Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kosci za kosce

Objavljeno

Sedmo izdanje manifestacije ”Kosci za kosce” u organizaciji Javne ustanove ”Zeleni prsten” Zagrebačke županije održano je u Selcu, Općina Orle, u subotu, 01.kolovoza 2015.godine. Manifestacija je utemeljena u cilju očuvanja prirodnih staništa ptice kosac da bi se očuvala ta rijetka ptičija vrsta. Ovogodišnja manifestacija ostat će zapamćena i po osnivačkoj sjednici ”Suradničkog vijeća za značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru” (Članovi Suradničkog vijeća mogu biti fizičke i pravne osobe koje svoj rad direktno ili posredno vežu uz značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru – članak 2. Poslovnika o radu Suradničkog vijeća). Sjednica je održana u prostoru Lovačkog doma LD Patka, a u tom prostoru su nakon otvorenja ”Kosci za kosce 2015” prezentirani rezultati monitoringa (prebrojavanja) populacije pjevajućih mužjaka kosca u Odranskom polju za 2015.godinu (broj pjevajućih mužjaka je 44). Jednako tako, pokazan je i projekt ”Revitalizacija drvenog mosta na rijeci Odri kod mjesta Selce”. Sadašnje stanje drvenog mosta je katastrofalno i njegova obnova rekonstrukcijom je nemoguća misija. Most treba nanovo izgraditi!

Za cijeli program manifestacije skrbila je Martina Glasnović, ravnateljica ”Zelenog prstena”, asistirala joj je Željka Šabarić, Zagrebačku županiju je ovom prigodom predstavljala Marija Anić Ledinski, a Općinu Orle načelnik Ivan Petko.

Domaćini manifestacije bili su Općina Orle i Lovačko društvo Patka (Veleševec). Demonstraciju košnje na livadi košanici izveli su članovi KUD-a Posavec (Lijevi Dubrovčak), a u manifestaciji su sudjelovali: Turopoljski banderij, članovi lovačkih društava i DVD-a Općine Orle, KUD Veleševec, dvije zaprežne kočije i mještani iz obližnjih mjesta Posavine. Predsjednik skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i njegova pratnja su biciklima, u sportsko-biciklističkoj misiji Sava – Odra, navratili do Selečkog mosta.

Nakon službenog dijela uslijedila je zabava na otvorenom uz svirku MP3 banda.

galerija fotografija:

[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”Kosci 2015″]

CityLIGHTS

Evo što će se ovog vikenda događati na Prosincu u Gorici

Klizalište, dječje predstave, koncert, PerunBožić…

Objavljeno

on

Prosinac u Gorici gotovo svakodnoveno građanima nudi različita blagdanska događanja, no zasigurno će najviše Goričana manifestaciju posjetiti vikendom. Evo što će ih tamo čekati u subotu i nedjelju.

Prvi dan vikenda, 14. prosinca, ispred Muzeja Turopolja u 17 i 19 sati na rasporedu je interaktivna predstava za djecu “Baka Zima Klimalić”. U božićnom selu mališane će u 18 sati dočekati Djed Božićnjak s darovima. U 20 sati pak počinje koncert grupe Kings.

Nedjelja će pak biti humanitarnog karaktera, pa će nakon Sarmijade u podne, od 13 do 18 sati VG Legacy prikupljati donacije za Dječju bolnicu Srebrnjak.

“U 18 sati, palit će se treća svijeća na adventskom vijencu. U 18.30 počinje predstava za djecu “Kako je vilenjak spasio Božić”, nakon koje slijedi podjela darova na glavnoj pozornici. Večer završite u sjajnoj atmosferi Tamburaškog sastava Lajbeki u 20 sati”, kažu iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Subotom i nedjeljom u Muzeju Turopolja od 16 do 20 sati otvorena je i manifestacija PerunBožić, koja će Goričane upoznati sa zaboravljenim pričama i narodnim predajama. Radi se o ambijentalno-kostimiranom doživljaju inspiriranom adventskim pričama i predajama Turopolja, kao i bogatom hrvatskom nematerijalnom baštinom.

“Tijekom cijelog vikenda imate mogućnost uživati u klizanju u božićnom ugođaju, uz kuhano vino, čaj, kobasice i fritule”, dodaju iz Turističke zajednice.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Koncert grupe Pravila igre, fotografiranje s Djedom Božičnjakom te dječja predstava za Dan Grada

Okupljeni će se moći zagrijati i zasladiti uz kuhano vino, čaj, kobasice, medenjake i fritule

Objavljeno

on

Na blagdan sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, 13. prosinca, Velika Gorica slavi svoj dan. Na ovogodišnjoj proslavi najmlađi Goričani moći će u Muzeju Turopolja pogledati predstavu “Sjeverozapadni vjetar”, koja počinje u 17.30 sati, a od 18 sati  u Božićnom selu mališane će dočekati Djed Božićnjak s kojim će se moći fotografirati.

Velika rođendanska proslava počet će od 20 sati uz koncert grupe Pravila igre.

“Na pozornici kod Muzeja Turopolja moći ćete uživati u novim, drugačijim modernim glazbenim trendovima, urbanom pop-rocku u izvedbi četvorice mladih glazbenika. Brojne aktivnosti i dobru glazbu pratit će bogata gastro ponuda: kuhano vino, čaj, kobasice, medenjaci, fritule”, najavili su iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Klizalište otvoreno, odličan koncert Pirata

Objavljeno

on

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija ”Prosinac u Gorici” i klizalište u parku kod Muzeja Turopolja otvoreni su sinoć u nazočnosti velikog broja građana Velike Gorice i okolice. Klizalište je bilo prepuno i prije zvaničnog otvorenja, na ledu su bili i mali i veliki, i mladi i malo manje mladi. Klizaljki na iznajmljivanje je skoro ponestalo.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica programa Ana Katulić je nekako uspijevala držati pod kontrolom događanja, koja su se dešavala na klizalištu, pred pozornicom i u Božićnom selu. Činilo se da su tu sva gorička djeca, jer prostor kod Muzeja i u parku bio je doslovce pun. Glazbeni program na početku je ispunio Vokalni sastav Jane, ispred pozornice šetala je Božićna jelka na štulama, a svoje umijeće pokazao je i ”gutač vatre”.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dolazak Sv.Nikole i neizbježnog Krampusa izazvao je oduševljenje djece, tako su bili stisnuti u okruženju djece, roditelja, baka i deda da se nisu mogli ni pokrenuti s mjesta. Kada je Sv.Nikola podijelio ono što je imao u vreći to je bio znak da je dječji dio večeri završen.

06.12.2019. Velika Gorica. Otvorenje klizališta i manifestacije ‘Prosinac u Gorici’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Odmah iza toga na pozornici se počela Grupa Pirati pripremati za svoj koncert, koji je tako počeo i prije najavljenog termina (20:30 sati). Pirati su repertoar prilagodili publici, to je bio pun pogodak, dugo se pjevalo i plesalo na obostrano zadovoljstvo.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno