Poveži se s nama

Kultura

Iskoristite nedjeljno poslijepodne i zavirite u Bakinu škrinju

Objavljeno

Znate li što su čikačoke, tj.klepetače? Što su fenjeri? Znate li kako je nekada izgledala pegla za rublje i na koji način je funkcionirala? Oni malo stariji to zasigurno znaju, a da bi znali i oni malo mlađi, svi ste pozvani na etno-edukativnu predstavu „Bakina škrinja“, sutra s početkom u 17 sati u dvoranu Gorica, u sklopu programa „Nedjeljom u 5“. Udruga „Cvrčkov sjaj“ pobrinula se da vam predstavi kako je život izgledao nekad i kako je to sada. Pokazati će vam davne, već pomalo zaboravljene običaje, nošnje, te kakve su nekada bile igračke i koji su se predmeti upotrebljavali u svakodnevnom životu.

I za sam kraj… Čikačoke, tj.klepetače su ptice ili leptiri na kotače, koji „lepetaju“ krilima kada ih se gura na drvenom štapu.

 

 

Kultura

Skupština FA Šiljakovine: Problemi ostaju isti, gostovanje u Bokšiću za pamćenje

Bez uobičajenih gostiju, zbog epidemioloških uvjeta, članovi FA Šiljakovine održali su svoju 24. redovnu skupštinu

Objavljeno

on

Već pune 23 godine djeluje Folklorni ansambl Šiljakovina, u kojem trenutačno aktivno sudjeluje stotinjak plesačica i plesača, sviračica i svirača, mlađih i starijih članova iz Kozjače, Ključić Brda, Male i Velike Bune, Kravarskog i Šiljakovine. I upravo su oni, članovi ansambla, bili sami na svojoj 24. redovnoj skupštini, na koju zbog epidemioloških mjera nisu bili pozvani gosti.

“Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu, financijsko izvješće te izvješće nadzornog odbora. Ansambl djeluje u sedam skupina: A – pjevačko – plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, izvorna skupina, vokalna skupina, i dvije skupine podmlatka te dječja tamburaška skupina. Od brojnih nastupa u prošloj godini posebno izdvojamo gostovanje na manifestaciji ‘Od Turopolja do Srijema’ u naselju Bokšić kod Vukovara, u kojem žive doseljenici iz naših Vukomeričkih gorica. U jednosatnom programu prikazali smo vukomeričke običaje kroz godinu. Uvjereni smo da će to ostati jedan od najzapamćenijih gostovanja u povijesti ansambla”, istaknuto je u izvještaju.

Istaknuto je i ove godine kako ansambl djeluje u neprimjerenim uvjetima, u starom društvenom domu, koji se ne može smatrati prikladnim za čuvanje vrijednih stvari, nošnji i instrumenata.

“Diljem Hrvatske i Europe članovi ansambla još nisu naišli na društvo koje tako kvalitetno radi na očuvanju tradicije, a ima tako loše uvjete. Pozivamo i čelne ljude okolnih mjesnih odbora da priskoče u pomoć jer njihovi mještani su redovni članovi ansambla od samih početaka do danas”, stoji u izvještaju sa skupštine.

Plan rada za 2020. godinu uvelike je izmijenjen zbog restrikicija i mjera uzorkovanih pandemijom virusa COVID – 19. Sredstva iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice su smanjene na 30% planiranog iznosa.

U ansamblu se nadaju kako će jesen donijeti povoljnije uvjete za rad i mogućnost ostvarenja barem dijela plana rada za 2020. godinu.

Nastavi čitati

Kultura

Evo što su za ovogodišnje Dane sv. Vida pripremile udruge iz Mraclina

Sredina lipnja za Mraclin je posebno doba

Objavljeno

on

Kulturno-umjetničko društvo Dučec i ove godine organizira Dane svetog Vida, zaštitnika Mraclina. Na manifestaciji, koja se odžava već 15 godina, sudjeluju sve mraclinske udruge. Kroz tjedan dana program Vidovih dana posjetiteljima će ponuditi niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

– Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem. Nažalost, zbog već poznatih pandemijskih događaja Dani svetog Vida neće biti na razini na koju smo se navikli proteklih desetljeće i pol, a kalendar manifestacije također se promijenio. Vidovsko proščejne će ove godine biti 14. lipnja – kazali su iz KUD-a Dučec.

Vidovi dani započinju “Romansom u bijelom” u Društvenom domu u Mraclinu, koju organizira Društvo žena “Anđela Lovreković” 11. lipnja.

– Pozovite svoje prijatelje, svoje društvo i provedite ugodnu večer uz rock and roll ’60-ih i ’70-ih u izvedbi velikogoričkog sastava „The Dingosi”. Uvjet da se pridružite zabavi jest da dođete obučeni u bijelo, a sobom donesete jelo i piće, te dekoraciju za vaš stol koji će vas čekati spreman već od 18 sati. Kotizacija po osobi iznosi 30 kuna – objasnili su organizatori.

Središnje događanje ovogodišnjih Vidovih dana bit će tamburaško-vokalna večer na otvorenom. U petak, 12. lipnja, u Parku Tomislava Hrkovca ispred Zgrade zasvirat će 40-ak mraclinskih tamburaša. Nastupiti će i TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a Dučec, tamburaški pomladak KUD-a Dučec te vokalna skupina Dučeca. Nakon službenog dijela publiku će zabavljati tamburaški sastavi Alibi i Lajbeki.

Organizatori Vidovih dana mislili su i na ljubitelje sporta, pa tako NK Mraclin 20. lipnja organizira 5. memorijalni malonogometni turnir “Blaž, Žina i Gale”. Turnir će početi u 18 sati, na betonskom igralištu u Grabi.

– Kroz ovo desetljeće i pol u našem KUD-u, kao i u drugim udrugama, organizaciji smo prilazili tako da Vidove dane učinimo posebnima ne samo za Mraclince, nego i za goste. I tako smo shvatili da će našim gostima biti lijepo jedino ako lijepo bude i nama Mraclincima. Našem zaštitniku, sv. Vidu, zahvalit ćemo za pomoć na misama, a drage goste zovemo i u ostale dane da zajedno s nama podijele puninu Vidovskog ozračja – istaknuli su iz KUD-a Dučec.

Nastavi čitati

Kultura

Gorica će zaplesati u ritmu salse

FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti, kažu organizatori Velikogoričkog brass festivala

Objavljeno

on

Latino ritam i zavodljive salsa pokrete u Park dr. Franje Tuđmana u petak, 5. lipnja, u 20.30 sati donosi nagrađivani međunarodni autorski bend FiloSofia. Bend će ujedno i zatvoriti 14. Velikogorički brass festival. Da se radi o iznimnom ansamblu govori i činjenica da se njihova glazba pušta na plesnim podijima i radiopostajama diljem svijeta. FiloSofiu Salsu čini 11 glazbenika iz Hrvatske, Slovenije i Kube (Darko Sedak-Benčić,  Miron Hauser, Luka Žužić, Sofija Široka, Lázaro Amed Hierrezuelo, Aleš Avbelj, Aljoša Jerić, Erik Marenče, Vid Begić). Svoj prvi album Nuestra Historia bend je izdao 2019. godine te je u kratko vrijeme dobio međunarodno priznanje i osvojio publiku, pogotovo u zemljama Latinske Amerike.

– Teme pjesama su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe glazbene inovacije. Ansambl je specifičan ne samo po energičnoj glazbi nego i po tome što glavna pjevačica i prateći vokal čine plesni par, što koncert ansambla FiloSofía čini audio-vizualnim iskustvom. FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti – poručuju organizatori.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno