Poveži se s nama

Moja županija

Mihael Zmajlović na Svjetski dan zdravlja: Podići ćemo kvalitetu zdravstvenih usluga u županiji

SDP-ov kandidat za župana je predstavio i svoj prijedlog organizacije zdravstvenog sustava

Objavljeno

Mihael Zmajlović održao je konferenciju za medije ispred zgrade Zagrebačke županije u povodu Svjetskog dana zdravlja. Naglasio je kako u 20 godina nije izgrađen niti jedan dom zdravlja, riješena je tek energetska obnova na tri objekta uz vanjsko sufinanciranje, a upitno je kako će se sanirati šteta od potresa na zdravstvenim objektima koja je procijenjena na 13,3 milijuna kuna. Osim toga, kazao je SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije, stanovnici županije za većinu pregleda moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja nedostaje liječnika.

– Radi se o velikom problemu koji će biti još više izražen u budućnosti, zbog toga što analiza potreba za specijalističko usavršavanje pokazuje kako je u godinama koje slijede potrebno još dodatnih 150 specijalista. Zagrebačka županija je tek od prošle godine počela raspisivati natječaje za liječnike i medicinsko osoblje, ali nije ih našla unatoč tome što je uz primjerenu plaću ponudila i dodatne povlastice. Nedopustivo je da Županija svake godine u zdravstveni sustav povrh plaća za osoblje ulaže dodatnih 40 do 50 milijuna kuna proračunskih sredstava, a da sada nakon 20 godina imamo sustav pun rupa i Dom zdravlja Zagrebačke županije koji posluje u problemima – izjavio je Mihael Zmajlović te dodao kako, osim liječnika, domovima zdravlja nedostaje i uređaja, a velike probleme ima i županijski sustav hitne pomoći.

Na kraju, predstavio je svoj prijedlog organizacije zdravstvenog sustava na području Zagrebačke županije i naglasio: “Kao budući župan odredit ću prioritete i efikasniju organizaciju u sustavu zdravstva. Odmah ćemo krenuti u pripremu dokumentacije za izgradnju nove bolnice u Gornjoj Bistri. Država je darovala zemljište, a župan ništa ne poduzima unatoč tome što se djeca nalaze u zgradi sa žutom naljepnicom. Također, krenut ćemo u osnaživanje primarne i specijalističke zdravstvene zaštite, medicine rada, ginekologije i pedijatrije u svim gradovima te uvesti niz preventivnih programa kojima će se podići standard zdravlja”.

Zmajlović je naglasio i nekoliko konkretnih projekata iz svoje kampanje kao što su mobilni timovi specijalista, sistematski pregledi za umirovljenike, a najavio je i program protiv ambrozije koja muči preko 30% stanovnika Zagrebačke županije i predstavlja najrašireniji i najagresivniji peludni alergen.

Moja županija

Turistička zajednica Zagrebačke županije prihvatila #AIChallenge

Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji

Objavljeno

on

Umjetna inteligencija je zauzela vrlo važno mjesto za postizanje pametnog, održivog i odgovornog turizma – omogućuje visoku razinu sposobnosti brzog, agilnog i personaliziranog odgovora na potrebe turista, lokalnih dionika i očuvanja okoliša, ali i poboljšanje blagostanja te transformiranje društva na bolje u sljedećim desetljećima.

– Upravo je zato ključno educirati se o prednostima, mogućnostima i izazovima umjetne inteligencije te ovladati vještinama primjene umjetne inteligencije, o čemu preporučamo više naučiti na tečaju Elements of AI – besplatnom online tečaju o osnovama umjetne inteligencije, za koji nije potrebno znati ništa o višoj matematici ili programiranju – kažu iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije je prva turistička zajednica u Hrvatskoj koja se priključila izazovu AI Challenge u organizaciji CroAI, Agencije 404 i Sveučilišta u Zagrebu te Reaktora i Sveučilišta u Helsinkiju. Cilj ovog izazova je obrazovanje 1% stanovništva Hrvatske o umjetnoj inteligenciji, a Turistička zajednica Zagrebačke županije ovim putem poziva sve da se pridruže izazovu #AIChallenge i zakorače zajedno u budućnost turizma – na pametan, održiv i odgovoran način.

Nastavi čitati

Moja županija

Župan proglasio prirodnu nepogodu za Veliku Goricu i njene općine

Štetu je nanio mraz u periodu od 5. do 12. travnja na području 7 gradova i 10 općina s područja županije

Objavljeno

on

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 7 gradova i 10 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 5. do 12. travnja, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle i Pokupsko.

– Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta – napominju iz Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija otvorila natječaj za dodjelu javnih priznanja

Dodjeljuju se pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj županije te njena promicanja u zemlji i svijetu

Objavljeno

on

Zagrebačka županija dodijelit će javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja. Prijedlog za dodjelu priznanja mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

– Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Jedan od kriterija je i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije – kažu iz Zagrebačke županije

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja mora sadržavati životopis predloženog kandidata, točan naziv trgovačkog društva, ustanove, udruge ili druge pravne osobe koja je predložena za dodjelu javnih priznanja uz temeljito obrazloženje razloga predlaganja, odgovarajuću dokumentaciju i podatke o predlagatelju ispunjene na obrascu koji je dostupan ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno