Poveži se s nama

Moja županija

Marina Dobošić prva pratilja najuzornije seoske žene

Objavljeno

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije za 2016. godinu, Marina Dobošić iz Žabnice iz općine Farkaševac, osvojila je titulu prve pratilje na Državnom izboru najuzornije hrvatske seoske žene. Marina ističe kako je na selo stigla iz metropole i u vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu počela uzgajati bučine golice i proizvoditi bučino ulje.

 

„Suprug i ja nismo bili zadovoljni životom u Zagrebu. Htjeli smo pokrenuti svoj biznis i odlučili smo se vratiti u njegovo selo. Počeci su bili teški, ali danas prodaja ide sve bolje. Naši su namazi postali pravi gastronomski hit“, rekla je prva pratilja Marina Dobošić.

 

seoska_zena1

Foto: Zagrebačka županija

Svečanost proglašenja najuzornije seoske žene i njene dvije pratilje održana je ove subote u mjestu Grabarju pored Kutjeva – iz kojeg je prošlogodišnja pobjednica. Prema odluci stručnog žirija, a u konkurenciji od 15 vrijednih kandidatkinja iz 10 županija, titulu najuzornije osvojila je Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji, mjesto prve pratilje pripalo je Martini Dobošić iz Žabnice iz Zagrebačke županije, dok je za drugu pratilju izabrana Aleksandra Pekica iz Štokovaca u općini Svetvinćenat.

 

Državni izbor najuzornije hrvatske seoske žene ove se godine održao 17. godinu za redom povodom Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada. Na državno natjecanje došle su pobjednice županijskih izbora za najuzorniju seosku ženu, a jednu županiju moglo je predstavljati i više kandidatkinja.

 

Inače, na županijskim izborima kandidirati su se mogle žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvode poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvaraju umjetnička djela. Ujedno trebaju se zalagati za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te trebaju pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nisu sudjelovale na natjecanju za Izboru najuzornije hrvatske seoske žene.

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno