Poveži se s nama

Kultura

Izlazi Monografija o 130 godina knjižničarstva na području Turopolja

Objavljeno

U povodu obilježavanja 130 godina od otvaranja prve čitaonice u Turopolju, Gradska knjižnica Velika Gorica pripremila je Monografiju o radu knjižnice, ali i povijesti knjižničarstva na području Gorice i Turopolja. Monografija će službeno biti predstavljena u petak u 12 sati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta.

“Monografija je zapravo, na neki način, pogled u budućnost, odnosno poziv na promišljanje o novoj paradigmi knjižnice i čitaonice u Velikoj Gorici, koja bi odgovarala novom dobu, novoj tehnološkoj revoluciji kojoj svakodnevno svjedočimo”, objasnila je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić, također i jedna od autorica Monografije.

Osim nje, u izradi su sudjelovali Stipo Bilić, Hrvoje Malčić, Jelena Grubačević, Morana Peranić i Marija Ivanović.

“Željeli smo pokazati da knjižnica nije samo mjesto gdje se posuđuju i vraćaju knjige, nego da je ona više od toga. Od debatnog kluba, mjesta gdje se promoviraju nove knjige do pokretanja novih i aktualnih tema u društvu. Tako smo prvi govorili o staranju i palijativnoj skrbi, a ugostili smo gotovo sve institucije kroz naše tribine, susrete i radionice“, kaže Matković Mikulčić i dodaje kako Mnonografiju smatra i početkom javnog zagovaranja za novu Gradsku knjižnicu.

“Ja bih podsjetila da brojni gradovi imaju prostore knjižnica daleko veće nego što je naš. Mi na sve tri lokacije imamo ukupno oko 710 četvornih metara i to je ispod svih standarda. Nadamo se da ćemo dobiti zemljište za gradnju nove zgrade knjižnice jer prostori u kojima smo sada nisu namjenski građeni za knjižnicu i nisu prema standardima knjižničarstva“, ističe ravnateljica Gradske knjižnice.

Kultura

Slavonska Pepeljuga gostuje u goričkom kazalištu

Cijena ulaznice je 25 kuna, a prodaja i rezervacija karata počinju 26. siječnja

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica ugostit će 2. veljače mjuzikl za djecu prema motivima bajke Charlesa Perraulta “Pepeljuga”. Predstava koprodukcije Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca te Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka namijenjena je djeci od tri naviše godina.

– Bajka koja je obilježila ili samo proletjela kroz djetinjstvo svakog od nas bit će ispričana, otpjevana i otplesana najdražoj publici, djeci. Priča o skromnoj, nesebičnoj, ali i nesretnoj djevojčici mališanima će poručiti da se dobrota, skromnost i nesebičnost uvijek na kraju isplate. Da dobro uvijek pobjeđuje čuli smo milijun puta, ali i milijun puta smo vidjeli da to baš i nije tako, a ova Pepeljuga nam poručuje da nikada ne smijemo prestati vjerovati u bolje sutra i da ćemo dobrotom zaslužiti dobro – najavili su tvorci ove kazališne predstave.

Cijena ulaznice je 25 kuna, a prodaja i rezervacija karata počinju sutra, 26. siječnja.

Nastavi čitati

Kultura

U Pokupskom žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo

Pozivaju mještane da se uključe

Objavljeno

on

Ljubitelji tradicije iz Pokupskog žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo u svom kraju. Radi se o ponovnom pokretanju KUD-a Pokuplje koje je radilo od početka prošlog stoljeća. Inicijatori su već kontaktirali koreografa, umjetničkog suradnika te suradnike za instrumentalnu i vokalnu sekciju, a sada traže članove koji se žele baviti folklorom.

– KUD Pokuplje je imalo svoje uspone i padove, a želja nam je da ga ponovno oživimo. Općina Pokupsko također je spremna financijski pomoći, potporom iz proračuna na temelju prijavljenog programa udruge. Pozivamo sve zainteresirane za aktivno sudjelovanje u KUD-u da popune upitnik i dostave ga u Općinu Pokupsko, osobno poštom ili e-mailom – kažu iz inicijative za osnivanje KUD-a Pokuplje.

Nastavi čitati

Kultura

Zaboravljena vještina: Izradite si turopoljsku poculicu

Objavljeno

on

Etno udruga Kurilovec u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati organizira u prostorijama udruge, u Sportskom centru Udarnik u Kurilovcu, radionicu izrade turopoljskih poculica – tradicijskog pokrivala za glavu udanih žena u Turopolju.

– Cilj radionice je prijenos znanja u izradi poculice kao dijela oglavlja ženske narodne nošnje Turopolja. Sav potreban materijal osiguravamo mi, a poculice koje će sudionici izraditi postaju njihovo vlasništvo – kažu iz Etno udruge Kurilovec.

Na radionici može sudjelovati do 15 ljudi, pa se potrebno prijaviti. Rok za prijavu je petak.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno