Poveži se s nama

Vijesti

Klizalište ove godine pokraj Muzeja Turopolja! Kao i cijeli naš Advent…

Koncerti, dječje radionice, klizalište, hrana, piće, božićni ukrasi… Sve to sadržavat će ovogodišnji “Prosinac u Gorici”, ali od ove godine na novoj lokaciji

Objavljeno

Sve ono što se proteklih godina u Velikoj Gorici u predbožićno vrijeme događalo oko Pučkog otvorenog učilišta, ove će godine biti premješteno na novu lokaciju. Naime, cijeli gorički advent seli se na prostor pokraj Muzeja Turopolja, odnosno crkve Navještenja Blažene Djevice Marije i novoizgrađenog Centra za posjetitelje. Taj će dio grada, njegov najuži centar, bit će lokacija na kojoj će se događati praktički sve važno u blagdansko vrijeme. Između ostaloga, uz Muzej Turopolja bit će postavljeno i klizalište, koje je godinama svoje mjesto imalo sa stražnje strane POU-a.

Cijela manifestacija, nazvana “Prosinac u Gorici”, počinje u nedjelju, 2. prosinca, paljenjem prve adventske svijeće. Plan je da gorički advent bude mješavina dobre glazbe, ukusne hrane, kulturnih manifestacija i besplatnih dječjih radionica, a cijelo vrijeme će se prodavati i suveniri, božićni ukrasi…

Klizalište ispred Muzeja Turopolja otvorit će se na Svetog Nikolu predstavom na ledu, a djeca će općenito moći najviše uživati u ovom blagdanskom razdoblju. Puna dva tjedna, od 9. do 23. prosinca, svakog dana će se održavati radionice u Božićnom selu, dok će vikendima u ponudi biti i dječji disko, kao i nastupi velikogoričkih vrtića te predstave za najmlađe.

– Gotovo svakog dana očekuju vas koncerti poznatih izvođača kao što su Adastra, Retrodukcija, TS Barabe TS Harmonija, TS Alibi, Mel Camino i brojni drugi, a posebno ističemo nastup tamburaškog sastava Slavonske Lole povodom Dana Grada 13. prosinca. Dan poslije slijedi nam koncert “Goričani za Goričane”, na kojem će nastupiti Jacques Houdek, Ivana Kindl i Vanda Vinter – najavili su iz goričke Turističke zajednice.

Vijesti

FOTO Jesen u Kurilovcu u znaku zimnice

Posjetitelji su uživali u bijelim i žutim žgancima te raznim drugim domaćim delicijama

Objavljeno

on

Društveni dom u Kurilovcu ugostio je jednu zanimljivu izložbu. U sklopu manifestacije Jesen u Kurilovcu posjetitelji su mogli vidjeti kako se nekad pripremala zimnica. Vrijedne članice Etno udruge pripremile su je na tradicionalni način.

– Imam tu kiselu papriku koju sam napravila te džemove i pekmeze. Sve je to napravljeno na tradicionalni način. Kako je to nekad moja mama radila, tako ja radim danas. Čuvamo tradiciju – rekla nam je Barbara, članica Etno udruge.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Naša sugovornica specijalno za ovu priliku ispekla je i tradicionalni turopoljski kukuruzni kruh.

– Napravljen je od domaćeg kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno treba popariti pa dodati germu da se digne. Dva puta se mijesi, a onda ide u protvan i peče se dva sata – dodala je Barbara.

Na čelu Etno udruge Kurilovec nedavno se našla jedna energična žena, koja je nedavno održanom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je za prvu pratilju. Snježana Dianežević primila se ozbiljnog posla vezanog uz čuvanje turopoljske i kurilovečke tradicije.

– Etno udruga Kurilovec aktivno se bavi očuvanjem tradicije i našeg domaćeg govora, izrađujemo poculice i grbeže, a organiziramo i radionice te izložbe. Danas možete vidjeti kako se na ovom prostoru zadnjih stotinu godina radi zimnica. Nekad nije bilo frižidera, već su se namirnice stavljale u trape i bunare ili su se kiselile – objasnila nam je Snježana.

Ove zanimljivu manifestaciju posjetio je i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

– Ovakve manifestacije i rad udruga jako su važni kako bi se tradicija i običaji prenijeli sa starijih na mlađe. Naša županija bogata običajima, svaki kraj ima svoje specifične običaje, a ponekad sela iz istog kraja pak imaju različite običaje. Zanimljivo je kako u Kurilovcu, koji je zapravo gradsko naselje, čuvaju tradiciju i sjećanje ne to kako se nekad ovdje živjelo i radilo. Upravo ova manifestacija može prerasti u nešto turistički interesantno te privući goste i posjetitelje u Veliku Goricu – istaknuo je pročelnik.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Posjetitelji su mogli uživati u domaćim bijelim žgancima s kuhanim krumpirom i žutim kukuruznim žgancima prelivenim špekom i lukom. Za domaći govor pobrinula se ekipa iz pučkog kazališta OSS-a Buševec sa svojom predstavom ‘Svoga tela gospodar’.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Iz Grada pozivaju obitelji s više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć

Obitelji s četvero i više djece ovo pravo mogu iskoristiti jednom godišnje

Objavljeno

on

Iz Grada Velike Gorice pozvali su roditelje obitelji s četvero i više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć. Uvjet je da obitelj ima prebivalište na području Grada Velike Gorice i da djeca žive u istom kućanstvu kao i roditelji.

– Visina iznosa novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece, a za svako malodobno dijete iznosi 500 kuna – poručili su iz Grada.

Više informacija možet pronaći ovdje, a sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona 01 6269 918 ili 01 6269 938.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija i ovaj vikend na prometnicama

Na području Policijske uprave zagrebačke samo sinoć zabilježeno je 148 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

Tijekom vikenda policija na području cijele Policijske uprave zagrebačke pojačano nadzirati brzinu, alkohol, pojas i korištenje mobitela. Akcija će se provoditi u večernjim satima i usmjerena je upravo na ‘četiri glavne ubojice u prometu’. Iz PUZ-a javljaju kako je tijekom prve večeri provođenja akcije zabilježeno 148 prometnih prekršaja. Četrdeset vozača uhvaćeno je u vožnji u alkoholiziranom stanju, 62 u prebrzoj vožnji, četvero ih nije bilo vezano, a šest vozača koristilo je mobitel tijekom vožnje.

– Najveće zabilježene koncentracije alkohole su kod 45-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u mjestu Bedenica, Sveti Ivan Zelina dok je u organizmu imao 1,91 g/kg alkohola, zatim kod 43-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj cesti dok je u organizmu imao 1,63 g/kg alkohola te kod 41-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Mrkšinoj ulici dok je u organizmu imao 1,66 g/kg alkohola. Nadalje kod 38-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Ulici Dubrava dok je u organizmu imao 1,62 g/kg alkohola te kod 21-godišnjaka koji je upravljao pod utjecajem alkohola 0,66 g/kg, u Novoselcu u Česmanskoj ulici – poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno