Poveži se s nama

Kultura

Mažoretkinje koncertom koreografija zaključile godinu

Objavljeno

Udruga Velikogoričkih mažoretkinja je u samo pet dana sudjelovala na dva  Božićna koncerta, na prvom u Velikoj Gorici (dvorana Gorica Pučkog otvorenog učilišta, ponedjeljak, 14. prosinca) bila je domaćin i organizator, u revijalnom tonu okončala je najuspješniju natjecateljsku godinu na europskoj razini u svojoj povijesti. Na pozornici su se smjenjivali timovi Velikogoričkih mažoretkinja (kadetkinje, juniorke, seniorke) izvodeći svoje najuspješnije koreografije. Bio je to svojevrsni podsjetnik na Europsko prvenstvo u Češkoj (Brno, 20. do 23. kolovoza  2015.) i njihove zlatno-srebrno-brončane uspjehe.

Vrijedi još jednom napisati da su Velikogoričke mažoretkinje u Brnu osvojile 8 medalja: 1 zlatnu, 5 srebrnih i 2 brončane! Zabilježeni su i vrlo dobri plasmani na 4. mjesto (dva puta) i 5. mjesto. Srebrna medalja seniorki u jednoj od dvije paradne kategorije velikih formacija, ”defile+stage, s pom-ponom”, apsolutni je vrhunac seniorskog tima. Juniorke su se pozlatile u kategoriji ”mini formacija flag”, a kadetkinje trenerice Štefice Antolić osvojile su srebrnu medalju u kategoriji ”klasičnih mažoretkinja”. Andrea Kočić, zvijezda Velikogoričkih mažoretkinja, perfektna sportašica, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji ”solo, dva štapa”, bila je to njena prva pojedinačna medalja na europskim prvenstvima. Zbog ovih sjajnih uspjeha godina 2015. bit će upisana zlatnim slovima u povijest Velikogoričkih mažoretkinja!

Ovogodišnji velikogorički koncert bio je nešto skromniji nego prethodnih godina, a izvedeno je ukupno 30 koreografija. Kao gošće nastupile su Petrinjske mažoretkinje i Martinčice iz Martinske Vesi. Kao i uvijek u ovakvim prigodama, ulogu moderatorice imala je Željka Banović, predsjednica Udruge Velikogoričkih mažoretkinja i predsjednica Svjetske federacije mažoret sporta (MWF – Majorettsport World Federation).

Drugi božićni koncert održan je u glavnom gradu Austrije Beču pod nazivom ”II. Vienna Christmas Open” u subotu, 19. prosinca i bio je natjecateljskog karaktera. Velikogoričke mažoretkinje natjecale su se u konkurenciji sportašica iz Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Hrvatske (Virovitica, Petrinja, Kaštela, Poreč). U konkurenciji juniorki Mia Marić, Katarina Kovačević i Lucija Pukšić osvojile su dva prva mjesta (Mia solo pom-pon, Mia-Katarina-Lucija trio pom-pon) i jedno drugo mjesto (Mia-Katarina-Lucija, trio štap). Seniorke Andrea Kočić i Jelena Dražetić su u četiri kategorije osvojile tri prva mjesta (Andrea solo 2 štapa, Andrea-Jelena duo štap, Andrea-Jelena duo pom-pon) i jedno treće mjesto (Andrea solo štap).

Galerija fotografija:

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno