Poveži se s nama

Moja županija

Jastrebarsko proslavilo Dan grada

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena nedavno preminulom Predragu Bošnjaku

Objavljeno

Jastrebarsko je proslavilo Dan grada. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, gradonačelnik Zvonimir Novosel govorio je o vremenu koje dolazi i viziji Jaske u budućnosti.

„Unatoč činjenici da je gradski proračun, u odnosu na razdoblje od prije desetak godina, desetak milijuna kuna ‘tanji’, Jaska će sljedećih godina biti veliko gradilište. Zahvaljujući sposobnim ljudima, koji na projektima rade nekoliko godina, ugovoreni su najveći infrastrukturni projekti u povijesti Jaske, koji će se sufinancirati europskim novcem (poboljšanje vodokomunalne infrastrukture, projekt vrijedan 169,2 milijuna kuna; op.a.) Pripremamo i nove projekte u obnovi kulturne baštine, turističke infrastrukture, pripremamo gradnju prometnica, novog vrtića… Sljedeća godina bit će i godina reformi – gradske uprave, gradskih institucija i tvrtki, ali i godina u kojoj ćemo građanima ‘otvoriti vrata’ pametnoga grada, jer rješenja koja koristimo i za koja smo primili niz vrijednih priznanja nemaju smisla ako ih ne mogu koristiti i naši sugrađani“, rekao je Novosel.

Dodao je da želi da ljudi koji trenutno vode Grad budu upamćeni kao oni koji su imali hrabrosti mijenjati ga nabolje.

Foto: Zagrebačka županija

U ime Županije svečanosti su prisustvovali zamjenica župana Nadica Žužak, predsjednik Skupštine i saborski zastupnik Mihael Zmajlović i potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Bregović.

Čestitavši na uspjesima postignutima tijekom proteklih godinu dana, Zmajlović je rekao da to nisu samo uspjesi gradske uprave, nego svih onih koji se trude da u Jaski bude što ljepše živjeti.

„Podržavam vas u borbi da svi gradovi i općine u RH dobiju više novca, da se država decentralizira, jer sve se politike, na kraju, reflektiraju lokalno“, rekao je Zmajlović.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš Dončić, rekavši da smatra da je najbolji razvoj onaj koji kreće odozdo, koji je ‘delegiran’ potrebama stanovnika, jer u lokalnim se sredinama, rekao je, najbolje prepoznaju prioriteti i potrebe.

Na svečanosti su gradskim stipendistima uručeni ugovori o stipendijama, a zaslužnima javna priznanja. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena nedavno preminulom Predragu Bošnjaku, Nagrada Grada DVD-u Novaki, a Plaketa Grada tvrtki PA-VIN, Desinečkim tamburašima i Stjepanu Gomercu.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno