Poveži se s nama

Moja županija

Kvalitetna i pitka voda za ivanićgradski kraj

Objavljeno

Mještani Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa, zahvaljujući novom magistralnom cjevovodu od Sesvetskog Kraljevca do Ivanić-Grada te precrpne stanice Ivanić-Grad, priključili su se na javni vodoopskrbni sustav.

 

-Ovime smo spojili vodoopskrbni sustav Ivanić-Grada na vodoopskrbni sustav Grada Zagreba, gdje dobivamo vodu s vodocrpilišta Petruševec u količinama koje su potrebne jer nema ograničenja te se radi o kvalitetnoj vodi koju pije cijeli istočni dio Zagreba.  – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, čija je tvrtka investitor gradnje.

 

Magistralni cjevovod dug je oko 25 kilometara, a precrpna stanica transportira odnosno diže vodu na visinu vodospreme Sobočani koja je centralna vodosprema cijelog ivanićgradskog kraja.

 

Projekt je najvećim dijelom financiran sredstvima Hrvatskih voda, a ukupno utrošena sredstva iznose 39,2 milijuna kuna.

 

-Ovim projektom se rješavaju dva ključna pitanja ovog grada. Prvo i ono najvažnije za građane je opskrba dovoljnom količinom kvalitetne vode, a drugo je nastavak gospodarskih projekata u gradu koji su direktno povezani s opskrbom vode.  – istaknuo je gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš te dodao kako kvaliteta vode s kojom su se do sada opskrbljivali nije zadovoljavala sve standarde. Tražila je dodatne obrade te se izdašnost izvorišta dovodila u pitanje.

 
Projekt vodoopskrbe istočnoga dijela županije u završnoj je pripremi
 

Inače, ovaj projekt je prvi korak ka izgradnji budućeg Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-Istok“, kojim, će kvalitetnom pitkom vodom biti pokriveno područje četiri grada i deset općina istočnoga dijela Zagrebačke županije, ukupno oko 105.000 stanovnika.

 

Župan Stjepan Kožić ponovio je kako gotovo 29 posto stanovništva istočnoga dijela županije nema mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu.

 

-Ja se nadam da ono dalje što slijedi je ukupna realizacija projekta. Nadam se da ćemo uskoro završiti svu dokumentaciju i do kraja godine prijaviti ovaj projekt za sredstva strukturnih fondova Europske unije. – naglasio je župan Kožić i dodao kako nije zadovoljan dinamikom kojom se priprema ovaj projekt.  – Predugo to traje, gotovo deset godina. Mislim da bi država trebala omogućiti da se ovakvi bitni projekti što brže naprave, a ne da se njihova priprema komplicira. – dodao je Kožić.

 

Prema zadnjim podacima Studije izvodljivosti projekt bi iznosio oko 656 milijuna kuna, a računa se da bi 70 posto sredstava bilo osigurano iz fondova Europske unije.

 

Kultura

Procvat filmske industrije stiže u Goricu!

Filmski studio u Velikoj Gorici poželjna je lokacija na kojoj bi se mogle snimati brojne europske, pa i međunarodne uspješnice. Nakon ‘Igre prijestolja’, ‘Mamma mie’, nemojte se začuditi kada Veliku Goricu ugledate na nekoj od scena iz filmova ili serija!

Objavljeno

on

Naša je domovina mala država velikog potencijala! Hrvatska, kao zemlja bogate geografske raznolikosti, stranim je producentima izuzetno privlačna. Uvjerili smo se u to nakon snimanja serijala Game of Thrones, potom svima poznate komedije Mamma Mia, akcijskog filma ‘The Hitman’s Wife’s Bodyguard’ i brojnih drugih uspješnica…

Gradonačelnik Barišić na svom je Facebook profilu potvrdio vijest o gradnji filmskog studija, a čija lokacija će najvjerojatnije biti u bllizini zračne luke.

– Još jedna vrijedna investicija u našem gradu o kojoj smo vodili intenzivne pregovore zadnjih godinu dana, sada kreće u svoju realizaciju. Velika Gorica postat će dom kompleksu filmskih studija u kojima će se snimati filmovi i serije hrvatske i međunarodne produkcije – istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Prisjetimo se, svoje korijene filmski turizam u Hrvatskoj vuče još od Jadran filma, filmskog studija koji je od 60-ih sve do početka rata 90-ih bio najveći i najpoznatiji filmski studio u srednjoj Europi. No, nakon stagnacije kojoj je doprinijelo poslijeratno stanje, kako izvještava Večernji list, za hrvatsku filmašku renesansu uvelike je zaslužan projekt Hrvatskog audiovizualnog centra ‘Filming in Croatia’.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velikogoričanin dr. Ivan Jurkin dobitnik Povelje Zagrebačke županije

Na svečanoj sjednici tradicionalno su uručena županijska priznanja…

Objavljeno

on

Zagrebačka županija jedna je od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. Podatak je to koji svakom prilikom s ponosom ističe župan Stjepan Kožić pa tako i na svečanoj sjednici za Dan Zagrebačke županije. Župan Kožić istaknuo je i brojne druge pozitivne rezultate kao što su prihodi poduzetnika, neto dobit i neto dobit po zaposlenom prema kojima je županija druga u državi.

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

A dobrim rezultatima, pridonijela je i sama županija svojim brojnim mjerama koje provodi. „Ove godine smo osigurali 93 i pol milijuna kuna bespovratnih potpora temeljem čega će biti realizirani brojni projekti.“, rekao je Kožić, te naglasio kako su najveće županijske investicije kapitalna izgradnja u školstvu. Do sada je izgrađeno i uređeno više od 50 škola i školskih dvorana. “To je dinamika temeljem koje svake godine 40 posto našeg proračuna ide kroz naš Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, a trenutno je u fazi dogradnje i Specijalna bolnica Naftalan kroz koju želimo razvijati zdravstveni turizam koji bilježi godišnji porast preko 20 posto.“

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

No, u županiji radi se i na brojnim drugim projektima, a među njima je i Regionalni centar kompetentnosti koji će se nalaziti u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, te projekt navodnjavanja vrijedan preko 100 milijuna kuna na 2.500 hektara čime će županija biti pri vrhu u Hrvatskoj. Župan je posebno naglasio, kada je u pitanju realizacija projekata financiranih iz europskih fondova, Zagrebačka županija spada u top 5 županija po iznosu ugovorenih projekata što je u ukupnosti 2 milijarde i 800 milijuna kuna.

Gledajući unatrag godinu dana, zadovoljan napretkom Zagrebačke županije je i sam predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. „Od 21 županije u Hrvatskoj, Zagrebačka županija je prema većini pokazatelja među prvih pet, šesta je po veličini teritorija i treća po broju stanovnika i u tim gabaritima ona je i prema uspjesima u radu.“ – ističe Mikuljan.

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

Svečanu sjednicu uveličala je i dodjela javnih priznanja. Nagradu Zagrebačke županije za životno djelo primio je Dragutin Grgas – Beli, kulturni djelatnik, kipar i slikar iz Zaprešića. Povelju Zagrebačke županije primila je ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedjelja Anica Magdalenić, Trgovačko društvo Tabacco za proizvod Hrvatski kišobran, zatim Trgovačko društvo BIO-ZRNO iz Nove Kapele, Udruženje obrtnika Zaprešić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko i predsjednik Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivan Jurkin. „Rad u Crvenom križu vam je kao jedan mozaik, svaki dan se nešto događa, a tu ne mogu raditi ljudi koji su karijeristi jer je to rad s običnim ljudima za opće dobro.“ – kaže Jurkin.

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobila je Udruga Svetojanske mažoretkinje, dok je nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu uručena čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu Jeka iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić iz Samobora.

Nastavi čitati

Moja županija

Povodom Dana županije prisjetili se poginulih branitelja

U rijeku Kupu spušteni su vijenci i bijele ruže

Objavljeno

on

Izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno