbe, a uz to šampion je i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora kao i u kategoriji vina iz posljednje berbe.

 

„Ovo priznanje daje mi daljnji poticaj. Ja se dugi niz godina bavim s time i uživam u tome. To je strašno velika ljubav i tko se tome ne posveti, naravno ne može imati ni uspjeha. Ako to radiš sa željom i voljom i posvećuješ se tome danonoćno, onda možeš imati i rezultate“ ispričao je Rajaković.

 

Priznanja vinarima čija su vina ocijenjena kao najbolja, dodijelio je među ostalima i zamjenik župana Damir Tomljenović koji je istaknuo kako županija, sukladno financijskim mogućnostima, ulaže u vinogradarstvo.

 

„Županija ulaže u sve faze proizvodnje vinogradara i vinara, od kupnje sadnica pa sve do ovakvih događanja, jer mislim da su i ona za njih važna zbog promocije. Dakle, do načina na koji će prodati, do njihove reklame, do opreme za njihove vinograde, za njihove podrume. Mislim da nema segmenta u proizvodnji vina koji se ne sufinancira“ objasnio je zamjenik Tomljenović. Zahvaljujući tome rezultat ne izostaje.

 

„Od 128 vina 44 su osvojila zlatne medalje, 67 srebrne i 12 brončane. Mislim da je Zagrebačka županija sa svojim vinogradarima i vinarima pronašla jedan zajednički jezik. Ovo je rezultat njihovog rada, ali i mali dio pomoći županije.“ dodao je Tomljenović.

 

Nagrađeni su i gorički vinogradari

 

Zlatna priznanja osvojili su i članovi velikogoričke Udruge vinara i vinara Grozd. Dopredsjednik udruge Franjo Matković sudjelovao je s 5 vina. Za sauvignon i rajnski rizling osvojio je zlatne medalje, dok je za škrlet, bijeli pinot, mješavinu bijelih sorata i graševinu osvojio srebrne medalje. Također, njegov rizling osvojio je i novinarsku nagradu.

 

4.11.2016.-Zlato za Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića. Foto: Miljenko Milanović

4.11.2016.-Zlato za Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića. Foto: Miljenko Milanović


 

Predsjednik udruge Vlado Mikulčić za svoj Turopoljski škrlet osvojio je zlatnu medalju.

 

„Ja se nešto intenzivnije s vinogradarstvom bavim unazad desetak godina, a toliki je i prosjek starosti mog nasada koji ima otprilike tisuću škrleta. Godišnje proizvedem od 1.500 do 2.000 litara.“ ispričao je Mikulčić.

 

Spomenimo kako je uz dodjelu priznanja, produžen mandat dosadašnjoj vinskoj kraljici Luciji Šember, a promoviran je i katalog „Pjenušci Zagrebačke županije“.

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno