Poveži se s nama

Kultura

Nagovor na poeziju: razgovor s pjesnikinjama u goričkoj knjižnici

U dvorani Galženica, ovog će se petka ljubitelji poezije imati priliku susresti s pjesnikinjama Sonjom Manojlović, Suzanom Matić i Larom Mitraković

Objavljeno

U sljedećih nekoliko petaka saznajte što ima novo na domaćoj poetskoj sceni! Događanja vezana uz izložbu „Papir, škare, knjiga“ započela su otvorenjem izložbe u Galeriji Galženica u petak 26. travnja 2019. u 19.00 sati. Ovaj tjedan, u petak 3. svibnja u 19.00 u Dvorani Galženica gostuju pjesnikinje Sonja Manojlović, Suzana Matić i Lara Mitraković.

Nadalje, petak nakon, 10. svibnja u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Seid Serdarević – alfa i omega nakladničke kuće Fraktura, održat će predavanje „Kako nastaje knjiga“ u kojem ćemo saznati što je sve potrebno kako bi knjiga našla svoj put od pisca do čitatelja, te ponešto o problemima suvremenog izdavaštva. Zadnje događanje u nizu ugostit će pjesnikinje Moniku Herceg, Luciju Butković i Lidiju Deduš u petak 17. svibnja u 19.00 sati u Dvorani Galženica.

Nastavlja se zanimljiv set druženja s književnicima, a dobrodošli su svi ljubitelji književnosti. Razgovore s autoricama moderirat će književna prevoditeljica Romana Perečinec koja se potrudila dovesti u Veliku Goricu već dokazano dobra, ali i neka svježa pjesnička imena.

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno