Poveži se s nama

Moja županija

Kvalitetna i pitka voda za ivanićgradski kraj

Objavljeno

Mještani Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa, zahvaljujući novom magistralnom cjevovodu od Sesvetskog Kraljevca do Ivanić-Grada te precrpne stanice Ivanić-Grad, priključili su se na javni vodoopskrbni sustav.

 

-Ovime smo spojili vodoopskrbni sustav Ivanić-Grada na vodoopskrbni sustav Grada Zagreba, gdje dobivamo vodu s vodocrpilišta Petruševec u količinama koje su potrebne jer nema ograničenja te se radi o kvalitetnoj vodi koju pije cijeli istočni dio Zagreba.  – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, čija je tvrtka investitor gradnje.

 

Magistralni cjevovod dug je oko 25 kilometara, a precrpna stanica transportira odnosno diže vodu na visinu vodospreme Sobočani koja je centralna vodosprema cijelog ivanićgradskog kraja.

 

Projekt je najvećim dijelom financiran sredstvima Hrvatskih voda, a ukupno utrošena sredstva iznose 39,2 milijuna kuna.

 

-Ovim projektom se rješavaju dva ključna pitanja ovog grada. Prvo i ono najvažnije za građane je opskrba dovoljnom količinom kvalitetne vode, a drugo je nastavak gospodarskih projekata u gradu koji su direktno povezani s opskrbom vode.  – istaknuo je gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš te dodao kako kvaliteta vode s kojom su se do sada opskrbljivali nije zadovoljavala sve standarde. Tražila je dodatne obrade te se izdašnost izvorišta dovodila u pitanje.

 
Projekt vodoopskrbe istočnoga dijela županije u završnoj je pripremi
 

Inače, ovaj projekt je prvi korak ka izgradnji budućeg Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-Istok“, kojim, će kvalitetnom pitkom vodom biti pokriveno područje četiri grada i deset općina istočnoga dijela Zagrebačke županije, ukupno oko 105.000 stanovnika.

 

Župan Stjepan Kožić ponovio je kako gotovo 29 posto stanovništva istočnoga dijela županije nema mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu.

 

-Ja se nadam da ono dalje što slijedi je ukupna realizacija projekta. Nadam se da ćemo uskoro završiti svu dokumentaciju i do kraja godine prijaviti ovaj projekt za sredstva strukturnih fondova Europske unije. – naglasio je župan Kožić i dodao kako nije zadovoljan dinamikom kojom se priprema ovaj projekt.  – Predugo to traje, gotovo deset godina. Mislim da bi država trebala omogućiti da se ovakvi bitni projekti što brže naprave, a ne da se njihova priprema komplicira. – dodao je Kožić.

 

Prema zadnjim podacima Studije izvodljivosti projekt bi iznosio oko 656 milijuna kuna, a računa se da bi 70 posto sredstava bilo osigurano iz fondova Europske unije.

 

HOTNEWS

Velika Gorica najbolja po broju darovanih doza krvi

Milan Hodak darovao krv 150 puta!

Objavljeno

on

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i ove je godine bila prilika za zahvalu svojim sugrađanima koji su u svom životu krv darovali 50, 75 ili čak 100 puta. U kongresnom centru Princess u Jastrebarskom  Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije predstavilo je lanjsku statistiku darivatelja prema kojoj je najviše doza na svojih 100 stanovnika prikupio Crveni križ Jaska, zatim Zelina i na trećem mjestu grad Jastrebarsko. No, po ukupnosti primljenih doza krvi prednjači Velika Gorica u čijem je Crvenom križu tijekom 2018. godine u organiziranim akcijama prikupljeno ukupno 2996 doza. Na drugom mjestu slijedi Samobor s 1895, te Jastrebarsko s 1818 doza krvi. Od svih nagrađenih darivatelja, jedini s impresivnom brojkom darovanih doza je darivatelj iz velikogoričkog Crvenog križa Milan Hodak. On je se ovaj humani čin odazvao preko 150 puta. „Darujem krv svaka tri mjeseca već 40-setak godina, a tako ću nastaviti dok me god zdravlje služi. Osim krvi, darujem i krvnu plazmu. To je humano, tako pomažem drugim ljudima.“ – rekao je Milan prilikom preuzimanja priznanja i zahvalnice koje mu je uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Dodajmo kako su zahvalnicu za mnogobrojno darivanje krvi primili za 50 puta darovanu krv Mladen Križanić, za 75 puta Željko Tomašić te za 100 puta darovanu krv Marin Martinjak, redom darivatelji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Županijski Crveni križ svake godine premaši godišnji plan prikupljenih doza. Prošle godine su prikupljene čak 932 doze krvi više od plana, a posebno veseli podatak od 7 posto novih darivatelja, koji su krv darovali prvi puta.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Povodom Svjetskog dana učitelja nagrađeni nastavnice i nastavnici iz Zagrebačke županije

Profesorica Nada Pelaić: ‘Nekada su učenici imali više poštovanja prema svojim profesorima’

Objavljeno

on

Svjetski dan učitelja u Zagrebačkoj županiji proslavljen je na već tradicionalan način. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je prigodne poklone nastavnicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u školi, prenoseći znanja i iskustva na mlade generacije.

Među nagrađenima bila je i profesorica iz Ekonomske škole Velika Gorica Nada Pelaić. Naša sugovornica otkrila nam je kako se odnos učenika i nastavnika kroz godine mijenjao. Naime, u sustavu obrazovanja Nada je provela 38 godina.

– Danas nije lako biti profesor. Nekada je to bilo puno lakše. Učenici su bili drugačiji i imali su više poštovanja prema svojim profesorima. Morali smo se naučiti nositi s time – rekla nam je Nada.

Župan Kožić istaknuo je kako posao učitelja i profesora nije lak, a rezultat njihovog rada je iznimno važan za cijelu zajednicu. Učitelje je pozdravio i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić i izrazio svoje zadovoljstvo što je Velika Gorica ugostila jedan ovakav skup.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko je bilo u znaku svih vrsta meda

Objavljeno

on

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Miroslav Antolčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kravarsko je danas, subota, 12. listopada, bilo domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su bili Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Josipa Gvozdanić (na početku programa otpjevala je himnu ”Lijepa naša”), učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je započeo u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom 29 priznanja (Zlatna diploma) koja su proizvođači svih vrsta meda (bagremov med, medun, med od trušljike, cvjetni med, kestenov med, med od amfore, lipov med) dobili temeljem nedavnog 17. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Priznanja su uručivali: Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo, Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, Dragan Bubalo, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda i Ivica Kompes, predsjednik Pčelarske udruge ‘Lijeska’ i domaćin Festivala pčelarstva. Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je Tomica Kalinski (Sveti Ivan Zelina) za bagremov med. Sve pčelarske udruge Zagrebačke županije dobile su zahvalnice za ovogodišnje sudjelovanje na ocjenjivanju meda.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dom kulture u Kravarskom bio je premali za veliki odaziv mještana i njihovih gostiju. Ponuda meda i proizvoda od meda bila je bogata i raznovrsna, Udruga žena Kravarsko  pripremila je razne vrste kolača i prigodnih pića, a od 13 sati posjetitelji su mogli uživati u odlično pripremljenom gulašu.

12.10.2019. Kravarsko. 10. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Suvereno i šarmantno manifestaciju je vodila Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije, koja je na kraju uputila brojnim degustatorima meda pozdrav, koji su svi prihvatili – Medno!

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno