Poveži se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

Kultura

Vrijeme je za kupnju knjiga, božićni sajam Bibilioteke Albatros nudi literaturu po promotivnim cijenama

Knjige u sklopu sajma koji će trajati sve do 31.prosinca, možete pronaći u predvorju Pučkog učilišta… 

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište i ove godine u predbožićno vrijeme svojim sugrađanima pruža priliku da kupe knjige Biblioteke „Albatros“ po promotivnim cijenama.

Inače, Biblioteka „Albatros“ od 1980.godine, objavila je više od 200 izdanja – monografija, romana, zbirki poezije, slikovnica i knjiga za djecu, publicistike i znanstvenih knjiga… U najvećoj mjeri posvećene su zavičajnim velikogoričkim temama, a osim što su vrijedne i zanimljive, grafički su izuzetno privlačne.

– Božićni sajam knjiga jedan je od načina popularizacije knjiga i čitanja, a traje do kraja prosinca. Knjige možete razgledati i kupiti u predvorju Pučkog otvorenog učilišta. Ne propustite priliku da nabavite naslove koji vam nedostaju i obogatite kućnu biblioteku, a ne zaboravite da je knjiga i vrijedan poklon dragim osobama. Uživajmo u pisanoj riječi – poručili su iz Pučkog učilišta.

Knjige u sklopu sajma koji će trajati sve do 31.prosinca, možete pronaći u predvorju Pučkog učilišta, a evo i popisa naslova i cjenika. 

Nastavi čitati

Kultura

Mali folkloraši predstavit će se sutra na 24.dječjim folklornim susretima

Koncert organizira FA Turopolje, a sve će se događati sutra na platou kod Muzeja Turopolja. Program počinje u 13 sati. 

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje poziva na 24.dječje folklorne susrete!

– Nakon dužeg vremena, napokon sve grupe našeg ansambla nastupaju. U skladu sa mjerama stožera, nastup tri gostujuće grupe i svih naših grupa održat će se na otvorenom kako bismo mogli što većem broju ljudi predstaviti naš rad i trud. Naši najmlađi jedva čekaju pokazati vam što su novo naučili – istaknuli su iz FA Turopolja

Koncert malih folkloraša je sutra na platou kod Muzeja Turopolja, a program počinje u 13 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Ema Jančetić osvojila prvu nagradu na Međunarodnom Varaždin Woodwind&Brass natjecanju

Natjecatelji se natječu u šest, odnosno sedam kategorija koje se određuju prema starosti kandidata na dan početka natjecanja.

Objavljeno

on

Iz Umjetničke škole Franje Lučića gotovo svakodnevno stižu lijepe vijesti. Za najnoviju se pobrinula učenica četvrtog razreda srednje glazbene škole Ema Jančetić.

– Još lijepih vijesti sa Međunarodnog ! Oboistica Ema Jančetić jučer je osvojila 1. nagradu sa 96.17 bodova! Ema je učenica našeg 4. razreda srednje glazbene škole u klasi Marko Požgaja, prof., a ujedno je i studentica 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi red. prof. art. Branka Mihanovića-ponosno ističu iz škole.

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Bras Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Natjecanje je namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F. Natjecatelji se natječu u šest, odnosno sedam kategorija koje se određuju prema starosti kandidata na dan početka natjecanja. Ocjenjivački sud izabire jednog natjecatelja iz svake pojedine discipline koji će nastupiti na završnom natjecanju, te po završetku istog proglašava Laureata natjecanja. Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti te se odvija u dvije etape. U prvoj etapi natjecatelji se natječu po disciplinama. Prolaz u drugu etapu (finale) osvaja se većinom glasova Ocjenjivačkog suda. U drugoj etapi natjecatelji se natječu u jedinstvenoj disciplini.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

Nastavi čitati

Kultura

Kroz izložbu “Dopisivanje Augusta Šenoe i Slave pl.Ištvanić” doznajte nešto više o njihovoj ljubavnoj priči

Izložba donosi preslike 23 pisama, a Velikogoričani će ju moći razgledati do 10.prosinca…

Objavljeno

on

Povodom 140. godišnjice smrti najpoznatijeg turopoljskog zeta i najutjecajnijeg hrvatskog pisca 19. st., te uoči premijere predstave “August i Slava” Scene Gorica, u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta biti će izloženi “dokazi” jedne od najljepših ljubavnih priča s ovih prostora.

Izložba pod nazivom “Dopisivanje Augusta Šenoe i Slave pl.Ištvanić” donosi preslike 23 pisama ovog poznatog nam para, od 1867. kad su se upoznali na balu u Velikoj Gorici u svratištu „Biela ruža“ pa sve do zadnjeg pisma 1880. U tim pismima osim pojedinosti njihova obiteljskog života i bračnog odnosa, otkrivamo i njegove, za to vrijeme, napredne stavove prema braku i odgoju djece.

Izložbu će Velikogoričani moći pogledati od 3. do 10. prosinca u izložbenom prostoru POUVG-a.

Nastavi čitati

Kultura

Novi uspjesi mladih goričkih trubača i flautistica u Varaždinu

Osvojili su tri prve nagrade…

Objavljeno

on

Učenici trube i flaute Umjetničke škole Franje Lučića ponovno su zablistali na još jednom glazbenom natjecanju, ovog puta u Varaždinu. Na Međunarodnom natjecanju puhača “Woodwind & Brass” održanog 29. i 30. studenog, učenici trube iz klase Tomislava Špoljara, prof. izvrsni savjetnik, i flaute iz klase Antonije Jurin Starčević, prof. mentor, osvojili su ove nagrade:

TRUBA – kategorija C
– Stefan Gjorgiev – 1. nagrada (95.83 bodova)
– Tibor Rajtarić – 1. nagrada (95.50 bodova)

FLAUTA – kategorija A
– Lara Markulin Alija – 1. nagrada (96 bodova)

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića – Novi uspjesi mladih trubača i flautistica u Varaždinu

FLAUTA – kategorija B
– Magdalena Mirenić – 2. nagrada (92.33 bodova)

FLAUTA – kategorija E
– Gabrijela Lovrić – 3. nagrada (88 bodova)

Iskrene čestitke Lari, Magdaleni, Gabrijeli, Stefanu i Tiboru, kao i njihovim nastavnicima te umjetničkim suradnicima Ivi Šorši, prof. i Krešimiru Starčeviću, prof.!

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno