Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kosci za kosce

Objavljeno

Sedmo izdanje manifestacije ”Kosci za kosce” u organizaciji Javne ustanove ”Zeleni prsten” Zagrebačke županije održano je u Selcu, Općina Orle, u subotu, 01.kolovoza 2015.godine. Manifestacija je utemeljena u cilju očuvanja prirodnih staništa ptice kosac da bi se očuvala ta rijetka ptičija vrsta. Ovogodišnja manifestacija ostat će zapamćena i po osnivačkoj sjednici ”Suradničkog vijeća za značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru” (Članovi Suradničkog vijeća mogu biti fizičke i pravne osobe koje svoj rad direktno ili posredno vežu uz značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru – članak 2. Poslovnika o radu Suradničkog vijeća). Sjednica je održana u prostoru Lovačkog doma LD Patka, a u tom prostoru su nakon otvorenja ”Kosci za kosce 2015” prezentirani rezultati monitoringa (prebrojavanja) populacije pjevajućih mužjaka kosca u Odranskom polju za 2015.godinu (broj pjevajućih mužjaka je 44). Jednako tako, pokazan je i projekt ”Revitalizacija drvenog mosta na rijeci Odri kod mjesta Selce”. Sadašnje stanje drvenog mosta je katastrofalno i njegova obnova rekonstrukcijom je nemoguća misija. Most treba nanovo izgraditi!

Za cijeli program manifestacije skrbila je Martina Glasnović, ravnateljica ”Zelenog prstena”, asistirala joj je Željka Šabarić, Zagrebačku županiju je ovom prigodom predstavljala Marija Anić Ledinski, a Općinu Orle načelnik Ivan Petko.

Domaćini manifestacije bili su Općina Orle i Lovačko društvo Patka (Veleševec). Demonstraciju košnje na livadi košanici izveli su članovi KUD-a Posavec (Lijevi Dubrovčak), a u manifestaciji su sudjelovali: Turopoljski banderij, članovi lovačkih društava i DVD-a Općine Orle, KUD Veleševec, dvije zaprežne kočije i mještani iz obližnjih mjesta Posavine. Predsjednik skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i njegova pratnja su biciklima, u sportsko-biciklističkoj misiji Sava – Odra, navratili do Selečkog mosta.

Nakon službenog dijela uslijedila je zabava na otvorenom uz svirku MP3 banda.

galerija fotografija:

[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”Kosci 2015″]

CityLIGHTS

Darivatelji krvi prvu pomoć plaćat će 200 kuna manje!

Članovi goričkog Crvenog križa platit će tečaj 300,00 kuna, a darivatelji krvi 250,00 kuna. Ova promjena stupa na snagu 1. kolovoza

Objavljeno

on

Dobro se dobrim vraća! Odbor Crvenog križa Velika Gorica odlučio je da svi darivatelji krvi, kao i njegovi članovi imaju popust za tečajeve prve pomoći za vozače.

Naime, njihovi članovi ostvaruju popust od 150 kuna, a dobrovoljni darivatelji čak 200 kuna.

– Umjesto 450 kuna članovi će platiti 300 kuna, a darivatelji krvi 250 kuna. Crveni križ od tih sredstava plaća doktoricu koja obučava učitelje i tete u vrtićima prvoj pomoći, kako bi vaša djeca bila sigurna i kad nisu sa Vama –

Nova pogodnost primjenjuje se od 01. kolovoza. Član se postaje tako da se plati godišnja članarina 12,00 kn i prihvati Statut Crvenog križa.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Rekreativno-hedonističko ljeto u Turopolju

Nebitno jeste li fan rekreacije ili naprosto vapite za bijegom od gradske vreve uz finu turopoljsku hranu, u Turopolju se možete odmarati okruženi prirodnim ljepotama

Objavljeno

on

Naše Turopolje obiluje kulturno – povijesnim spomenicima, narodnom baštine te očuvanim prirodnim krajolikom. Kao srce Turopolja – Velika Gorica, okružena je stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima, te Vukomeričkim goricama.

Mnoštvo je tu pješačko-biciklističkih staza, što čini idealan prostor za biciklizam, kao i rekreativno druženje obitelji i prijatelja. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenim biciklističkim stazama koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Pogledajte i 2 biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno – povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja. Vukovina – Poljana Čička – Bukevje – Veleševec – Kuče je prva ruta, dok je Pisarovina – Dvoranci – Bukovčak – Dubranec – Lukinić Brdo druga ruta.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta Ključić Brdo, Odranski ribič, rančevi Kurilovec i Cowboy, potom Etno kuća Novo Čiče. Turopoljski grunt Dianežević gostima ponosno pokazuje neke od čari turopoljskog kulinarstva – tehniku miješenja kruha i kako se nekada spremala zimnica. Želja im je pokazati kako se nekada u Turopolju živjelo. Sva izletišta smještena su u hladovini mirne prirode, svježeg zraka, uz fini domaći obrok i brojne aktivnosti za najmlađe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Crveni Križ: Ne kupuj, ne bacaj, razmijeni i recikliraj!

U tijeku je redovni humanitarni buvljak petkom koji organizira gorički Crveni Križ, na kojem svatko od nas može doprinijeti i skočiti u pomoć svom sugrađaninu

Objavljeno

on

Ispred zgrade gradske podružnice Crvenog Križa, na već poznatoj adresi – Trg kralja Tomislava 2, među brojnim humanitarnim akcijama koje provode, dobre duše ove organizacije s radošću dočekaju svako nasmiješeno lice potrebitih kojima su toga dana pomogli na bilo koji način. Kao i svakog petka do sada, građani u potrebi mogu doći i uzeti što im treba.

– Skladište nam je puno rabljenih stvari, svi su pozvani uzeti što god im odgovara – kažu iz Crvenog Križa.

Dakako, pozivaju se i ostali građani da posjete humanitarku petkom, te ako imaju ponešto, da daju doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji. Takvom malenom gestom  možda ćete uvelike olakšati život i izmamiti osmijeh na lice onima koji su nažalost puni briga, te su se zaboravili smijati uslijed životnih poteškoća koje ih prate. Kako kaže i sam moto ovog buvljaka: NE KUPUJ, NE BACAJ, RAZMIJENI I RECIKLIRAJ!

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno