Poveži se s nama

Vijesti

Mlade u nepovoljnom položaju žele osposobiti za poslove u turizmu i pokretanje vlastitog posla

VE-GO-RA je dio projekta u koji je uključeno 11 partnera iz sedam europskih zemalja te jedan stručni partner s Islanda

Objavljeno

Stvaranje uvjeta za zapošljavanje mladih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada te njihovo osnaživanje za pokretanje vlastitih poduzetničkih projekata u ruralnom i posebnim vrstama turizma fokus je projekta NESET (NEETs’ Empowerment for Sustainable Employment in the Tourism sector) koji je pokrenula Razvojna agencija Grada Velike Gorice u suradnji sa zagrebačkom Udrugom za promicanje aktivnog građanstva ECHO. Projekt vrijedan 1.120.000 eura financira EGP (Europski gospodarski program) i norveški Fond za zapošljavanje mladih, a partneri su ga predstavili u petak u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– U sklopu projekta ćemo izraditi materijale za pomoć i podršku mladima posebno onima iz NEET skupine – nezaposleni, nisu u obrazovanju ili su iz bilo kojeg razloga obeshrabreni. Radit ćemo na njihovim vještinama potrebnima za bolju zapošljivost i snalaženje na tržištu rada, kao i za jačanje njihovih poduzetničkih vještina. U konačnici, radimo na tome da formiramo platformu koja bi bila svojevrsna online burza rada, a koja bi okupljala poslodavce iz sektora turizma i mlade koji takav posao traže – objasnila je Violeta Crnogaj, savjetnica za provedbu projekata u Razvojnoj agenciji Grada Velike Gorice i dodala kako će projekt trajati tri godine, a u njega je uključeno 11 partnera iz sedam zemalja te jedan stručni partnerom s Islanda.

25.9.2020. Velika Gorica – VE-GO-RA organizira NESET National Info day. Foto: Vanja Stanojević/Cityaportal.hr

VE-GO-RA će organizirati i mrežu tehničke podrške koja će mladima pomagati u pokretanju svojih poduzetničkih inicijativa u turizmu.

– Svi polaznici prvo će proći četiri trening modula koji se odnose na socijalne i vještine komunikacije. Na drugoj skupini modula ćemo raditi na vještinama zapošljivosti po pitanju sigurnosti nastupa, pripreme životopisa i slično, te jedan modul koji se odnosi na poduzetničke vještine. Na kraju će svi skupa proći tu platformu gdje će za njih biti pripremljeni i materijali, ali i alati za poduzetništvo poput poduzetničkog plana – dodala je Violeta Crnogaj te pozvala sve zainteresirane mlade da se prijave u projekt jer je ostalo još 30 slobodnih mjesta.

– U sklopu ovog projekta ćemo imati i jednu tromjesečnu mobilnost. Imamo mogućnost da do 15 polaznika pošaljemo na rad u turističkom sektoru ili u neku od zemalja članica, ili u Hrvatskoj  – ovisno o situaciji vezanoj uz epidemiju. To je jedan vrlo konkretan doprinos njihovim znanjima i vještinama za snalaženje – kazala je Crnogaj.

– Zapošljavanje mladih je također nacionalni prioritet za Norvešku. Prepoznali smo da je to problem ove regije i želimo podržati program. Mislimo i kako je on jako dobar temelj za suradnju Hrvatske i Norveške i sretni smo da smo dio projekta – kazala je zamjenica šefa Misije Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif.

25.9.2020. Velika Gorica – VE-GO-RA organizira NESET National Info day. Foto: Vanja Stanojević/Cityaportal.hr

Sport

Ines Grdenić prvakinja Hrvatske, Mia Mijović brončana

Za Ines slijede pripreme za Europsko seniorsko prvenstvo

Objavljeno

on

Ovog vikenda u Zagrebu se održava  seniorsko prvenstvo Hrvatske na kojem je Karate klub Velika Gorica imao dvije predstavnice.
Prvog dana (subota 17.travnja) Ines Grdenić i Mia Mijović su nastupile u kategoriji -50kg i ostvarile odličan rezultat. Mia je osvojila brončanu medalju, dok je Ines nakon tri vrhunski odrađene borbe osvojila zlatnu medalju.
-Klub je ponosan vidjeti obje članice na postolju te im ovim putem čestitamo! – poručili su iz kluba.
Za Ines slijede pripreme za Europsko seniorsko prvenstvo u Poreču koje se održava u svibnju, a Mia nastavlja pripreme po planu i programu U21 reprezentacije jer Europsko mlađe seniorsko prvenstvo je u kolovozu u Finskoj.

Nastavi čitati

Vijesti

Poletarci i vučići Turopoljske udruge skauta “Tur” provjerili ekološku sliku grada

Ovom su šetnjom iskazali svoju odgojnu, obrazovnu i ekološku odrednicu rada s djecom

Objavljeno

on

Od malih nogu važno je kod djece razvijati dobre navike i svijest o očuvanju prirode. Bliži nam se Dan planeta Zemlje, 22.travnja i tim povodom poletarci i vučići Turopoljske udruge skauta “Tur” provjerili su jučer ekološku sliku svoga grada, odnosno sliku ekološke osviještenosti sugrađana.

-Djeca su razmijenila svoja iskustva u odvojenom sakupljanju i zbrinjavanju otpada na suvremen i ekološki prihvatljiv način te su uočila probleme s kojima se suočavamo u smislu onečišćenja i zaštite okoliša. Prošetali smo gradom Velikom Goricom i uočili kako se u našem gradu odvojeno sakuplja otpad, naučili što je recikliranje, a što oporaba, uočili načine sakupljanja otpada na kućnom pragu, u kvartovskim spremnicima, na zelenim otocima i u reciklažnom dvorištu, koje smo na kraju i obišli, te vidjeli mnogi prvi put u životu. Saznali smo što se u koji spremnik odlaže i u što se prerađuje sakupljena sirovina. – kažu iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

Ovom su šetnjom iskazali svoju odgojnu, obrazovnu i ekološku odrednicu rada s djecom, građani su imali priliku to uočiti, a Turovci su bolje upoznali svoj grad.

Galerija fotografija:

Foto: Turopoljska udruga skauta “Tur”

Nastavi čitati

Vijesti

Ne vozite više od dopuštene brzine, policija će spremno čekati prekršitelje!

Posebna akcija bit će u srijedu, 21. travnja 2021. godine kada će se provoditi pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila za koju su lokacije koje smatraju važnima mogli predlagati sami građani.

Objavljeno

on

Iz Policijske uprave zagrebačke najavili su novi nadzor u prometu. Od ponedjeljka, 19 travnja do nedjelje, 25. travnja 2021. godine nadzirat će i sankcionirati prekoračenja brzine kretanja vozila.

Posebna akcija bit će u srijedu, 21. travnja 2021. godine kada će se provoditi pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila za koju su lokacije koje smatraju važnima mogli predlagati sami građani.

-Prilikom provođenja akcije uz prioritetno sankcioniranje nepropisne brzine kretanja vozila, pozornost će se posvetiti i drugim težim prekršajima, a prije svega prisutnosti alkohola u organizmu uz obavezno alkotestiranje svih zaustavljenih vozača, tehničkoj ispravnosti vozila, nepropisnom pretjecanju, upravljanju prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršajima mladih vozača, korištenju sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige i mobitela tijekom vožnje i ostalim prekršajima. – kažu iz PUZ-a.

 

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno