Poveži se s nama

Gospodarstvo

Izraelci županiji ponudili pomoć u razvoju poljoprivredne tehnologije

Ideja je da se sagradi inovativni tehnološki centar poljoprivredne proizvodnje koji bi, uz prikaz novih tehnologija, prije svega educirao poljoprivredne proizvođače…

Objavljeno

Jedan od važnijih ciljeva Zagrebačke županije je razviti voćarstvo i povrćastvo kako bi se izvozilo na tržište EU. No, ono što je za to potrebno, osim proizvođača, su nove tehnologije, znanja i vještine, a u tome županiji može pomoći Izrael, koji je najjača država u svijetu po primjeni znanosti u praksi. O mogućnostima suradnje, prenošenju izraelskih znanja i iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji, razgovarao je župan Stjepan Kožić s izraelskom delegacijom na čelu sa Simhonom Shalom, koji su posjetili Distributivni centar za voće i povrće.

Shalom je inače, vlasnik konzultantske tvrtke koja pruža stručnu pomoć u pripremanju strateških planova u području poljoprivrede, vode, energetike i ruralnog razvoja te je u dva mandata bio ministar poljoprivrede u Izraelu.

14.03.2018. – Rakitovec – Izraelska delegacija posjetila Distributivni centar – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

“Ono što smo konkretno razgovarali, i nadam se postigli suglasnost s obje strane, je to da smo ponudili ideju razvoja inovativnog tehnološkog centra poljoprivredne proizvodnje koji bi, uz prikaz novih tehnologija, prije svega educirao naše poljoprivredne proizvođače, rekao je župan Kožić. “Centar bi trebao biti temeljen na primjerima kakve imamo u Izraelu, a on bi svakako doprinio čitavom proizvodnom lancu i iskorištavanju maksimalnih kapaciteta u području proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, dodao je Shalom.

Izrael je u samom vrhu kada su u pitanju nove tehnologije, a to govori i činjenica da je više od 50 posto površine pod navodnjavanjem, što nije slučaj kod nas. Hrvatska navodnjava svega 1,3 posto poljoprivrednih površina, pa se itekako ima u čemu ugledati na Izrael.

14.03.2018. – Rakitovec – Izraelska delegacija posjetila Distributivni centar – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Izaslanstvo Županije pozvano je na veliki sajam poljoprivrede koji će se održati u svibnju, a prilikom boravka posjetio bi se i jedan od pokaznih centara u Galiji, u kojem se proizvodi ljetno voće, poput jabuka i marelica, ali i cvijeće.

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno