Poveži se s nama

HOTNEWS

Nagrađena najbolja vina Zagrebačke županije

Objavljeno

Na 13. Izložbi vina Zagrebačke županije koja je održana u četvrtak u Jastrebarskom dodijeljena su zlatna, srebrna i brončana priznanja vinarima. Tome je prethodilo ocjenjivanje koje je održano još svibnju, a ukupno je ocijenjeno 128 vina.

 

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja su vina Josipa Rajakovića, poduzetnika iz Krašića. Njegov žuti muškat iz berbe 2015., proglašen je šampionom Izložbe, a uz to šampion je i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora kao i u kategoriji vina iz posljednje berbe.

 

„Ovo priznanje daje mi daljnji poticaj. Ja se dugi niz godina bavim s time i uživam u tome. To je strašno velika ljubav i tko se tome ne posveti, naravno ne može imati ni uspjeha. Ako to radiš sa željom i voljom i posvećuješ se tome danonoćno, onda možeš imati i rezultate“ ispričao je Rajaković.

 

Priznanja vinarima čija su vina ocijenjena kao najbolja, dodijelio je među ostalima i zamjenik župana Damir Tomljenović koji je istaknuo kako županija, sukladno financijskim mogućnostima, ulaže u vinogradarstvo.

 

„Županija ulaže u sve faze proizvodnje vinogradara i vinara, od kupnje sadnica pa sve do ovakvih događanja, jer mislim da su i ona za njih važna zbog promocije. Dakle, do načina na koji će prodati, do njihove reklame, do opreme za njihove vinograde, za njihove podrume. Mislim da nema segmenta u proizvodnji vina koji se ne sufinancira“ objasnio je zamjenik Tomljenović. Zahvaljujući tome rezultat ne izostaje.

 

„Od 128 vina 44 su osvojila zlatne medalje, 67 srebrne i 12 brončane. Mislim da je Zagrebačka županija sa svojim vinogradarima i vinarima pronašla jedan zajednički jezik. Ovo je rezultat njihovog rada, ali i mali dio pomoći županije.“ dodao je Tomljenović.

 

Nagrađeni su i gorički vinogradari

 

Zlatna priznanja osvojili su i članovi velikogoričke Udruge vinara i vinara Grozd. Dopredsjednik udruge Franjo Matković sudjelovao je s 5 vina. Za sauvignon i rajnski rizling osvojio je zlatne medalje, dok je za škrlet, bijeli pinot, mješavinu bijelih sorata i graševinu osvojio srebrne medalje. Također, njegov rizling osvojio je i novinarsku nagradu.

 

4.11.2016.-Zlato za Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića. Foto: Miljenko Milanović

4.11.2016.-Zlato za Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića. Foto: Miljenko Milanović


 

Predsjednik udruge Vlado Mikulčić za svoj Turopoljski škrlet osvojio je zlatnu medalju.

 

„Ja se nešto intenzivnije s vinogradarstvom bavim unazad desetak godina, a toliki je i prosjek starosti mog nasada koji ima otprilike tisuću škrleta. Godišnje proizvedem od 1.500 do 2.000 litara.“ ispričao je Mikulčić.

 

Spomenimo kako je uz dodjelu priznanja, produžen mandat dosadašnjoj vinskoj kraljici Luciji Šember, a promoviran je i katalog „Pjenušci Zagrebačke županije“.

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

HOTNEWS

(Dis)funkcija glave gostuje na Festivalu glumca

Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić večeras nastupaju u Vukovaru

Objavljeno

on

Predstava Scene Gorica gostuje večeras u 21 sat u Hrvatskom domu Vukovar, gdje se od 5. do 13. rujna održava 27. Festival glumca. Na repertoar festivala izbornik Nedim Prohić uvrstio je, među 17 izabranih predstava, i (Dis)funkciju glave. U predstavi gledatelji prate posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje.

– Lijepo je za istaknuti i pohvaliti se kako je naša Scena Gorica i ove godine na Festivalu glumca. (Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita, a sada će ju publici predstaviti naša glumačka ekipa – kažu iz Scene Gorica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Iskustva iz poslovnica za otkup zlata: Kako do najveće isplate?

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna

Objavljeno

on

Autor

Otkup zlata stoljećima je prisutan u zlatarskoj branši. No tek pojavom tvrtke Auro Domus krajem prošlog desetljeća, ta se djelatnost „profesionalizirala“, uz djelatnike posebno educirane isključivo za procjenu i otkup zlatnih predmeta. Iz brojnih poslovnica za otkup zlata stižu i zanimljive priče. Usluge otkupa zlata tvrtke Auro Domus svakog mjeseca koristi nekoliko desetaka tisuća ljudi diljem Hrvatske, među kojima su i mnogi stanovnici Velike Gorice.

Iskustva koja su imali prilično su različita. S jedne je strane neskriveno oduševljenje kada im se nekoliko komada nakita procijeni na više tisuća kuna, daleko iznad očekivanja, a s druge razočaranje saznanjem da je „obiteljsko nasljeđe“ zapravo vješta imitacija zlata koja nema vrijednosti na tržištu.

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna. Ipak, tada se radilo o otkupu investicijskog zlata, a ne lom-zlata koje se najčešće otkupljuje u Auro Domusovim poslovnicama. Većina otkupljenog zlata otpada na stari nakit. Upravo se tu kriju i najveće isplate u gotovini, koje su dosezale i nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tako su sa zaboravljenim predmetima iz ladica ili pospremljenih u kutije na tavanu i podrumu financirali nabavku novih kućanskih uređaja, platili troškove skijanja i ljetovanja, riješili financijske dubioze… Jedna klijentica iz Velike Gorice je isplatom od otkupa zlata čak uspjela i zatvoriti kredit za novi automobil. Djelatnici iz poslovnica za otkup zlata ističu kako su iskustva građana uglavnom pozitivna. Zadovoljni su jer im stari predmeti koje više ne trebaju mogu osigurati „ekstra“ mjesečnu plaću.

Kako ističu djelatnici, često se dogodi da klijenti dođu iskoristiti mogućnost besplatne procjene svojeg nakita, pa se – iznenađeni visokom otkupnom cijenom – na koncu odluče i na prodaju. Stoga je lako napraviti prvi korak: dovoljno je doći u poslovnicu u Veliku Goricu, na adresi Zagrebačka 15 i zatražiti besplatnu procjenu. Nakon nekoliko minuta saznat ćete isplati li se prodati zlato ili ćete ga zadržati.

Radno vrijeme poslovnice možete pronaći na poveznici, a za sve upite dostupan je i besplatan broj telefona 0800 73 72.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno