Poveži se s nama

Moja županija

Kako uče županijski osnovnoškolci

Objavljeno

Predstavljeni su rezultati istraživanja „Razvijenost kompetencije učiti kako učiti“, a koje se provelo u osnovnim školama Zagrebačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

 

-Ovo je jedna od 8 ključnih kompetencija koja obuhvaća spremnost i sposobnost učenika za organiziranje i reguliranje vlastitog učenja,  upravljanja vlastitim vremenom, rješavanje problema, stjecanje procjene prihvaćanja novoga znanja te njihova primjena. Želja nam je osmisliti i primijeniti modele izravnog poticanja i poučavanja ove kompetencije. – naglasila je Sanja Huljić, voditeljica županijskog stručnog vijeća stručnih suradnika pedagoga osnovnih škola Zagrebačke županije koje je provelo istraživanje u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

 

-Istraživanje je pokazalo da su obrazovne aspiracije učenika visoke. Njih više od 60% očekuje da će ići na fakultete, a ista su očekivanja i roditelja. – rekla je Zrinka Ristić Dedić iz Instituta.

 

Iako djeca imaju visoke aspiracije za buduće školovanje, nikako se ne uklapa činjenica da nemaju razvijene navike učenja već uče kampanjski. -Uče za ocjenu, a ne za znanje, a svrha cijelog projekta je upravo cjeloživotno učenje i za ono što ti je u životu potrebno. – dodaje Huljić.

Inače, u istraživanju je sudjelovalo 114 osnovnih škola s više od 12 tisuća ispitanih učenika 4. i 8. razreda, a odabrani su kao uzorak jer na neki način prelaze na slijedeću razinu.

Ristić Dedić smatra da nastavnici i učitelji ne trebaju raditi samo na sadržajima svog predmeta već djecu trebaju unutar svakog predmeta poučavati kako taj predmet najbolje učiti.

 

Projekt je financijski poduprla i Zagrebačka županija, koja uz klasične vidove  obrazovanja, ulaže i u nadogradnju kao što je upravo ovo istraživanje.

 

-Ono što je vrlo bitno je  da naši učitelji, profesori i stručni radnici u školama osim onog klasičnog programa imaju prilike se obrazovati u novim vještinama kako bi đacima stvorili bolje uvjete za daljnje obrazovanje i njihovo napredovanje. – istaknuo je Vjeran Štublin, pročelnik za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.

 

 

Moja županija

Povodom Dana županije prisjetili se poginulih branitelja

U rijeku Kupu spušteni su vijenci i bijele ruže

Objavljeno

on

Izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Nastavi čitati

Moja županija

Novi kosni strojevi stigli u Županijske ceste

Županijske ceste održavaju oko 2.488 kilometara javnih cesta na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

Objavljeno

on

Županijske ceste Zagrebačke županije dobile su četiri nova stroja za košnju trave uz državne, županijske i lokalne ceste. Održavanje travnatog pojasa uz prometnice od sada će teći brže i efikasnije, ali i uz manji broj potrebnih radnika budući da je mehanizacija kosnih strojeva preciznija prilikom rada. Ključeve strojeva radnicima je predao župan Stjepan Kožić, a travu će ubuduće kositi pomoću stražnjeg i prednjeg priključka koji će rotacijskom metodom košnju izvršiti što preciznije, bez naknadnih popravaka ručnim kosilicama. Vrijednost strojeva bez PDV-a iznosi 3 milijuna i 479 tisuća kuna što je značajno ulaganje u opremu kojim se povećava konkurentnost ovog poduzeća na tržištu.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO: Više od 20 milijuna kuna općinama i gradovima Zagrebačke županije

Bespovratna sredstva značajan su impuls razvoju naših gradova i općina.

Objavljeno

on

Za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijeljeno je 9 milijuna kuna, za razvoj poduzetničkih zona, turističku infrastrukturu i energetsku učinkovitost dodijeljeno je 5 milijuna kuna, projekti u poljoprivredi dobili su 2,4 milijuna kuna, a za projektnu dokumentaciju, WiFi točke i provedbu projekata financiranih EU sredstvima dodijeljeno je 4,3 milijuna kuna.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno