Poveži se s nama

Vijesti

Izložbom ‘Novi i stari murali’ otvoren Dječji tjedan u Velikoj Gorici

Umjetnica Hana Tintor ukrasila muralom zid u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj, a dječji radovi ukrasili unutrašnjost

Objavljeno

U dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj osvanuo je novi mural. Glavni krivac za ovo vizualno osvježenje je umjetnica Hana Tintor.

– Radim nekakvog velikog, sanjivog kita u svijetu mašte. Ova tema, kao i boje koje koristim, opuštajući su i prikladni za djecu koja će ovdje provoditi svoje slobodno vrijeme. Volim raditi murale, a i inače se bavim ilustracijom. Uživam raditi ovo i nadam se da i druge veseli to što ja radim – rekla nam je Tintor.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Pored toga u Centru za djecu, mlade i obitelj postavljena je i izložba likovnih radova koje su djeca izradila tijekom ljetnih radionica u Centru.

– Radovi su uglavnom nastali na likovnim radionicama. Vidi se da su djeca uložila puno truda i kreativnosti kako bi proizvela ovako lijepa djela. Ovo ljeto na našim radionicama sudjelovalo je 264-oro djece u 21 grupi – pohvalila nam se ravnateljica Sanda Puljiz Vidović.

Foto: Cityportal.hr

Našu sugovornicu povodom početka Dječjeg tjedna upitali smo kakva je pozicija djece u Velikoj Gorici i općenito našem društvu.

– Velika Gorica odskače po tom pitanju i bila je u uskoj konkurenciji prošle godine da dobije nagradu kao veliki grad koji brine o svojoj djeci. Nudi se zaista puno, a dio tih sadržaja nudi i naš Centar. Ono na čemu bi još trebalo poraditi je rad s djecom u udaljenijim dijelovima grada gdje se malo toga nudi djeci. U samom gradu djeca imaju puno sadržaja, dok djeca u mjestima koja su slabije prometno povezana situacija loša. Djelomično i zato što djeca manje idu u dječje vrtiće – dodala je Puljiz Vidović.

Obrazovanje

FOTO Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara

Objavljeno

on

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Različite vrste kruha, maštovito izrađena peciva, kolači, torte i brojni drugi proizvodi, koje su pripremili vrijedni učenici Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima predstavljeni su danas u holu škole na Danu kruha. Tradicionalno obilježavanje ove manifestacije, koje je vodila Marija Patrlj, nastavnica vjeronauka, imalo je ponešto izmijenjeni koncept u odnosu na protekle godine.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Programom su ravnale učiteljice Vesna Stipić (1.a) i Jadranka Jelisavac (1.d) započet je (dvodjelnom) priredbom u 9 odnosno 10 sati za učenike od 1. do 4. razreda odnosno za učenike od 5. do 8. razreda. Školski zbor, voditeljica Lidija Smolenicki, otpjevao je prigodne pjesme: ”Korica kruha”, ”Hvalu daj” i ”Da mi je biti Sunce”. Izložene eksponate blagoslovio je župnik Dragutin Kujavec.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelji priredbe prvo su pročitali o humanitarnom karakteru priredbe odnosno akciji koju su zajedno organizirali učenici i nastavnici, uz pristanak ravnatelja Stjepana Maravića. Zajedničkim snagama prikupljena je pomoć (brašno, šećer, tjestenina, …) za korisnike pučke kuhinje u Jukićevoj ulici u Zagrebu. Donacija će biti sutra dostavljena na spomenutu adresu.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon priredbe učenici su u svojim učionicama degustirali izložene proizvode, stolovi su bili preplavljeni delicijama. Poslije podne priredba za učenike drugog turnusa izvedena je u 15 odnosno 16 sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Fuji pripremio zanimljiv program povodom Svjetskog dana juda

U subotu će članovi kluba na turniru pokazati što su naučili, a nedjelja je rezervirana za predavanja Slaviše Bradića i Renate Barić

Objavljeno

on

Judo klub Fuji povodom obilježavanja Svjetskog dana juda ovog vikenda priprema zanimljiv program. U sklopu europskog projekta Judo inkluzija u subotu će se u dvorani Judo kluba Pinky održati turnir na kojem će uz članove Fujia nastupiti i kolege iz kluba Pinky.

– Dođite, navijajte, a ako ste dovoljno hrabri, možete se probati i boriti u modificiranim judo borbama s našom ekipom. Ali pazite se jer mi treniramo redovito – poručili su organizatori.

Nedjelja je rezervirana za predavanja Slaviše Bradića i Renate Barić. Bradić će govoriti o filozofiji i povijesti juda od 10 sati u dvorani na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

Recept kako se opustiti prije važnih natjecanja ili ispita posjetiteljima predavanja trebala bi dati Renata Barić čija je specijalnost sportska psihologija. Predavačica bi treba la odgovoriti i na pitanje zašto smo sami sebi najveći neprijatelji. Njezino predavanje počinje u 13,30 sati, na istoj lokaciji.

Nastavi čitati

Vijesti

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Tijekom noći sa subote na nedjelju kazaljke satova treba pomaknuti s tri na dva sata

Objavljeno

on

Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote na nedjelju. Kazaljke na satovima potrebno je pomaknuti jedan sat unatrag i to s tri na dva sata. Novo računanje vremena donosi i neke promjene u našim životima, poput toga što će vozači od nedjelje morati paliti kratka svjetla na svojim vozilima. No, pomicanje sata negativno utječe na ljudski organizam, kojem treba vremena da se navikne na ovu promjenu. Pomicanje sata negativno utječe na ustaljene obrasce spavanja te tako doprinosi smanjenju radne učinkovitosti.

Polugodišnje računanje vremena, odnosno ljetno i zimsko vrijeme, trebalo bi otići u povijest 1. travnja 2021. godine na području cijele Europske unije. Zemlje članice tada bi same trebale odlučiti hoće li ostati na zimskom ili izabrati ljetno računanje vremena. U Europi postoje zemlje koje su to već učinile: Island, Bjelorusija, Rusija i Turska.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno