Poveži se s nama

Kultura

Izložba dviju slikarica otvorena u Pučkom otvorenom učilištu

‘Moj svijet’ i ‘Putovanja’ možete pogledati do 28. svibnja

Objavljeno

U izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica jučer je otvorena zajednička izložba sviju slikarica, ‘Moj svijet‘ Željke Kaurić i ‘Putovanja‘ Vande Leipold.

Svoj svijet Kaurić je inovativno izradila uz pomoć raznovrsnih medija: papira, špage, zrna pšenice i klamerice te je slikama tako dala teksturu, a u recenziji izložbe Ante Živković Fošar rekao je:”Slikarstvo Željke Kaurić je maštoviti umjetnički eksperiment njezina duhovnog svijeta obogaćenog energijom, vibracijama koje su sastavni dio meditativnog svijeta ove autorice. Potpuni je užitak prepustiti se ovakvim kreativnim kao i asocijativnim kompozicijama gdje u potpunosti prevladava harmoničnost i puna duhovnost djela.”

09.05.2017. Velika Gorica – U POUVG je otvorena zajednička izložba ‘Putovanja’ Vande Leipold i ‘Moj svijet’ Željke Kaurić. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

S druge strane, Vanda Leipold svoje je slike napravila tehnikama akrila i drvenih bojica koje je kombinirala.

“Slikarica oblikuje začudna platna kao zapis svoje intime predočavajući ga svijetu otvoreno i slobodno”, o izričaju Leipold kazala je Ira Mardešić.

09.05.2017. Velika Gorica – U POUVG je otvorena zajednička izložba ‘Putovanja’ Vande Leipold i ‘Moj svijet’ Željke Kaurić. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno