Poveži se s nama

Moja županija

Kvalitetna i pitka voda za ivanićgradski kraj

Objavljeno

Mještani Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa, zahvaljujući novom magistralnom cjevovodu od Sesvetskog Kraljevca do Ivanić-Grada te precrpne stanice Ivanić-Grad, priključili su se na javni vodoopskrbni sustav.

 

-Ovime smo spojili vodoopskrbni sustav Ivanić-Grada na vodoopskrbni sustav Grada Zagreba, gdje dobivamo vodu s vodocrpilišta Petruševec u količinama koje su potrebne jer nema ograničenja te se radi o kvalitetnoj vodi koju pije cijeli istočni dio Zagreba.  – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, čija je tvrtka investitor gradnje.

 

Magistralni cjevovod dug je oko 25 kilometara, a precrpna stanica transportira odnosno diže vodu na visinu vodospreme Sobočani koja je centralna vodosprema cijelog ivanićgradskog kraja.

 

Projekt je najvećim dijelom financiran sredstvima Hrvatskih voda, a ukupno utrošena sredstva iznose 39,2 milijuna kuna.

 

-Ovim projektom se rješavaju dva ključna pitanja ovog grada. Prvo i ono najvažnije za građane je opskrba dovoljnom količinom kvalitetne vode, a drugo je nastavak gospodarskih projekata u gradu koji su direktno povezani s opskrbom vode.  – istaknuo je gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš te dodao kako kvaliteta vode s kojom su se do sada opskrbljivali nije zadovoljavala sve standarde. Tražila je dodatne obrade te se izdašnost izvorišta dovodila u pitanje.

 
Projekt vodoopskrbe istočnoga dijela županije u završnoj je pripremi
 

Inače, ovaj projekt je prvi korak ka izgradnji budućeg Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-Istok“, kojim, će kvalitetnom pitkom vodom biti pokriveno područje četiri grada i deset općina istočnoga dijela Zagrebačke županije, ukupno oko 105.000 stanovnika.

 

Župan Stjepan Kožić ponovio je kako gotovo 29 posto stanovništva istočnoga dijela županije nema mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu.

 

-Ja se nadam da ono dalje što slijedi je ukupna realizacija projekta. Nadam se da ćemo uskoro završiti svu dokumentaciju i do kraja godine prijaviti ovaj projekt za sredstva strukturnih fondova Europske unije. – naglasio je župan Kožić i dodao kako nije zadovoljan dinamikom kojom se priprema ovaj projekt.  – Predugo to traje, gotovo deset godina. Mislim da bi država trebala omogućiti da se ovakvi bitni projekti što brže naprave, a ne da se njihova priprema komplicira. – dodao je Kožić.

 

Prema zadnjim podacima Studije izvodljivosti projekt bi iznosio oko 656 milijuna kuna, a računa se da bi 70 posto sredstava bilo osigurano iz fondova Europske unije.

 

Moja županija

Ozdravila još jedna osoba, nema novih slučajeva u Zagrebačkoj županiji

Ostala su samo dva aktivna slučaja koronavirusa u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 11 dana nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada su ukupno izliječene 124 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

U Zagrebačkoj županiji se nastavlja niz bez novozaraženih

To je 10. dan zaredom da nema novih slučajeva

Objavljeno

on

Danas je 10. dan kako u Zagrebačkoj županiji nema novooboljelih osoba od novog koronavirusa, javlja Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest COVID-19. Ukupno su do sada izliječene 123 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

Zagrebačka županija devet dana bez novooboljelih

Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije u posljednjih 9 dana nema novooboljelih. Do sada su ukupno izliječene 123 osobe, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno