Poveži se s nama

HOTNEWS

EKSKLUZIVNO Snimili smo: Iznad Turopolja je dim šumskih požara s drugog kraja svijeta

Ogromna količina dima koju su ti požari proizveli uspjela je, nošena globalnim visinskim vjetrovima, “preživjeti” put sa sjevernoameričkog kontinenta preko Atlantskog oceana skroz do Turopolja!

Objavljeno

Možda ste tijekom posljednja tri dana primijetili kako vedro nebo nije baš plavo već je nekakvo bljedunjavo, ‘isprano’ i sivkasto. Na djelu ovoga puta nije pustinjska prašina koju nam ponekad donose jugozapadni vjetrovi iz sjeverne Afrike – riječ je o dimu golemih šumskih požara koji su tijekom kolovoza gorjeli u divljinama Kanade, kažu prognostičari Crometea.

22. kolovoza 2017. – Dim iznad Kurilovca. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

“Zvuči pomalo nestvarno, ali tako je: ogromna količina dima koju su ti požari proizveli uspjela je, nošena globalnim visinskim vjetrovima, “preživjeti” put sa sjevernoameričkog kontinenta preko Atlantskog oceana skroz do naših krajeva Europe. Potvrđuju to satelitske snimke EUMETSAT-a i NASA-ina mjerenja koncentracije aerosola u atmosferi, a na tu je pojavu upozorila i Državna meteorološka služba Republike Mađarske”, istaknuli su prognostičari.

22. kolovoza 2017. – Dim iznad Kurilovca. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Dim bi inače prošao sjevernije od naših krajeva, ali upravo smo prije nekoliko dana imali prodor hladnog zraka sa sjevera koji ga je skrenuo prema nama (slika ispod):

Dim kanadskih požara može se vidjeti i golim okom, neposredno prije izlaska ili neposredno nakon zalaska Sunca, u obliku “prugica” na mutnom nebu:

Veszprem, Mađarska. Foto: Monika Landy-Gyebnar / met.hu.

 Ova pojava nije opasna i meteorolozi očekuju da će raspršiti u roku od najviše nekoliko dana.

Satelitska slika naoblake nad Europom ujutro 22. kolovoza. Izvor: Sat24.com.

Satelitska snimka naoblake nad Hrvatskom 22. kolovoza u 7 sati ujutro. Dim se jasno vidi kada ga Sunce obasjava pod niskim kutem. Izvor: Sat24.com.

 

Satelitska slika ujutro 22. kolovoza. Izvor: met.hu

CityTV

VIDEO Intervju tjedna – gost Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj VG brass festivala

Ove godine očekuje nas jubilarni 15.Velikogorički brass festival…

Objavljeno

on

Akademski trubač, inače profesor trube u Umjetničkoj školi Franje Lučića i umjetnički ravnatelj VGbrass festivala ispričao nam je svoj put glazbenika te kako je biti profesor, a prisjetili smo se i početaka festivala. Koliko je umjetnika prošlo u ovih 15 godina, koji su bili najupečatljiviji nastupi, anegdote te što nas čeka na ovogodišnjem izdanju…postoji li plan B s obzirom na epidemiološku situaciju. Više pogledajte u videu..

Nastavi čitati

HOTNEWS

Osnovana mladež MOST-a, za predsjednicu izabrana Valentina Dorotić

‘U Velikoj Gorici je teško javno izreći da podržavaš MOST. Ja se nadam da će se naši mladi ohrabriti i da će nam se pridružiti’

Objavljeno

on

MOST Velika Gorica osnovao je organizaciju mladih, a za koordinatoricu su izabrali 23-godišnju apsolventicu preddiplomskog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije Valentinu Drotić. Osim nje, na osnivačkoj skupštini 21. veljače izabrali su i Tihomira Feljana za sukoordinatora te Anamariju Slojšek za tajnicu mladih MOST-a.

24.2.2021. Velika Gorica – MOST osnovao

Dorotić je predstavljajući se kazala kako se odlučila politički aktivirati jer je nezadovoljna politikom na nacionalnj i lokalnoj razini. Osim toga, jedan od motiva za uključivanje joj je bio i lošiji položaj žena u društvu.

– Apeliram na naše mlade sugrađane da nam se priključe i da zajedno uvedemo neke promjene u grad, društvo i kvart jer gdje ima volje, ima i načina. Članova mladih nema mnogo, ali simpatizera ima. U gradu Velikoj Gorici je teško javno izreći da podržavaš MOST i da si simpatizer MOST-a. Ja se nadam da će se naši mladi ohrabriti i da će nam se pridružiti – poručila je Dorotić te pozvala sugrađane da izađu na izbore u svibnju i podrže MOST-ovog kandidata dr. Ivana Bekavca.

24.2.2021. Velika Gorica – Osnovana mladež MOST-a Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Osnivanje mladih MOST-a u srijedu je došao podržati i predsjednik stranke i saborski zastupnik Božo Petrov te koordinator mladih na nacionalnoj razini Filip Fiščić.

– Pred nama su velike stvari. Mi smo generacija koja dolazi i koja ima zadatak nastaviti ono što su naši očevi i djedovi započeli. Oni su se izborili za ovu domovinu, a mi bi se trebali izboriti da naša Hrvatska bude pravednije mjesto, mjesto koje će pružiti mladim ljudima da osnuju obitelj, ostanu ovdje i imaju normalan i ugodan život – poručio je Fiščić.

Osim toga, vjetar u leđa organizaciji mladih dali su i koordinator MOST-a za Veliku Goricu Damir Slojšek i kandidat za gradonačelnika i koordinator ove stranke za Zagrebačku županiju Ivan Bekavac.

Nastavi čitati

Crna kronika

FOTO Jedna osoba smrtno stradala u nesreći kod Buševca

U nesreći je došlo do prevrtanja kamiona…

Objavljeno

on

Na državnoj prometnici D30, odnosno na nadvožnjaku pred mjestom Buševec, oko 10:20 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je došlo do prevrtanja kamiona, a sudjelovala su i dva osobna vozila. Na teren su izašli policija, hitna i vatrogasci. Promet je obustavljen, a policija preusmjerava na obilazne pravce.  Kako doznajemo jedna je osoba smrtno stradala.

Uzrok nesreće znat će se po obavljenom očevidu.

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno