Poveži se s nama

Vijesti

Inspektor Kuzmanović odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti

Objavljeno

Za časnu i uzornu službu Niko Kuzmanović, inspektor Policijske postaje Velika Gorica, nagrađen je Spomenicom domovinske zahvalnosti Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za 2015. godinu.

 

Niko Kuzmanović karijeru je prije gotovo 32 godine započeo u Zagrebu, a već oko 30 godina je član goričkih policijskih snaga gdje je i napredovao do pozicije kriminalističkog inspektora.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Evo kako lakše prebroditi ova teška vremena

Pozitivnim stavom i tjelesnom aktivnošću protiv tjeskobe i depresije

Objavljeno

on

Izolacija i neizvjesnost koje nam je donijela pandemija koronavirusa stavlja nas sve na kušnju. Ljudi moraju pronaći način kako da se nose s novonastalom situacijom, što nije uvijek lako. Evo što o tom kaže Sanda Puljiz Vidović profesorica psihologije i ravnateljica goričkog Centra za djecu, mlade i obitelj.

– Situacija je neizvjesna. Ne znamo koliko će trajati i kakve će posljedice imati ova pandemija. Ovakve situacije u nama izazivaju nelagodu, strah, kod nekih i paniku, tjeskobu, depresiju i nesigurnost. Bojimo se za svoju djecu, roditelje i prijatelje. Pitamo se kako će djeca završiti školsku godinu, kako će maturirati i kako će manja djeca izdržati bez igre u obližnjem parku. Sva ova pitanja utječu na naše psihičko stanje – rekla je Puljiz Vidović.

No, postoji način kako si olakšati ovu situaciju. U ovom trenutku izloženi smo bombardiranju informacijama pa je važno odrediti pouzdane izvore i ograničiti količinu informacija koje primamo na dnevnoj bazi.

– Važno je držati se informacija koje dolaze iz Stožera. To su stručnjaci koji imaju provjerene informacije i kojima moramo vjerovati. Teorije zavjere koje kruže društvenim mrežama nikako nam neće pomoći, samo će nas destabilizirati i još više uplašiti. Važno je biti informiran, ali dovoljno je dvaput dnevno potražiti nove informacije. Pretjerana opsjednutost informacijama, pogotovo o broju zaraženih i umrlih, samo pojačava osjećaj straha i neizvjesnosti – objasnila je profesorica.

Tjelesna aktivnost jako je važna i u ovoj situaciji, naglasila je Puljiz Vidović.

– Iskoristite ovo vrijeme za rad u vrtu, penjite se stepenicama ili operite prozore. Važno je imati neku dnevnu rutinu. Skuhajte ručak, nazovite roditelje ili prijatelje – dodala je.

Ono što je najvažnije morate biti svjesni da će ova situacija prije ili kasnije proći, zato je važno zadržati pozitivan stav. No, to nije uvijek moguće. Za one kojima treba pomoć u Centru je otvoren broj za pomoć 091 6231 734 na kojem će svakim radnim danom od 9 do 14 sati dežurati stručnjaci.

Nastavi čitati

Crna kronika

Zbog lažnih objava da je zaražena COVID-19 zaradila prekršajnu prijavu

Putem društvenih mreža proširila lažnu vijest te izazvala paniku među ljudima s kojima je bila u kontaktu

Objavljeno

on

Nakon što je 34-godišnjakinja s područja Vrbovca na društvenim mrežama objavila kako je zaražena koronavirusom među poznanicima i kolegama s posla zavladala je panika. U priču se uključila i policija, koja je provjerila ove navode u nadležnoj epidemiološkoj službi.

– Kroz suradnju epidemiologa i policijskih službenika utvrđeno je stvarno stanje, odnosno potvrđena činjenica da ona ne boluje od te bolesti. Tim je radom policije i epidemiologa dokazano da je objavu svjesno izmislila čime je remetila mir i spokojstvo građana i počinila prekršaj iz članka 16 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – poručili su iz PUZ-a.

Protiv 34-godišnjakinje bit će podnijeta prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Očekuje je novčana kazna u iznosu od 200 do 800 kuna.

Nastavi čitati

Vijesti

Na području Velike Gorice nema novozaraženih osoba

Objavljeno

on

Prema podacima Epidemiološke službe na goričkom području u protekla 24 sata nema novih oboljelih od COVID-19, tako da su brojke iste kao i jučer. U Velikoj Gorici zaražene su 24 osobe, a području susjednih općina tri.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno