Poveži se s nama

CityLIGHTS

LiDraNo 2017: Gorica ugostila 180 najkreativnijih učenika Zagrebačke županije

Objavljeno

Velika Gorica ugostila je Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih škola Zagrebačke županije. Pozornicom Pučkog otvorenog učilišta prodefiliralo je 180 učenika. Svi su oni nastojali ostaviti što bolji utisak na povjerenstvo, a oni najuspješniji predstavljat će našu županiju na državnoj smotri

”Glumim u predstavi Ah, ta lektira. Tumačim ulogu Pipi Duge Čarape. Naša predstava govori o djevojčici Tihani, koja je izrazito ozbiljna za svoje godine. Tu na scenu stupamo ja i Huckleberry, nastojimo je razveselili i promijeniti njezin pogled na svijet”, otkrila nam je Klara, učenica Osnovne škole Đure Deželića iz Ivanić Grada.

14.02.2017. Velika Gorica – Županijski lidrano 2017. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Mladi glumci za ovaj nastup pripremali su se intenzivno tjedan dana. Probe su se odvijale prije i poslije nastave, otkrio nam je Filip. Najzaslužnija za cijeli projekt njihova je učiteljica i mentorica Mirjana.

”Jako puno nam je pomogla i da nema naše učiteljice mi možda danas ovdje ne bi nastupili”, rekao nam je Šimun.

Pristiglim literarnim uradcima učenika zadovoljni su i u nadležnom povjerenstvu. Na ovogodišnju županijsku smotru pristiglo je 27 radova. No, među njima se našlo i onih prepunih pesimizma.

14.02.2017. Velika Gorica – Županijski lidrano 2017. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

”Naime, ova situacija u kojoj živimo snažno utječe i na djecu. Najčešće kroz one koji su im najbliži, a to su njihovi roditelji i učitelji. Tako da nam je pristiglo nešto radova u kojima se osjeća velika doza pesimizma”, upozorio je član povjerenstva Tihomir Horvat.

Ovogodišnja smotra pokazala je da su se školski listovi othrvali navali novih tehnologija. Štampaju se novi brojevi časopisa, a osim školskih tema u njima svoje mjesto polako pronalaze i aktualne društvene teme. Mladi novinari sve slobodnije pišu i o realnim problemima svoje populacije, poput vršnjačkog nasilja u školama.

”Nema straha za novinarstvo, koliko god da je ono u krizi. Ovi učenici dokazuju da se i dalje rađaju pojedinci sa znatiželjnim novinarskim duhom”, poručila je Ivana Sučić, članica povjerenstva za novinarski izraz.

14.02.2017. Velika Gorica – Županijski lidrano 2017. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Nakon dugo vremena Velika Gorica ugostila je županijsku smotru, a domaćin Osnovna škola Nikole Hribara učinila je sve kako bi se gosti što ugodnije osjećali.

”Izuzetna nam je čast i obveza što smo dobili organizaciju ove manifestacije. Koliko je program bio bogat najbolje govori brojka od 180 sudionika”, pohvalio nam se Zdenko Ilečić, ravnatelj OŠ Nikole Hribara i domaćin manifestacije.

Učenici i njihovi učitelji iskoristili su slobodno vrijeme kako bi obišli naš grad. Organiziran im je i posjet Muzeju Turopolja, gdje su upoznali kulturnu baštinu turopoljskog kraja i Velike Gorice. Nadamo se da će im Gorica i njihovi domaćini ostati u lijepom sjećanju.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno