Poveži se s nama

Vijesti

Mateju Perkovu planina je najdraža škola, doznajte zašto!

Suvremeno doba prikovalo je djecu za male ekrane i udaljilo ih od druženja s vršnjacima, a kretanje i igranje u prirodi postali su potreba i prioritet u njihovu odgoju.

Objavljeno

Iako epidemiološke mjere još uvijek ne idu na ruku za neka veća okupljanja, iz Pučkog otvorenog učilišta unatoč tome i dalje organiziraju zanimljiva predavanja, istina, ne u Vijećnici kako je to nekada bilo nego online.
Sljedeće predavanje pod nazivom “Planina je moja omiljena škola” održat će Matej Perkov.
-Planinarenje je najljepši hobi na svijetu!- kaže Perkov, strastveni planinar koji je nedavno objavio knjigu pod nazivom „Planina mi je najdraža škola” i održat će predavanje o planinarenju s djecom. Matej će u svom izlaganju objasniti zašto je planinarenje izvrsna rekreativna aktivnost koja pokreće ne samo djecu, već i cijelu obitelj te koji su obrazovni elementi u ovom hobiju koji neizbježno motiviraju ljude na putovanja u kojima će upoznati svoju domovinu. Za djecu je svaka planina velika poput Himalaje, a svaki izlet u prirodu pustolovno je istraživanje u kojem mogu vidjeti i naučiti puno toga što je sastavni dio njihovog nastavnog materijala u školama. Planina je i dalje omiljena škola djece, a razdoblje pandemije koronarna virusa pamtit će se po tome što su, u nedostatku sadržaja u urbanim sredinama, roditelji sa svojom djecom masovno pohrlili u okrilje planina i pronašli jedan novi svijet kojeg nisu bili odviše svjesni, iako su znali da u okolici njihovog doma tako nešto postoji.
-Suvremeno doba prikovalo je djecu za male ekrane i udaljilo ih od druženja s vršnjacima, a kretanje i igranje u prirodi postali su potreba i prioritet u njihovu odgoju. Mnoga djeca su upravo zbog ovakvih izleta počela odrastati kao planinari koji svoje djetinjstvo provode po planinskim vrhovima, skupljaju žigiće i svojim prijateljima u školi uzbuđeno prepričavaju pustolovine koje je nemoguće doživjeti u gradu. U sklopu predavanja Matej će ukratko predstaviti svoju knjigu “Planina mi je najdraža škola” u kojoj će na 160 bogato ilustriranih stranica klinci i njihovi roditelji uživati u vrckavim tekstovima koji ih upoznaju s poviješću planinarstva, osnovnim stvarima koje treba znati o planinarskoj opremi, te koliko nam je važna prirodu koju moramo očuvati. – kažu iz POUVG.
Matej Perkov je 37-godišnji brdski planinar koji od malih nogu voli brda, iako je iz podravske nizije, a obišao je sve planine Hrvatske i sudjelovao u brojnim ekspedicijama. Održao je preko 200 predavanja u školama i vrtićima diljem Hrvatske, pokušavajući mladima prenijeti pustolovni duh i ljubav prema planinama.
Internetsko predavanje možete pogledati u subotu 27.veljače s početkom u 12 sati putem poveznice Facebook POU Velika Gorica.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Intervju tjedna – gost Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj VG brass festivala

Ove godine očekuje nas jubilarni 15.Velikogorički brass festival…

Objavljeno

on

Akademski trubač, inače profesor trube u Umjetničkoj školi Franje Lučića i umjetnički ravnatelj VGbrass festivala ispričao nam je svoj put glazbenika te kako je biti profesor, a prisjetili smo se i početaka festivala. Koliko je umjetnika prošlo u ovih 15 godina, koji su bili najupečatljiviji nastupi, anegdote te što nas čeka na ovogodišnjem izdanju…postoji li plan B s obzirom na epidemiološku situaciju. Više pogledajte u videu..

Nastavi čitati

Vijesti

Policija tijekom vikenda pojačano nadzire promet

Sve zaustavljene vozače čeka alkotest

Objavljeno

on

Tijekom vikenda, od 26. veljače do 1. ožujka, na goričkom području policija je pojačano kontrolirati promet, a najavili su i akcije Alkohol i droge te Brzina. Sva zaustavljene vozače policajci će alkotestirati, a kažnjavat će i prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece.

– Policijski službenici će sankcionirati i ostale prometne prekršaje, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

Ugostitelji od ponedjeljka mogu otvoriti terase, a dozvoljeni su i treninzi u zatvorenim prostorima

Objavljeno

on

Na današnjoj sjednici Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković najavio je popuštanje nekih mjera. Od ponedjeljka, 1. ožujka, će tako ugostitelji moći otvoriti terase, a dozvoljeni će biti i treninzi u zatvorenim prostorima, kazao je premijer.

– I dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo uz Dansku zemlja koja ima najmanju incidenciju zemalja u EU što se tiče novih zaraza. Dobro je da je smanjen broj novozaraženih i hospitaliziranih, onih na respiratorima, preminulih, onih u samoizolaciji… – kazao je Plenković.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno