Poveži se s nama

Kultura

Knjiga ”Čitanje oblika” u tri dijela

Objavljeno

Sinoć je u vijećnici POUVG-a predstavljena knjiga ”Čitanje oblika” Guida Quiena, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara. Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice. Autor je u knjizi objavio preko sedamdeset tekstova u obliku likovnih kritika, osvrta i predgovora izložbama, koji i čine tri cjeline djela: Predstavljanja, Osvrti i Okom po otoku. ”Čitanje oblika” ima 200 stranica, s napomenom da su na kraju ilustracije u koloru na tridesetak stranica. Ideja o ovakvoj vrsti knjige nastala je, prema riječima samog autora, još 1995. da bi dvadeset godina kasnije bila realizirana. Na promociji knjige sudjelovali su osim autora još likovna kritičarka Branka Hlevnjak i urednik Miljenko Muršić, a u glazbenom programu violinistica Zinka Holy. Da postoji interes mladih za čitanje i malo težih književnih djela pokazala je i ova promocija, jer su polovicu nazočnih činili učenici iz Gimnazije Velika Gorica s profesoricom hrvatskog jezika Gordanom Vlašić. Knjiga je s posvetom autora prodavana po promotivnoj cijeni od 50 kuna, a druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Guido Quien rođen je u Zagrebu 1943., klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a Filozofski fakultet (povijest umjetnosti i komparativna književnost) u Zagrebu. Preko dvadeset godina (1973. – 1994.) radio je kao kustos Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a od 1994. do 2003. bio je direktor Fundacije Ivan Meštrović. Kao povjesničar umjetnosti i likovni kritičar ostvario je mnoge retrospektivne, monografske, problemske i autorske izložbe. Tekstove o likovnim umjetnostima objavljivao je u časopisima, novinama, na radiju i Hrvatskoj televiziji.

Galerija fotografija:

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno