Poveži se s nama

Vijesti

Mladi Mlačani saznali niz detalja o povijesti svog mjesta

Održano prvo predavanje u sklopu projekta Moj zavičaj Velika Mlaka

Objavljeno

Učenici trećih razreda Osnovne škole Velika Mlaka jučer su imali priliku poslušati niz predavanja o povijesti svoga mjesta. Tako im se Nikola Glagolić iz Sučije Velika Mlaka obratio na turopoljskoj kajkavici iz Velike Mlake. Za učenike je priredio zabavni kviz znanja od riječi na kajkavskome dijalektu karakterističnih za Veliku Mlaku kojima su učenici trebali pogoditi značenje.

27.04.2018. Velika Mlaka – Moj zavičaj Velika Mlaka. Foto: Franjo Mlinarić

Predsjednik Sučije Nikola Trumbetaš, obučen u banderijsku odoru, govorio je o prošlosti Plemenite općine Turopolje i Velike Mlake, plemenitaškim obiteljima i ulozi Banderija u borbi protiv Osmanlija. Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Mlaka Bruno Šešljaga upoznao je pak đake s dugom i bogatom poviješću vatrogastva u Mlaki.

Članovi KUD-a Velika Mlaka pobrinuli su se za kulturno-umjetnički program. Dječja skupina KUD-a izvela je plesove Turopolja, tamburaši KUD-a izveli su i neslužbenu himnu Velike Mlake „Naše selo Mlaka“.

27.04.2018. Velika Mlaka – Moj zavièaj Velika Mlaka. Foto: Franjo Mlinariæ

Na predavanju „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ osnovnoškolci su mogli doznati više o ulozi Velike Mlake i Turopolja u Domovinskom ratu, kao i o samom početku rata Domovinskog rata i njegovom širenju sve do područja Turopolja.

Na inicijativu Društva žena Velika Mlaka, a uz podršku Osnovne škole Velika Mlaka, točnije učiteljica i učitelja trećih razreda, došlo se na ideju da se za učenike trećih razreda priredi događanje koje će im omogućiti da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Na taj je način nastao projekt prvijenac istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka čiji je cilj, među ostalim, na edukativan način u interakciji s učenicima memorirati slavnu prošlost Velike Mlake za generacije koje dolaze. ‘Moj zavičaj Velika Mlaka’ događanje je edukativnoga karaktera zasad namijenjen isključivo učenicima trećih razreda OŠ Velika Mlaka. Osmišljeno kao niz tematskih predavanja iz života i prošlosti Velike Mlake prilagođenih uzrastu djece za koji je namijenjen. Predavanja su popraćena i prigodnom izložbom“, rekla nam je Ivana Andrić Penava, voditeljica programa i dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka.

27.04.2018. Velika Mlaka – Moj zavičaj Velika Mlaka. Foto: Franjo Mlinarić

Nakon predavanja učenici su sa svojim učiteljima razgledali izložbu, a potom i degustirali tradicionalne kolače iz Velike Mlake koje su priredile članice Društva žena Velika Mlaka.

Sport

Svi na stadion! Hajduk stiže u grad, ulaznica sve manje, požuri po svoju…

Nogometaši Gorice u subotu u 19.05 sati dočekuju Hajduk na svome stadionu, a na tribinama neće moći biti više od 1700 gledatelja. Budući da je zainteresiranih sve više, pametnom odlukom čini se požuriti po svoju ulaznicu za subotnji spektakl…

Objavljeno

on

U vremenima kad je iz tjedna u tjedan upitno hoće li navijači moći na stadione, posebno je lijepo reći – na utakmicu između Gorice i Hajduka navijači mogu i smiju! Igra se u subotu u 19.05 sati na Gradskom stadionu, a koliko su ljudi željni nogometa pokazuje i interes koji vlada za ulaznicama uoči ovog velikog ogleda. Prema svemu sudeći, u subotu navečer sprema se pravi spektakl…

Doduše, stadion sasvim sigurno neće biti pun, i to isključivo zbog epidemioloških mjera, koje dozvoljavaju da na tribinama bude samo trećina kapaciteta. U goričkom slučaju tu se radi o nešto više od 1700 mjesta, što dodatno pojačava potražnju za ulaznicama uoči gostovanja Splićana u Velikoj Gorici. Oni koji žele osigurati svoje mjesto na tribinama, morat će požuriti, reagirati praktički odmah!

Najbolji i najjednostavniji način za kupnju ulaznice je učiniti to na internetu, odnosno OVDJE. Za one tradicionalnije, koji više voli doći osobno na blagajnu i kupiti ulaznicu, važno je reći kako je radno vrijeme blagajne ispod zapadne tribine od ponedjeljka do petka od 15 do 18 sati.

Cijena ulaznica u pretprodaji bit će 30 kuna za sektore A3,B3,C1 i C2, te 40 kuna za sektore A2 i B2. Svi godišnji pretplatnici koji su godišnje ulaznice kupili do 24. rujna mogu preuzeti iste na blagajni Zapad u vrijeme pretprodaje, a oni koji još nisu kupili godišnje ulaznice za aktualnu sezonu, mogu to učiniti od ponedjeljka po sniženim cijenama od 10%, također na blagajni Zapad.

Na dan utakmice, ulaznice će biti u prodaji dva sata prije početka susreta, odnosno od 17 sati na blagajni Zapad. Cijena ulaznica u subotu iznosit će 50 kuna za sektore A3,B3, C1 i C2, dok će se ulaznice za sektore A2 i B2 prodavati po 60 kuna. Dakle, bolje je biti brži…

Nastavi čitati

Crna kronika

Motorist naletio na auto i završio na Rebru s teškim ozljedama

Objavljeno

on

U prometnoj nesreći u utorak u 11.20 sati teško je ozlijeđen 50-godišnji motociklist. Muškarac je, javlja policija, vozio motor marke Honda cestom DC 30, a dolaskom do raskrižja s kolnikom Ulice Bapče nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i gustoći prometa (zaustavljeno vozilo na kolniku). Uslijed takvih okolnosti, motorist se nije na vrijeme zaustavio te je naletio na stražnji dio osobnog automobila marke Škoda, kojim je upravljao 44-godišnjak.

– 44-godišnjak se kretao istom prometnom trakom u istom smjeru te je u trenutku prometne nesreće bio je zaustavljen zbog promjene faze na semaforu – dodali su iz policije.

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen 50-godišnjak, a liječnička pomoć mu je pružena u KBC Zagreb.

Nastavi čitati

Vijesti

Evo gdje i kada možete obaviti besplatan pregled kože

Redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja

Objavljeno

on

Nastavlja se preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože u Ljekarnama Zagrebačke županije. Program koji financira Zagrebačka županija će provoditi dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije prema točno određenom rasporedu. U Gorici će liječnici građanima biti na raspolaganju 5. listopada u ljekarni u Ulici kralja Dmitra Zvonimira 5. U Donjoj Lomnici pregled kože mještani će moći obaviti 20. listopada u Školskoj ulici bb, a 26. listopada u Ljekarni Zagrebačke županije na Trgu kralja Petra Krešimira IV 7. Za pregled se potrebno telefonski naručiti, a brojevi su dostupni OVDJE.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno