Poveži se s nama

Vijesti

Kravarsko obilježilo svoj Dan

Najavljeni novi infrastrukturni projekti

Objavljeno

Polaganjem vijenaca kod spomenika Poginulima za domovinu Hrvatsku počelo je obilježavanje Dana općine Kravarsko, a zatim je služena sveta misa u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa. Svečano su se postrojili i Vatrogasci koji su posjetiteljima pokazali opremu kojom raspolažu.

Foto: Mario Žilec

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kravarsko bila je odlična prilika da se prikaže dokumentarni film o svemu što se događalo u proteklom razdoblju. Načelnik Vlado Kolarec iskoristio je priliku i podsjetio okupljene na učinjeno, ali i najavio neke nove projekte.

Foto: Mario Žilec

„Klizišta su nam uzela dvije godine razvoja općine Kravarsko. Samo u groblje u Kravarskom uložili smo 2,5 milijuna kuna, a sva ostala klizišta na prometnicama uzela su nam sav novac od legalizacije objekata u tri godine. Sve to dosta nas je usporilo u razvoju. Međutim, znamo da bez novac iz europskih fondova nema razvoja i velikih investicija pa smo u tom pravcu i krenuli. Kreće rekonstrukcija prometnice Kolarci – Zagorci. Riječ je o investiciji vrijednoj šest milijuna kuna, a prema riječima izvođača posao bi trebao biti gotov za dva mjeseca“, rekao je načelnik.

Foto: Mario Žilec

Općina bi prema njegovim riječima trebala uči i u projekt Aglomeracija Mala Buna, kojim Grad Velika Gorica želi riješiti odvodnju u mjestima Mala Buna, Velika Buna, Šiljakovina i Kozjača. Na ovaj sustav odvodnje priključila bi se i naselja Barbarići Kravarski, Podvornica, Pustike, Kravarsko i Novo Brdo s područja općine Kravarsko. Investicija je ukupno vrijedna oko 100 milijuna kuna, a oko 40-tak milijuna išlo bi za izgradnju kanalizacijske infrastrukture u gore navedenim naseljima.

Foto: Mario Žilec

Podršku Općini Kravarsko u njezinom daljnjem razvoju dao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

„Ne može Velika Gorica biti odvojiva od Kravarskog, niti Kravarsko od Velike Gorice. Načelnik se sa svojim suradnicima jako dobro bori da zadrži atribute i razloge opstanka i ostanka ovdje u Kravarskom. Atribute koje bi svaka općina trebala imati, a posebno one koje su smještene pored većih gradova. To je infrastruktura, odnosno ceste, voda, sjećamo se da je u modernoj Hrvatskoj stigla i voda, borba za kanalizaciju koju zajedno radimo, borba za širokopojasni Internet, to su razlozi zbog koji se ovdje isplati ovdje ostati živjeti“, rekao je Barišić.

Foto: Mario Žilec

U povodu Dana općine, zaslužnim pojedincima i udrugama uručena su priznanja. Za kulturno-umjetnički dio programa zaduženi su bili KUD Kravarsko i Zbor umirovljenika općine Kravarsko.

Kultura

FOTO Hip Hop dominacija Zagrepčanki i Splićanki u konkurenciji juniorki

Objavljeno

on

25.04.2019. Velika Gorica. Otvoreni kup Hrvatske u plesu – Hip Hop. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Petodnevna manifestacija (24. do 28. travnja), Otvoreni kup Hrvatske u plesu, u organizaciji Plesnog kluba Megablast u dvorani Srednje strukovne škole nastavljena je danas natjecanjem u Hip hopu za sve kategorije i dobne skupine. Sudili su Vedrana Grčić, Klara Carev, Mateja Miković, Nina Vidošević, Samo Polutak Kos i Siniša Križaj, povjerenik je bio Josip Perić. Tri prvoplasirana su nagrađeni medaljama i peharima, ostali su dobili diplome za plasman. Dominirala su dva kluba u konkurenciji juniorki: Atomic dance faktory (Zagreb) – A kategorija i DNF Split – B kategorija.

25.04.2019. Velika Gorica. Otvoreni kup Hrvatske u plesu – Hip Hop. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sutra (petak, 26. travnja) na programu je Show dance i Jazz dance, u subotu (27. travnja) Show dance, Jazz dance, Modern i Acro, u nedjelju (28. travnja) Produkcije i Gala večer.

25.04.2019. Velika Gorica. Otvoreni kup Hrvatske u plesu – Hip Hop. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Organizaciju Kupa vodi Gordan Križaj, logistiku čine članovi PK Megablast.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

Kako sam u ‘Kavaliru’ sreo Peru Močiboba. I na trenutak se vratio u mladost…

Rekord Maksimira, dva gola Pere Močiboba, slavlje Zagreba nakon jedanaesteraca, dani erupcije nogometa u hrvatskoj metropoli… Sve to prolazilo je kroz glavu 46 godina poslije u jednom kafiću u Čiču

Objavljeno

on

Što ti je život… Dani lete i prelete, a onda se ponekad igrom slučaja sve vrati gotovo pola stoljeća unatrag. Gore potpisanog autora teksta, danas 70-godišnjaka, jedan susret vratio je neočekivano u 1973. godinu i proradilo je živo sjećanje. A proradile su i emocije. Nogometna ovisnost od početka života kriva je za sve. Rodno Novo Čiče je autoru, polaskom u srednju školu negdje 1965. godine, zamijenio Zagreb, i rodila se vječna ljubav prema najljepšem gradu, a onda i nogometu naše metropole.

Začudo, na prvom mjestu nije bio Dinamo, kao kod većine, već NK Zagreb. Danas, nažalost, nije ostalo ni malo “z” od tog imena što se kluba tiče. Postao sam gotovo inventar stadiona u Kranjčevićevoj ulici još dok su početkom 60-tih tamo igrali Mišić, Galeković, Meštrović, Klobučar, Stanišić, Suša, Kralj, Bubanj, Wacha, Dračić, Azinović i ostali iz generacije kraja 60-tih. A trener je bio Gustav Lechner. Prvoligaši ondašnje države igrali su uglavnom pred ispunjenim stadionom. Početkom sedamdesetih stigla je nova generacija, također uglavnom domaćih, a vrhunskih igrača.

I ovog četvrtka susreli smo jednog od tada glavnih aktera. Dok smo u lokalu “Kavalir Dubravka” Hrkovca u Novom Čiču ispijali drugu kavicu, naišao je bivši nogometaš slavne generacije Zagreba Petar Močibob, danas vlasnik prestižnog lokala na Dolcu u Zagrebu.

Susret je automatizmom vratio život natrag na 19. srpanja 1973. godinu i kvalifikacijsku utakmicu za ulazak u 1. ligu tadašnje Jugoslavije između Zagreba i Osijeka. Igrale su se dvije utakmice. Prva u Osijeku, kažu pred 30 tisuća gledatelja, završila je bez pogodaka.

Uzvrat na stadionu Dinama u Maksimiru igran je pred rekordnih 64.128 gledatelja s kupljenim ulaznicama, a pretpostavlja se da je bilo i 70 tisuća ljudi!! Prije, a i kasnije, nikad više! Zagreb je igrao u sastavu: Horvat, Gašparini, Tucak, Antolić, Ivanišević, Lipovac, Markulin, Čopor, MOČIBOB, Rukljač, Smolek (Hušidić, Bakota). U regularnom vremenu završilo je 2-2, a za Zagreb oba je zabio centarfor Pero Močibob. Izvodili su se jedanaesterci i Zagreb je bio bolji te izborio elitni razred. Pero je zabio i iz “elvera”. Slavlje u Zagrebu je bilo veličanstveno!

Zbog čega danas nismo toliko zaluđeni nogometom, jedna je priča za dulji elaborat. Prilikom današnjeg susreta s Močibobom nismo ga željeli previše gnjaviti prošlošću. Nakon fotografiranja, saznali smo neke sudbine bivših mu igrača u Zagrebu, a Pero se pohvalio zdravljem i vitalnošću. Dolazi u okolicu Čiča jer ga kod prijatelja zanimaju – orlovi. Da, Pero je uvijek bio unikat.

Nastavi čitati

Najave

Ljubitelji rolanja, sutra pravac na gorički night skate

Start za sutrašnji night skate je kod stadiona Radnik u 19 sati, otvoren je za sve. Dođite s voljom i naravno – ROLAMA

Objavljeno

on

Rolanje je jedan od najpopularnijih načina za rekreaciju. Zabavna je to aerobna aktivnost koja jača cijelo tijelo, ali rijetki znaju da je ovo uistinu pravi sport koji ima čak 109 disciplina. Smatra se da je rolati se jednako korisno kao i trčanje i vožnja bicikla.

BOCI Koturaljkaški klub Velika Gorica poziva u petak na night skate, od 19 do 21 sat. Start i cilj su ispred ulaza stadiona Radnik.

Kao i svaka tjelesna aktivnost i rolanje ima snažne pozitivne učinke na naše raspoloženje. Tjelesnom aktivnošću luče se hormoni sreće i poboljšava naše mentalno zdravlje. Ti učinci su posebno izraženi kod vanjskih aktivnosti, što rolanje svakako jest.

– Rolanje je sport i za dušu.  Osim što podiže psihomotorne sposobnosti, doprinosi boljoj tjelesnoj pokretljivosti i koordinaciji pokreta. Rolanjem se razvija osjećaj za ravnotežu, a pozitivno djeluje i na sposobnost brzog reagiranja. Jako je zabavno, tehnika se usvaja brzo i lako, svatko može pronaći tempo u kojem će uživati, pa je i motiviranost velika – samo su neke od prednosti koje ističu iz goričkog BOCI Koturaljkaškog kluba.

Više informacijama o aktivnostima koje organiziraju možete pronaći na faceboook stranici BOCI koturaljkaškog kluba.

Nastavi čitati

Reporter 381 - 18.04.2019.

Facebook

Izdvojeno