turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

HOTNEWS

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će prava riznica blaga naše baštine na svjetskom nivou

U savršenim uvjetima bit će smješteno više od četiri tisuće predmeta naše materijalne baštine, pa ravnateljica Muzeja Turopolja kaže: ‘To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili!’.

Objavljeno

na

Kada je u prosincu 2018.godine krenuo EU natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu starih, zapuštenih gradskih lokacija kojima se treba ‘udahnuti novi život’ i dati im novu funkciju koja će obogatiti čitavu društvenu zajednicu, u velikogoričkoj gradskoj upravi okupio se mali, ali stručni tim s jednim ciljem – ovaj projekt mora uspijeti!

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

I, pet godina kasnije, projektni tim za provedbu tog cilja održao je završnu konferenciju i s opravdanim ponosom javnosti predstavio sve dosad učinjeno na izgradnji i opremanju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske Unije, proveo je prisutne kroz sve faze te petogodišnje priče.

– Kada je sve to krenulo konkurencija je zbilja bila jaka, primjerice Grad Zagreb, koji ima puno takvih  brownfield lokacija. Onda je trebalo riješiti svu dokumentaciju, dozvole, proći natječaj, pa provedba projekta. Tu su bile raznorazne prepreke na putu, jer riječ je o dosta kompleksnoj građevini. Ovim projektom smo odlučili riješiti probleme koje Muzej Turopolja ima godinama, jer na raznim lokacijama deponira našu kulturnu baštinu u neadekvatnim uvjetima i na ovaj moderan način smo to htjeli riješiti, te ujedno napraviti jedan suvremeni interpretacijski centar. Slijedi potpuno unutarnje uređenje objekta i okoliša i otvorenje – rekao nam je pročelnik Ilečić.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar na završnoj konferenciji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pohvalio je suradnju s Vladom i ministarstvima, zahvalio timu stručnjaka na odrađenom poslu, te poručio kako ovim projektom počinje ‘nova era za Muzej Turopolja, sve njegove djelatnike i korisnike’.

– Ovo je novi iskorak koji će kulturu metropole Turopolja manifestirati građanima u modernijem i novim generacijama prihvatljivijem svijetlu. Izgradnja Interpretacijskog centra jedan je od primjera uspješnog povlačenja sredstava EU fondova na gradskim projektima, te suradnje našeg grada i hrvatske Vlade. Muzej Turopolja ima jaku i prepoznatljivu tradiciju koja do sada možda nije bila dovoljno prezentirana van Turopolja, a s ovim modernijim pristupom moći ćemo šire prezentirati dragulje naše baštine koju posjedujemo, a da toga nismo možda ni svjesni – rekao je gradonačelnik.

Foto: Pročelnik Domagoj Ilečić na završnoj konferenciji Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Zgrada je smještena na lokaciji koja ima dugu povijest. Prekoputa crkve Navještenja BDM, na adresi Šetalište Franje Lučića 15, u dvorištu iza zgrade kolokvijalno znane kao bivše rodilište, sad vas umjesto zapuštenog, poluruševnog objekta, očekuje suvremena muzejska zgrada, sa ostakljenim prizemljem. Na tri etaže i ukupno 600 ‘kvadrata’ smjestili su se višenamjenska multimedijalna dvorana za posjetitelje, prostor za radionice i druge sadržaje, suvremeni uredi za zaposlenike, nova, moderna knjižnica. Podrum je predviđen za čuvanje najosjetljivijih i najvrednijih predmeta iz muzejskih zbirki. U potpuno opremljeni muzejski depo će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana, te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja.

Foto: Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja pojašnjava vrhunske uvjete u kojima će se čuvati naša materijalna baština/G.Kiš, Cityportal.hr

U novi Interpretacijski centar prebacuje se upravni dio Muzeja Turopolja, svi uredi, muzejska knjižnica i dokumentacija, te dio muzejskog depoa koji se nalazi na toj lokaciji. Ujedno će prostor muzeja postati kompletno izložbeni prostor sa suvenirnicom i uredom za posjetitelje.

Ne može se riječima opisati koliko smo mi iz muzeja uzbuđeni s izgradnjom ove zgrade i još uvijek ne možemo vjerovati koliko će nam to sve na bolje promijeniti toliko stvari. Konačno ćemo naše muzejske zbirke imati na jednoj lokaciji, otvara nam se prostor za pedagoško- andragoške programe, prostor za muzejske radionice, pričaonice, predavanja, koje smo do sada radili u doista neprikladnim uvjetima. Također otvaramo prostor udrugama i raznim događanjima, dobivamo ovdje i prostor na otvorenom. Doista ćemo s ovim centrom dobiti jedno čudo, i ne samo mi, nego svi građani naše Gorice – rekla nam je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja.

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Čuvanje fundusa u kojemu je više od četiri tisuće predmeta u novim će uvjetima biti na najvišem nivou.

– U našoj se zbirci nalaze predmeti izrađeni od različitih materijala i svaki od njih se mora čuvati u određenim uvjetima po pitanju temperature, vlage, svjetla i ovime dobivamo prostor gdje će se na adekvatan način i očuvati taj dio baštine. To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili – rekla je ravnateljica.

Projekt Interpretacijskog Muzeja Turopolja financiran je s 1,31 milijun eura, a 84 posto su bespovratna sredstva Europske unije.

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

HOTNEWS

FOTO Na Galženici upaljena svijeća nade, a kiša odgodila otvorenje Adventa na nedjelju

Simboličnom paljenju prethodila je molitva koju je vodio velečasni Dragutin Kujavec iz Župe sv. Petra i Pavla.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradonačelnik Krešimir Ačkar uz pomoć malih sugrađana upalio je na Trgu Stjepana Radića prvu adventsku svijeću.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Simboličnom paljenju prethodila je molitva koju je vodio velečasni Dragutin Kujavec iz Župe sv. Petra i Pavla, a pjesmom su nas uveli u adventsko doba članovi zbora istoimene župe pod vodstvom Snježane Špehar. Uz Velikogoričane, paljenju svijeće nade prisustvovali su i članovi Folklornog ansambla Turopolje.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svijeća je upaljena unatoč kiši, a koja je ujedno organizatore ‘Adventa u Gorici’ primorala da svečano otvorenje prebace na nedjelju 3. prosinca u 17 sati. Uskoro više o samom programu.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Crna kronika

Črnkovec: 38-godišnji vozač zbog brojnih prometnih prekršaja završio u zatvoru

Sud mu odredio zatvorsku kaznu, novčanu kaznu i zaštitnu mjeru, ali mu je i trajno oduzeto vozilo kojim je upravljao.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom kontrole vozila i vozača, policija je u četvrtak 30. studenog oko 12:20 sati u Črnkovcu zaustavila 38-godišnjeg vozača koji je vozio kombi osječkih tablica.

Provedenom kontrolom utvrđeno je da je muškarac recidivista, odnosno već ranije je kažnjavan unazad tri godine.

Naime, ispostavilo se da nema položen vozački ispit, također kod sebe nije imao prometnu dozvolu za vozilo kojim je vozio, a ima i zabranu upravljanja motornim vozilima zbog prikupljenih negativnih bodova.

Policija mu je privremeno oduzela vozilo do donošenje odluke o prekršaju te je isti uhićen. Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici dobio je ukupnu kaznu zatvora od 15 dana te je odveden u Zatvor Zagreb na odsluženje zatvorske kazne.

Ujedno, određena mu je i novčana kazna jer kod sebe nije imao prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja u iznosu od 28 eura. Uz to izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci, ako u međuvremenu položi vozački ispit dok mu je presudom trajno i bez naknade oduzet teretni automobil osječkih registarskih oznaka.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Veliko otvorenje Adventa u Gorici: Paljenje lampica, adventske svijeće i koncert Gelato Sisters

Evo i programa…

Objavljeno

na

Prvi adventski vikend je pred nama. Božićne lampice i ukrasi već svijetle na ulicama grada, a večeras nas očekuje otvorenje mnogima naljepše manifestacije ‘Advent u Gorici’. No, prije velikog uzbudljivog otvorenja u 18 sati, kada će gradonačelnik Krešimir Ačkar i službeno upaliti blagdansku rasvjetu u Parku Plemenite općine turopljske te kada će prvi na led stati umjetnici na klizaljkama, čeka vas zanimljvi program od jutra.

U uredu Bake Božićnjak do 17 sati čekaju vas gorički vrijedni mali obrtnici, OPG-ovci, društva žena sa svojom uvijek zanimljivom ponudom na subotnjem izdanju ‘Peteka na Gorice’. Uz to tu je i Školski božićni sajam u sklopu kojeg će Učenička zadruga Eugen sugrađanima ponuditi zanimljive blagdanske rukotvorine sve do 14 sati. Pripremljen je i foto kutak gdje se možete fotografirati.

Otvara se i Obrtnički adventski sajam gdje ćete imati prilike pronaći savršene poklone i domaće proizvode za blagdanski stol. U Božićnom selu od 16 sati, vilenjaci čekaju mališane s radionicama, pričama i zabavom.

Prvu adventsku svijeću zapalit ćemo u 17 sati na Trgu Stjepana Radića, prije samog službenog otvorenja manifestacije. U 20 sati uz vesele božićne hitove zagrijat će vas Gelato Sisters.

No, ne brinite. Nećete ostati niti žedni niti gladni. Na ugostiteljskom trgu možete isprobati specijalitete možete u kućicama Cheese ‘n’ go, Meat4Meet, Slavonska kuća, Kod Dore, Mini Cabaῆa.

Sutra, uz Obrtnički adventski sajam, na program je u 17:30 koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, a nakon njih u adventskoj kupoli nastupit će FA Turopolje. Zabavno i glazbeno putovanje nastavlja se koncertom Mungos blues i Mungos mladi od 19:30 sati.

Foto: Josip Škof

Nastavite čitati

HOTNEWS

Blagdansko druženje uz paljenje svijeće nade u goričkoj okolici

U Donjoj Lomnici, Turopolju i Vukovini…

Objavljeno

na

Pred nama je vrijeme došašća u kojem se pripremamo za dolazak Božića, a u nedjelju 3. prosinca upalit ćemo i prvu adventsku svijeću koja simbolizira nadu i vjeru. U Velikoj Gorici paljenje prve adventske svijeće bit će večeras na Trgu Stjepana Radića od 17 sati.

A to će u svojoj zajednici učiniti i mještani brojnih goričkih naselja. Večeras će svoju svijeću zapaliti u Donjoj Lomnici od 17:30 sati. Pozivaju sve mještane i prijatelje da svojim dolaskom svi zajedno uđu u blagdansko rasploženje.

Tradicionalno, svijeću će u nedjelju zapaliti u 18 sati i u Turopolju u Parku Turopoljskih branitelja. Na druženje, dječju radionicu, čaj, kuhano vino i kolače pozivaju iz Društva žena Turopolje.

Sve ljude dobre volje pozivaju i mještani Vukovine koji će uz pjesmu i molitvu adventsku svijeću zapaliti kod križnog dreva u Vukovini. Tom prilikom, svojom pjesmom ovog blagdasnko druženje uljepšat će vokalna grupa iz KUD-a Dučec iz Mraclina, zatim ženski vokalni sastav iz KUD-a Slavuj iz Bukevja, HPD Kučani i župni zbor Svete Cecilije iz Vukovine. Druženja će biti svaku nedjelju od 18:30 sati, osim na Badnjak kada će biti u jutranjim satima od 8:30 sati.

–  Za zajednički stol i druženje možete donijeti plodove svojeg rada i Božjeg dara; kolače, peciva, kobasice, likere, rakije, vina i sve drugo što možete i želite dijeliti. Vidimo se na molitvi, pjesmi i druženju – pozivaju iz Vukovine.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zabio se u stup semafora i pobjegao s mjesta nesreće: Policija traži očevice

Promenta nesreća dogodila se noćas oko 2:30 sati u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Policija moli građane za pomoć. Naime, traže se svjedoci promente nesreće koja se dogodila noćas oko 2:30 sati u Velikoj Gorici.

– Nesreća se dogodila na raskrižju Zagrebačke ulice, Ulice Slavka Kolara i Ulice kralja Dmitra Zvonimira kada je zasad nepoznati vozač s nepoznatim vozilom naletio na metalni stup sa semaforskim uređajem. Nakon prometne nesreće vozač se udaljio s mjesta događaja bez da je o prometnoj nesreći izvijestio i pričekao dolazak policijskih službenika – ističu iz Policijske uprave zagrebačke.

Kako bi se utvrdile točne okolnosti prometne nesreće iz policije pozivaju svjedoke da se jave na broj telefona 01/6221 144 ili 192.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno