Poveži se s nama

Vijesti

Krajem rujna “Dani europske baštine u VG”

Objavljeno

Krajem rujna u Velikoj Gorici održat će se „Dani europske baštine“ koji se u našem gradu organiziraju od 2013.godine. Manifestacija je međunarodnog karaktera, a u njoj sudjeluje više od 50 zemalja, a ideja joj je omogućiti svakoj članici da svoju baštinu prezentira kao dio sveukupnog europskog kulturnog identiteta. Slijedeći ovu ideju, u okviru manifestacije organiziraju se programi i događanja kojima se kulturna baština Turopolja promovira kao ravnopravna sastavnica europske baštine.

Program počinje u četvrtak 24.rujna izložbom „Ugodno i komforno stanovanje u obnovljenom turopoljskom čardaku“ koja će biti postavljena u Muzeju Turopolja. Kroz dvije godine evidentirano je 37 objekata, čardaka i prizemnica na području naselja Okuje, Mraclin, Buševec i Kuče. Otvorenje izložbe je u 18 sati. Petak 25.rujan, rezerviran je za predavanje u Gradskoj knjižnici na temu „Pogledićansko“ zemljište u Velikoj Gorici: Primjer modernizacije Turopolja u kontekstu jezgre i periferije. Predavač je Hrvoje Malčić. Svi koji još niste razgledali novouređenu Kuriju Modić Bedeković, imat ćete priliku u subotu kada će biti otvorena za sve posjetitelje od 10 do 17 sati.

Završnica će biti u nedjelju 27.rujna u Buševcu. U 18 sati biti će održana sveta misa u kapeli sv.Ivana Krstitelja, koja nakon dugogodišnje obnove postaje dijelom vjerskog i kulturnog života uže i šire zajednice. Izgrađena je krajem 17. Stoljeća, a kapela je, zajedno s pripadajućim okolišem, u cijelosti obnovljena. Restauriran je i obnovljen inventar koji će poznavaoce ovoga prostora iznenaditi novim elementom. Nakon mise u 19 sati slijedi koncert Velikogoričkog komornog ansambla, a od 20 sati slijedi druženje uz kulturno-umjetnički program kraj tradicijske okućnice Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec.

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Crna kronika

Skinuo anlaser i alternator sa strojeva

Na meti lopova našla se i jedna ostava za alat u voćnjaku u Vukovini

Objavljeno

on

Nepoznati lopov u noći s utorka na srijedu odlučio je ‘poslužiti’ se dijelovima s parkiranih strojeva u Obrezini. Pa je tako s utovarivača skinuo elektropokretač iliti anlaser, a s ‘finišera’ električni generator iliti alternator te ukrao 30-tak litara dizelskog goriva.

Lopov je tako 60-godišnjeg vlasnika oštetio za pet tisuća kuna.

Od 17. do 21. svibnja na meti lopova našla se jedna ostava za alat u ograđenom voćnjaku u Vukovini. Lopov je razbio staklo na ostavi te ušao u unutrašnjost.

– Otuđen je jedan akumulator, aparat za gašenje požara, kablovi za paljenje vozila, 40 litara dizelskog goriva te 20-tak drvenih greda. Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 2000 kuna – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno