Poveži se s nama

Moja županija

Ksenija Krajnović kandidatkinja Živog zida za županicu Zagrebačke županije

Krajinović je istaknula kako će svoj rad usmjeriti na probleme poput lošeg ovršnog zakona i deložacija

Objavljeno

Živi zid danas je predstavio svoju kandidatkinju za županicu Zagrebačke županije Kseniju Krajnović, kandidata za gradonačelnika Zaprešića Vjerana Skurjeni i kandidata za gradonačelnika grada Vrbovca Stipu Magića.

Tom prilikom predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić rekao je kako obilazi cijelu zemlju i gdje god dođe, naiđe na isti model upravljanja kojeg naziva neo feudalni model u kojem je važnije tko je čiji nego tko je kakav.

“Mi se protiv takvog sustava žestoko borimo i nudimo našim stanovnicima, napokon, mogućnost za koga mogu glasovati. Također se trudimo razbiti strah u ljudima od suočenja s lokalnim moćnicima i pokušavamo ohrabriti ljude da se kandidiraju i aktivno utječu na stanje oko sebe. Za sada nam ide izvrsno, predstavili smo kandidate za skoro sve županije i još jednom pozivam sve ljude da nam se priključe” izjavio je Sinčić.

Ksenija Krajnović, kandidatkinja za županicu Zagrebačke županije, istaknula je kako će kao županica svoj rad usmjeriti na probleme, poput lošeg ovršnog zakona i deložacija, zbog kojih ljudi u županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, osiromašuju i propadaju.

“Protiv sam nepotizma, osobito pri zapošljavanju i u javnim ustanovama. Protiv sam korupcije na svim razinama, koja potkopava i urušava temelje našeg društva. Protiv sam kamatarenja i neograničene moći banaka, koji dovode do sve većih podjela u društvu na bogate i siromašne. Upravo stoga, gledajući zdravim očima i s čvrstim stavom da je politika samo servis građanima, ponudit ću promjene koje će svim stanovnicima Zagrebačke županije donijeti boljitak”, kazala je Krajnović.

Vjeran Skurjeni, kandidat za gradonačelnika grada Zaprešića i Stipe Magić, kandidat za gradonačelnika grada Vrbovca složili su se u tome kako su postojeće strukture HDZ-a u njihovim sredinama paralizirale demokratske procese i razvitak gradova, te kako će se oni kroz rad u gradskim vijećima zalagati za transparentnost i javno prikazivanje načina upravljanja financijama i pozivanjem građana za aktivno sudjelovanje u donošenju odluka koje se tiču lokalnih sredina.

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Rekordan iznos bespovratnih potpora za poduzetnike

Objavljeno

on

Poduzetnici s područja Zagrebačke županije ove godine mogu računati na 14 milijuna kuna bespovratnih potpora. Riječ je o rekordnom iznosu koji je 85,7 posto veći u odnosu na lani, a osigurat će se kroz uštede u Proračunu, naknade dijela vijećnika Županijske skupštine te sredstva prikupljena na posebnom računu otvorenom u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“. Očekuje se da će iznos koji su prikupili vijećnici nakon zadnjeg obračuna iznositi oko 160.000 kuna. Uplatama vijećnika i dužnosnika treba pribrojiti i uskrsnice i regrese svih djelatnika Županije u iznosu od 740.333 kuna koji su već uplaćeni na račun, što znači da se na posebnom računu očekuje iznos od oko milijun kuna. Natječaj za dodjelu sredstava bit će raspisan odmah nakon sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije koja će se održati krajem svibnja.

Nastavi čitati

Moja županija

Poduzetnici Zagrebačke županije mogu sudjelovati u obnovi zgrada oštećenih potresom

Ponuda domaćih poduzetnika je u prednosti.

Objavljeno

on

Hrvatska gospodarska komora uputila je poziv poduzetnicima s područja Zagrebačke županije koji su zainteresirani da svojim proizvodima sudjeluju u obnovi oštećenih zgrada uzrokovanih potresom. Potrebno je unijeti proizvode u Katalog hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore, koji će biti prezentiran svim upraviteljima oštećenih zgrada i projektantima te će im biti važan alat u odabiru potrebnih proizvoda i najboljih ponuđača. Saznajte više ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno