Povežite se s nama

HOTNEWS

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će prava riznica blaga naše baštine na svjetskom nivou

U savršenim uvjetima bit će smješteno više od četiri tisuće predmeta naše materijalne baštine, pa ravnateljica Muzeja Turopolja kaže: ‘To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili!’.

Objavljeno

na

Kada je u prosincu 2018.godine krenuo EU natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu starih, zapuštenih gradskih lokacija kojima se treba ‘udahnuti novi život’ i dati im novu funkciju koja će obogatiti čitavu društvenu zajednicu, u velikogoričkoj gradskoj upravi okupio se mali, ali stručni tim s jednim ciljem – ovaj projekt mora uspijeti!

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

I, pet godina kasnije, projektni tim za provedbu tog cilja održao je završnu konferenciju i s opravdanim ponosom javnosti predstavio sve dosad učinjeno na izgradnji i opremanju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske Unije, proveo je prisutne kroz sve faze te petogodišnje priče.

– Kada je sve to krenulo konkurencija je zbilja bila jaka, primjerice Grad Zagreb, koji ima puno takvih  brownfield lokacija. Onda je trebalo riješiti svu dokumentaciju, dozvole, proći natječaj, pa provedba projekta. Tu su bile raznorazne prepreke na putu, jer riječ je o dosta kompleksnoj građevini. Ovim projektom smo odlučili riješiti probleme koje Muzej Turopolja ima godinama, jer na raznim lokacijama deponira našu kulturnu baštinu u neadekvatnim uvjetima i na ovaj moderan način smo to htjeli riješiti, te ujedno napraviti jedan suvremeni interpretacijski centar. Slijedi potpuno unutarnje uređenje objekta i okoliša i otvorenje – rekao nam je pročelnik Ilečić.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar na završnoj konferenciji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pohvalio je suradnju s Vladom i ministarstvima, zahvalio timu stručnjaka na odrađenom poslu, te poručio kako ovim projektom počinje ‘nova era za Muzej Turopolja, sve njegove djelatnike i korisnike’.

– Ovo je novi iskorak koji će kulturu metropole Turopolja manifestirati građanima u modernijem i novim generacijama prihvatljivijem svijetlu. Izgradnja Interpretacijskog centra jedan je od primjera uspješnog povlačenja sredstava EU fondova na gradskim projektima, te suradnje našeg grada i hrvatske Vlade. Muzej Turopolja ima jaku i prepoznatljivu tradiciju koja do sada možda nije bila dovoljno prezentirana van Turopolja, a s ovim modernijim pristupom moći ćemo šire prezentirati dragulje naše baštine koju posjedujemo, a da toga nismo možda ni svjesni – rekao je gradonačelnik.

Foto: Pročelnik Domagoj Ilečić na završnoj konferenciji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Zgrada je smještena na lokaciji koja ima dugu povijest. Prekoputa crkve Navještenja BDM, na adresi Šetalište Franje Lučića 15, u dvorištu iza zgrade kolokvijalno znane kao bivše rodilište, sad vas umjesto zapuštenog, poluruševnog objekta, očekuje suvremena muzejska zgrada, sa ostakljenim prizemljem. Na tri etaže i ukupno 600 ‘kvadrata’ smjestili su se višenamjenska multimedijalna dvorana za posjetitelje, prostor za radionice i druge sadržaje, suvremeni uredi za zaposlenike, nova, moderna knjižnica. Podrum je predviđen za čuvanje najosjetljivijih i najvrednijih predmeta iz muzejskih zbirki. U potpuno opremljeni muzejski depo će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana, te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja.

Foto: Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja pojašnjava vrhunske uvjete u kojima će se čuvati naša materijalna baština/G.Kiš, Cityportal.hr

U novi Interpretacijski centar prebacuje se upravni dio Muzeja Turopolja, svi uredi, muzejska knjižnica i dokumentacija, te dio muzejskog depoa koji se nalazi na toj lokaciji. Ujedno će prostor muzeja postati kompletno izložbeni prostor sa suvenirnicom i uredom za posjetitelje.

Ne može se riječima opisati koliko smo mi iz muzeja uzbuđeni s izgradnjom ove zgrade i još uvijek ne možemo vjerovati koliko će nam to sve na bolje promijeniti toliko stvari. Konačno ćemo naše muzejske zbirke imati na jednoj lokaciji, otvara nam se prostor za pedagoško- andragoške programe, prostor za muzejske radionice, pričaonice, predavanja, koje smo do sada radili u doista neprikladnim uvjetima. Također otvaramo prostor udrugama i raznim događanjima, dobivamo ovdje i prostor na otvorenom. Doista ćemo s ovim centrom dobiti jedno čudo, i ne samo mi, nego svi građani naše Gorice – rekla nam je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja.

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Čuvanje fundusa u kojemu je više od četiri tisuće predmeta u novim će uvjetima biti na najvišem nivou.

– U našoj se zbirci nalaze predmeti izrađeni od različitih materijala i svaki od njih se mora čuvati u određenim uvjetima po pitanju temperature, vlage, svjetla i ovime dobivamo prostor gdje će se na adekvatan način i očuvati taj dio baštine. To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili – rekla je ravnateljica.

Projekt Interpretacijskog Muzeja Turopolja financiran je s 1,31 milijun eura, a 84 posto su bespovratna sredstva Europske unije.

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

HOTNEWS

Orle: Ponudio poznanici prijevoz pa ju zatočio u kući

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog muškarca predali pritvorskom nadzorniku.

Objavljeno

na

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravno oduzimanje slobode na štetu 25-godišnjakinje.

Postupajući po dojavi policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su posumnjali u počinjenje kaznenog djela protupravno oduzimanje slobode te su kroz suradnju s Policijskim službenicima policijske uprave sisačko-moslavačke proveli kriminalističko istraživanje.

– Utvrđeno da je osumnjičeni 34-godišnjak u utorak, 11. lipnja na području Orla ponudio prijevoz oštećenoj te kada je 25-godišnjakinja ušla u njegovo vozilo, s obzirom da ih povezuje određeno poznanstvo, tijekom vožnje, osumnjičeni je počeo s prijetnjama koje su kod oštećene izazvale strah za vlastiti život – ističu iz policije te dodaju:

– Potom ju je, sumnja se, odvezao u kuću na području Martinske Vesi te joj protupravno oduzeo slobodu. Oštećenu su na navedenoj adresi pronašli policijski službenici dok je osumnjičeni uhićen i priveden u prostoje policije na kriminalističko istraživanje. Sumnja se da je osumnjičeni počinio kazneno djelo na njenu štetu koje su kod oštećene izazvale snažan osjećaj straha za njen život – dodaju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenog muškarca predali pritvorskom nadzorniku dok su posebno izvješće podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija traži svjedoke prometne nesreće u kojoj je stradalo dijete na biciklu

Jučer oko 17:30 sati na raskrižju Rakarske i Podložnice.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka poziva građane, svjedoke prometne nesreće, u kojoj je ozlijeđen maloljetni biciklist da im dojave informacije vezane uz događaj.

Prometna nesreća dogodila se jučer oko 17:30 sati na raskrižju Rakarske ulice i Ulice Podložnica u kojoj su sudjelovali osobni automobil tamne boje i maloljetni biciklist.

– Kako bi se utvrdile točne okolnosti prometne nesreće pozivamo svjedoke da se jave na broj telefona 192 ili 01/6221-144 – pozivaju iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Stigao zlatni status i priznanje za Dječji vrtić Lojtrica

Vrtić već deset godina ekološkim aktivnostima i projektima usmjerava djecu u odrastanju

Objavljeno

na

Objavio/la

Na susretu međunarodnih Eko-škola održanog 7. lipnja u OŠ Donji Kraljevec s temom klimatskih promjena, ravnateljici velikogoričkog Dječjeg vrtića Lojtrica Ljubi Brnadić uručen je prestižni certifikat i zelena zastava – zlatni status Eko-škola.

Ravnateljica je sretna i ponosna donijela certifikat u vrtić koji već deset godina ekološkim aktivnostima i projektima usmjerava djecu u odrastanju.

Gospođa Brnadić zahvalila je djeci, roditeljima, vrijednim odgojiteljima i djelatnicima Vrtića na kontinuiranom, aktivnom sudjelovanju u ekološkim projektima uz nadu da ćemo i dalje živjeti i raditi u skladu s načelima održivog razvoja te tako zaslužiti dijamantni status.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički ‘brand’ Alpas CUP 2024: Više od 600 nogometnih limača i limačica stiže u Kurilovec na najveseliji međunarodni turnir!

‘Mi ćemo kao Grad uvijek biti tu kako bismo pomogli, i želimo da svi s ovog turnira u Kurilovcu ponesu nezaboravne uspomene i pregršt dječjih osmjeha koji nemaju cijenu’, poručio je, među ostalim, velikogorički gradonačelnik Ačkar. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Nadolazećeg vikenda, na sportskim terenima SRC ‘Udarnik’ Kurilovec, održat će se koliko jedinstven toliko i jedan od najkvalitetnijih međunarodnih turnira za najmlađe nogometašice i nogometaše, Alpas CUP Grada Velike Gorice – 13. međunarodni nogometni turnir limača (U-11).

Na najavnoj konferenciji za novinare, u prostoru Sportsko-rekreativnog centra Kurilovec, koji će već za koji dan biti prepun mladih nogometnih nada, sve bitne detalje ispričali su čelni ljudi NK Kurilovec, tvrtke VEGO sport (zastupnik sportske marke Alpas), te velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.  Uvod u vikend ‘totalnog nogometa’ u Kurilovcu, gradskoj četvrti koja je nekad bila veća od nekadašnjeg naselja Velika Gorica, na 13. međunarodnom nogometnom turniru limača, zasigurno su sjajni sportski uspjesi koje postižu sve generacije legendarnog goričkog kluba.

Upravo je to na samom početku istaknuo Zdenko Sovina, dopredsjednik NK Kurilovec, kluba –  sportske institucije, čiji je temelj postavljen 1948. godine pod imenom NK Udarnik, a prije nepuna dva mjeseca na SRC-u je isto bilo jako veselo, kad je na spektakularan način proslavljena velika 75.obljetnica. 

– Seniorska momčad je sačuvala status trećeligaša, a puno su nam radosti početkom ovog mjeseca donijele i mlađe kategorije. Izuzetno smo ponosni na našu nogometnu školu mladeži, ove smo godine postigli povijesni plasman, jer su se kadetin i juniori plasirali u višu ligu, osvajanjem drugog mjesto u 2. ligi Središta Zagreb. Ponosni smo na dečke, a kruna čitave sezone je Alpas CUP – istaknuo je Sovina.

Poznati trener s UEFA-PRO licencom, Senad Harambašić, koji je preuzeo ulogu voditelja škole, ujedno sportski direktor i voditelj sportskog programa za Alpas CUP 2024. otkrio nam je – zašto i oni, koji možda još nikad nisu, trebaju barem navratiti ovog vikenda na SRC Udarnik u Kurilovcu?

– Alpas CUP je prvenstveno manifestacija malog nogometa za djecu 2013 godište, U- 11, to je totalni nogomet, kako mi zovemo, gdje je samo dječja iskrenost, poštenje, borba na terenu, igra, suze, smijeh, tuge brzo prođu! Djeca nam dolaze iz devet zemalja što je dodatni plus, jer se međusobno upoznaju svaki sa svojim posebnostima i različitostima. Ukupno nam dolazi 40 momčadi, više od 600 mladih nogometaša i nogometašica. Stižu naravno i njihovi roditelji i tu smo već na brojci preko tisuću i pol ljudi, pa cijeli Kurilovec, sigurno pol’ Gorice, bit će kao i uvijek veselo i svega bude! – otkrio nam je Harambašić.

Foto: NK Kurilovec

Iz NK Kurilovca su najavili nastupe momčadi gotovo svih najboljih hrvatskih klubova. Stižu Dinamo, Hajduk, Osijek, Lokomotiva, Istra, Gorica, klubovi s dobrom i poznatom školom nogometa – NK Croatia Zmijavci, NA Međimurje, NK Trnje, ONK Metković, NK Jadran, Poreč.

Klub iz Australije stiže s djecom naših iseljenika, tu su klubovi iz Hrvatske, smanjen je broj europskih klubova, no povećan je broj naših domaćih turopoljskih klubova – istaknuo je koordinator,  Vlado Stepanić. 

Na turniru će biti zastupljene sve regije i krajevi Lijepe naše, od Slavonije, Moslavine, Međimurja i Zagorja, preko Zagreba i Turopolja, sve do Istre i Kvarnera, te Dalmacije i Dalmatinske Zagore.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Kurilovec, Damir Slojšek, zahvalio je Gradu Velika Gorica na svoj pomoći koju pruža ovom, kako kaže, ‘hvale vrijednom turniru’.

– Svake godine nam dolazi sve više ljudi, što daje dodatni značaj i klubu i našoj gradskoj četvrti. Veselimo se turniru, a mi ćemo sudjelovati kako god možemo, jer osim samom Alpas CUP-u  veselimo se i zajedničkom gledanju utkamice Hrvatska-Španjolska u subotu na otvaranju Europoskog nogometnog prvenstva – najavio je Slojšek.

Damir Golubić, vlasnik VEGO sporta, koji je uz NK Kurilovec od samog početka organizator turnira, istaknuo je kako do ovakvog ugleda i ne bi uspjeli bez podrške gradske uprave. Jer upravo je Grad Velika Gorica od prvog dana najveći financijski i logistički pokrovitelj.

Alpas CUP i zajedništvo koje vlada čitavim kvartom kad su u pitanju SRC Udarnik, Alpas CUP-a i NK Kurilovec, prepoznati su kao sjajan spoj jedne od najvećih i najznačajnijih manifestacija koja je već i pravi simbol naše Velike Gorice.

– Uz svu tu našu podršku, ipak je najbitnija ta jedna posebna, pozitivna ‘kurilovečke tvrdoglavost’ i entuzijazam. Poseban dodatak je taj mentalitet koji njeguju prvenstveno moj dragi prijatelj Vlado Stepanić i njegov kum Zdenko Sovina, jer oni su nekako inicijatori, glavni nositelji i glavni entuzijasti, općenito svega što se događa u ovom klubu.

Nekoliko sam puta već naglasio kako možete biti primjer svojim entuzijazmom i volonterstvom jer gotovo da bismo uz vaša imena mogli staviti znak jednakosti sa imenom NK Kurilovec  u ovom SRC Udarniku, koji postiže takve fenomenalne uspjehe. Kurilovec je baš zahvaljujući takvom pristupu ostao na zavidnoj razini, kao drugi klub u našem Turopolju, bez obzira na promjene vlasti i financijske strukture, a to ne mogu svi. Ponosimo se danas već 13. međunarodnim turnirom limača i zato jedno veliko hvala Vlado, veliko hvala Zdenko, molim vas nemojte se umoriti, nastavite tim tempom, jer uvijek su ključne i velike stvari ovisile o pojedincima kroz povijest – istaknuo je velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Podsjetio je kako Velika Gorica prednjači u ulaganju u sport i mlade, te Grad plaća kompletne režijske troškove svim klubovima, svoj djeci dva puta godišnje i medicinski pregled, a svake godine se povećavaju iznosi koji se dodjeluju kao potpora sportskim zajednicama.

Gradonačelnik Ačkar se ujedno zahvalio i vlasniku VEGO sporta, kao i sportskom treneru NK Kurilovca.

– Hvala ti Damire, brendiramo se kroz tvoju firmu i uvijek s ponosom govorimo kako je to i  velikogorička firma, jer tvoja domaća proizvodnja je ujedno putokaz i ohrabrenje svima koji se žele baviti domaćom proizvodnjom, a smatraju kako je to utopija. Kao što i sam često spominješ, i u Hrvatskoj se može šivati dres puno više kvalitete od one kakva nam najčešće nažalost stiže iz drugih zemalja. Senade, drži nam se Kurilovec i pazi nam ga, već si kao stručnjak puno pridonio svojim stručnim znanjem – istaknuo je.

Na kraju najavne konferencije za novinare uoči vikend spektakla u Kurilovcu čelni čovjek našega grada je poručio.

Alpas CUP je davno stvorio ime, postao je simbol čitavog grada, a taj osjećaj igranja svakom članu nekog manjeg klubu iz našeg kraja protiv jednog Dinama i Hajduka, pa nadalje, to je ono najbitnije, to su velike stvari. Uz ovakav jedan kohezijski pristup, gdje imamo struku, znanje, iskustvo, entuzijazam, volonterizam, ne možemo ništa drugo ni očekivati nego da će napredovati i klub i međunarodni turnir. Mi ćemo kao Grad uvijek biti tu kako bismo pomogli koliko možemo, i želimo da svi iz Kurilovca s ovog turnira ponesu nezaboravne uspomene i pregršt dječjih osmjeha koji nemaju cijenu – rekao je velikogorički gradonačelnik Ačkar.

Najpoznatiji ovogodišnji strani sudionici turnira su Verona iz Italije, Sturm i LASK iz Austrije, Crvena Zvezda, Partizan i OFK Beograd iz Srbije, Krka iz Slovenije, Velež i Željezničar iz BiH, te Subiaco AFC Perth iz Australije.

Pokrovitelji turnira su i HNS, te Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a najveći ovogodišnji sponzori su i ove godine Erste Bank i tvrtka Agroturopolje – Arbori Cultura iz Pokupskog.

Turnir je putem HNS-a prijavljen i UEFA-i, te se nalazi i na službenom kalendaru UEFA-inih službenih turnira mladeži. Stoga zapišite datume, mjesto i vrijeme: subota i nedjelja, 15. i 16.lipnja, sportski tereni SRC Udarnik, Sportska ulica 2A, Velika Gorica.

Službeno otvorenje turnira je u subotu u 14 sati, finale je u nedjelju u 20 sati, a proglašenje najboljih je u 21 sat.

Vidimo se ovog vikenda na SRC Udarnik u Kurilovcu!

Naslovna fotografija: NK Kurilovec

Fotografije nepotpisane u članku: Najavna konferencija za novinare Alpas CUP Grada Velike Gorice – 13. međunarodni nogometni turnir limača (U-11)/G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Najtraženija zanimanja u Velikoj Gorici: poštar, čistač i administrativni službenik

I u svibnju bilježimo pad nezaposlenosti

Objavljeno

na

Objavio/la

Krajem svibnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Velike Gorice bilo je 948 nezaposlenih osoba, što je za 5,1% manje u odnosu na travanj i za 7,1% također manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tijekom svibnja zaposlene su 124 osobe iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Najčešća zanimanja u kojima su osobe zaposlene bila su prodavač, radnik za pomoć u kući i čistač.
Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 215 slobodnih radnih mjesta, a najtraženija zanimanja bila su poštar, čistač i administrativni službenik.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno