Poveži se s nama

Gospodarstvo

Izraelci županiji ponudili pomoć u razvoju poljoprivredne tehnologije

Ideja je da se sagradi inovativni tehnološki centar poljoprivredne proizvodnje koji bi, uz prikaz novih tehnologija, prije svega educirao poljoprivredne proizvođače…

Objavljeno

Jedan od važnijih ciljeva Zagrebačke županije je razviti voćarstvo i povrćastvo kako bi se izvozilo na tržište EU. No, ono što je za to potrebno, osim proizvođača, su nove tehnologije, znanja i vještine, a u tome županiji može pomoći Izrael, koji je najjača država u svijetu po primjeni znanosti u praksi. O mogućnostima suradnje, prenošenju izraelskih znanja i iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji, razgovarao je župan Stjepan Kožić s izraelskom delegacijom na čelu sa Simhonom Shalom, koji su posjetili Distributivni centar za voće i povrće.

Shalom je inače, vlasnik konzultantske tvrtke koja pruža stručnu pomoć u pripremanju strateških planova u području poljoprivrede, vode, energetike i ruralnog razvoja te je u dva mandata bio ministar poljoprivrede u Izraelu.

14.03.2018. – Rakitovec – Izraelska delegacija posjetila Distributivni centar – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

“Ono što smo konkretno razgovarali, i nadam se postigli suglasnost s obje strane, je to da smo ponudili ideju razvoja inovativnog tehnološkog centra poljoprivredne proizvodnje koji bi, uz prikaz novih tehnologija, prije svega educirao naše poljoprivredne proizvođače, rekao je župan Kožić. “Centar bi trebao biti temeljen na primjerima kakve imamo u Izraelu, a on bi svakako doprinio čitavom proizvodnom lancu i iskorištavanju maksimalnih kapaciteta u području proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, dodao je Shalom.

Izrael je u samom vrhu kada su u pitanju nove tehnologije, a to govori i činjenica da je više od 50 posto površine pod navodnjavanjem, što nije slučaj kod nas. Hrvatska navodnjava svega 1,3 posto poljoprivrednih površina, pa se itekako ima u čemu ugledati na Izrael.

14.03.2018. – Rakitovec – Izraelska delegacija posjetila Distributivni centar – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Izaslanstvo Županije pozvano je na veliki sajam poljoprivrede koji će se održati u svibnju, a prilikom boravka posjetio bi se i jedan od pokaznih centara u Galiji, u kojem se proizvodi ljetno voće, poput jabuka i marelica, ali i cvijeće.

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VIDEO City puls: Počeo prosinac u Gorici! Najljepši Advent u srcu grada…

Pogledajte i kako je usvojen nikad veći Proračun grada Velike Gorice, kako je protekao Međunarodni dan osoba s invaliditetom i tko su mali čuvari folklorne baštine!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Raspored odvoza otpada za blagdane za sljedeću godinu

Prvog dana sljedeće godine, na Uskrsni ponedjeljak i na sam Božić neće se odvoziti otpad, dok će na sve ostale blagdane djelatnici VG Čistoće odrađivati svoj posao kao i svakog drugog dana

Objavljeno

on

Iz VG Čistoće objavili su obavijest o odvozu komunalnog otpada na blagdane u 2020. godini. Osim na datume koji su istaknuti u ovoj obavijesti, otpad će se odvoziti po uobičajenom rasporedu. Dakle, za Veliku Gospu, Tijelovo i na sve ostale praznike, promjena u odnosu na ostale dane neće biti.

NOVA GODINA
(srijeda, 1. siječnja 2020. godine)
Dana 1. siječnja 2020.godine, srijeda, neće se odvoziti komunalni otpad

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju jednom tjedno, srijedom, usluga će biti izvršena u subotu, 4.1.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na dan odvoza,za naselja: Velika Mlaka, Gradići, Kurilovec, Pleso, Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Ribnica, Poljana Čička dio, Mraclin, Ključić Brdo, Šiljakovina, Kozjača, Velika Buna, Mala Buna, Gustelnica.

USKRSNI PONEDJELJAK
(ponedjeljak, 13. travnja 2020. godine)
Dana 13. travnja 2020.godine, ponedjeljak, neće se odvoziti komunalni otpad

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, usluga će biti izvršena na dan slijedećeg redovnog odvoza, u četvrtak, 16.4.2020.godine, s izuzetkom stambenih zgrada kojima će usluga biti izvršena u utorak, 14.4.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na naznačeni dan odvoza.

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju jednom tjedno, ponedjeljkom, usluga će biti izvršena u subotu, 18.4.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na dan odvoza, za naselja Ogulinec, Donja Lomnica, Velika Kosnica, Mala Kosnica, Petina, Kobilić, Gudci.

BOŽIĆNI BLAGDANI, 1. dan, BOŽIĆ
(petak, 25. prosinca 2020. godine)
Dana 25.prosinca 2020. godine, petak, neće se odvoziti komunalni otpad

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju dva puta tjedno, utorkom i petkom, usluga će biti izvršena u utorak, 29.12.2020. godine, uključujući i stambene zgrade, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na naznačeni dan odvoza.

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju jednom tjedno, petkom, usluga će biti izvršena u ponedjeljak, 28.12.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na naznačeni dan odvoza, za naselja Okuje, Vukovina, Gornje Podotočje, Lazina Čička, Bapča, Črnkovec, Selnica Ščitarjevska, Lekneno, Trnje, Sasi, Novaki, Strmec Bukevski, Zablatje Posavsko, Sop Bukevski.

Kako naglašavaju iz VG Čistoće, novi raspored odvoza za 2020. biti objavljen najkasnije krajem godine.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno