Poveži se s nama

Gospodarstvo

Kinesko izaslanstvo posjetilo Zagrebačku županiju

Cilj posjeta bila je procjena mogućnosti uspostave poslovne suradnje obrta i malih poduzeća iz kineske provincije Zhejiang sa sličnim subjektima u našoj županiji

Objavljeno

Izaslanstvo kineske provincije Zhejiang boravilo je u trodnevnom posjetu Hrvatskoj s ciljem uspostavljanja suradnje i upoznavanja malih i srednjih poduzeća te obrta. Nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva i Hrvatskoj gospodarskoj komori, izaslanstvo je posjetilo tvrtke na području Zagrebačke županije.

Provincija Zhejiang primorska je pokrajina na istoku Narodne Republike Kine s 55 milijuna stanovnika u kojoj posluje oko 5,8 milijuna tvrtki. Gospodarstvo provincije bazirano je na brodogradnji, kemijskoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji, a u posljednje vrijeme sve više na razvoju digitalne ekonomije i informacijskih tehnologija.

Kinesku delegaciju predvodio je Zhang Geng, generalni direktor provincijskog Odbora za ekonomiju i informacijske tehnologije koji je istaknuo da je posjet organiziran s ciljem upoznavanja mogućnosti povezivanja njihovih obrta i malih poduzeća sa sličnim subjektima u Hrvatskoj.

Delegaciju je primio pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

„Zagrebačka županija ima status jedne od gospodarski najjačih i najperspektivnijih županija u RH. Imamo perspektivan geografski položaj, kojega smo odlučili maksimalno iskoristiti razvojem poduzetničkih zona. Rezultati nisu izostali. Neke od najvećih domaćih, ali i stranih tvrtki odlučile su svoju poduzetničku aktivnost razvijati upravo na našem području“, rekao je Fašaić, dodavši kako je Zagrebačka županija učinkovita i kooperativna javna uprava, na usluzi investitorima, prvenstveno kroz izdavanje građevinskih dozvola u najkraćem mogućem roku.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno