Poveži se s nama

Vijesti

Inicijativa za bolju Goricu: Evo tko smo i zašto smo ovdje

Prvo će pokušati riješiti problem Tomaševićeve ulice – žele da ona bude jednosmjerna, ima nogostup i uspornike te adekvatna parkirališna mjesta

Objavljeno

Dio članova uključenih u Inicijativu za bolju Goricu u srijedu su održali konferenciju za medije kako bi se predstavili te javnost upoznali s prvim u nizu problema koji će pokušati riješiti. Kažu kako nisu politička stranka, ali ne odbacuju politički angažman na predstojećim lokalnim izborima. To će, kažu, ovisiti o reakcijama građana.  U svoju inicijativu žele uključiti i ‘lijeve’ i ‘desne’, sve koji žele pomoći, bez obzira na ideologiju. A prvo će pokušati riješiti problem jedne ulice u samom centru Gorice – Ulice kralja Stjepana Tomaševića. Zoran Lovrić, stanovnik ove ulice i profesor u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja se također nalazi u ovoj ulici, krenuo je prikupljati potpise kako bi se pronašlo novo prometno rješenje za ovu ulicu, ali i kako bi ona dobila nogostupe i odgovarajuća parkirna mjesta te uspornike prometa.

– U toj ulici, koja je jedna od groznijih, se nalaze dva vrtića, srednja škola u kojoj radim, a kada trebam ići na posao moram nositi čizme. Od 2011. godine se ova ulica stavlja u proračun, pa se ne ispuni to obećanje. Sada su se građani ujedinili da se konačno ta ulica jednom i riješi. Živim u toj ulici i izlazim direktno na cestu, imam dvoje male djece, a prije 10 dana mi je dijete tamo gotovo nastradalo i nitko za to ne bi odgovarao – objasnio je Lovrić i dodao kako mu je cilj do petka prikupiti oko 400 potpisa kako bi se ova ulica još stigla uvrstiti u proračun Grada za 2021.

Ostali članovi Inicijative za bolju Goricu podržali su ovaj projekt te dodali kako već rade na sedam većih i tri manja, ‘kvartovska’, problema koje će pokušati riješiti. Osim toga, objasnili su i zašto su se pridružili inicijativi i što žele postići.

25.11.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Velika Gorica je samostalan grad već 25 godina. U tom periodu je potrošeno preko pet milijardi kuna iz proračuna, no krucijalni problemi su i dalje ostali. Pod tim mislimo na javni gradski prijevoz, grijanje, tržnicu i tržni centar, jezero Čiče… Sve je više i kvartovskih, seoskih te problema malih mjesta gdje se problemi samo gomilaju i jako sporo rješavaju – rekao je Alan Šembera te dodao kako su oni zapravo aktivisti koji žele dati svoje vrijeme i znanje za bolji grad, a zauzvrat ne traže ništa.

– Želimo dati svoj doprinos, dati prijedloge i načine kako mi kao građani želimo da se ti problemi riješe. Ne samo gledati sa strane kako se vlasti koje se mijenjaju bezuspješno s tim hrvaju, nego svojom inicijativom to pokrenuti. Mi nismo politička stranka nego aktivisti, građanski, seoski, mjesni, koji želimo dobro svome gradu – kazao je Šembera.

25.11.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Više puta sam pokušao neke svoje incijative vezane uz informatičku struku pogurati, ali sam nailazio na otpor gradskih struktura. Ideja mi je da znanje koje imam stavim na raspolaganje volonterski gradu za boljitak svih nas. Zabluda je čekati da visoka politika riješi naše probleme. Mnogo se toga može riješiti i preko građanskih inicijativa, uključujući moju ulicu ili kvart – objasnio je Igor Fiolić zašto se uključio u Inicijativu.

Svoj angažman, kao stručnjak s diplomom FER-a, ponudit će na poljima informatizacije i digitalizacije grada jer to, smatra, vodi do transparentnosti, koja će pak olakšati građanima da riješe svoje probleme.

– Želio bih da se građani više uključe i u problem urbanizma u Gorici. Sjećam se kako je Gorica izgledala prije 50-ak godina. Bila je puno manja, ali je bila humanija i imala je strukturu naselja. Sad je jedini plan da se, gdje god ima neka parcela, izbetonira od ruba do ruba – dodao je Fiolić.

Hrvoje Senegović usredotočit će se na problem Goričana s grijanjem te želi ukazati kako su : “Javne usluge neefikasne, a svi mi građani ih plaćamo. Smatram da bi svi građani korisnici javnih usluga trebali participirati u donošenju odluka i kritizirati pružatelja usluga da ona bude što bolja i kvalitetnija. Htio bih pozvati stručnjake koje su radili mjerenja što se tiče grijanja, dosta propusta je napravljeno i to nam smeta.”

25.11.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije Inicijative za bolju Goricu. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Politika

Novo lice Gorice dr. Ivan Bekavac govori o aktualnoj situaciji vezanoj uz potrese, otvara pitanje gradske tržnice, te predstavlja planove za razvoj poljoprivrede

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

Objavljeno

on

Za sada jedini istaknuti kandidat za gradonačelnika Grada Velike Gorice na predstojećim izborima u svibnju je dr.Ivan Bekavac (MOST). Danas se predstavio slušateljima City radija u prvoj u nizu emisija “Novo lice Gorice”.

Ivan Bekavac je liječnik anesteziolog u Klinici za dječje bolesti Zagreb, ujedno je koordinator MOST-a Zagrebačke županije, posljednjih pet godina politički je aktivan.

-Goričanin sam zadnjih 45 godina, išao ovdje u školu, odrastao i živim tu, i namjeravam tu ostati, te odraditi u Velikoj Gorici i moj drugi dio života.

Kako ističe želio bi živjeti u Gorici kakvom je on zamišlja, a to je Gorica prosperiteta, prilika, budućnosti i boljeg života nego ga danas živimo. Također, vjeruje da će jesen 2021. zabilježiti kao vrijeme nove prilike za ovaj grad, gdje ćemo svi zajedno osjetiti o čemu govori.

Bekavac se osvrnuo i na aktualno stanje vezano uz situaciju s potresom.

-Tražim nastavak redovitih tjednih pregleda ovlaštenih stručnjaka, kao i javnu objavu svih izvješća o stanju i uporabljivosti zgrada i ustanova javne namjene, dok god traje opasnost i ugroza od potresa na području grada Velike Gorice na mrežnoj stranici gorica.hr. Naime svjedočimo svakodnevnim potresima s epicentrima u blizini grada, a sigurnost zgrada javne namjene ne smije biti teretom iskusnog oka djelatnika, korisnika ili posjetitelja, već to treba biti organizirani pristup s minimalnom mogućnošću propusta u pravodobnom prepoznavanju ugroze.

S današnjim danom započelo je drugo obrazovno razdoblje za dio učenika osnovnih i srednjih škola, a u današnjem razgovoru, naglasak je na Osnovnoj školi Eugena Kumičića koja je danas, bez obzira na oprečne izjave oko oštećenja otvorila svoja vrata za učenike razredne nastave.

-Dio izvješća gradske uprave koji se odnosi na sigurnost zgrade Osnovne škole Eugena Kumičića objavljen u srijedu različit je od objave jučer u četvrtak, kad je utvrđeno kako nije ugroza sigurnosti samo u dijelu sportske dvorane iste škole nego i u drugom dijelu zgrade škole. A danas je započeta nastava u dijelu zgrade oštećenom potresom, a nakon provedene sanacije tijekom proteklog vikenda. Stoga je opravdano javno objaviti izvješća kako bi svi zainteresirani pravodobno mogli prepoznati ugrozu i alarmirati gradske službe. – ističe Bekavac.

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

-Velika Gorica danas ne zna kojom poljoprivrednom proizvodnjom raspolaže, stoga je nužna inventarizacija kako bi se mogle donijeti funkcionalne poljoprivredne politike:

-koliko hektara pojedine poljoprivredne proizvodnje na godišnjoj razini imamo?

-koje tehnološke razine su one?

-koje povrtlarske, voćarske, stočarske i dr. proizvodnje imamo u gradu?

-kakav je doprinos pojedinih poljoprivrednih grana gradskom proračunu?

-koliko stanovništva direktno živi od poljoprivredne proizvodnje?

Na osnovu tih podataka je moguće onda donijeti racionalne odluke kakvu poljoprivredu želimo i kakvu poljoprivrednu politiku želimo provoditi.- pojašnjava Bekavac.

Ovdje se postavlja i pitanje gradske tržnice.

-Gradska tržnica je ključan element provedbe poljoprivredne politike našeg grada iz nekoliko razloga jer je ona prostor okupljanja i gradskog života, poveznica ruralnog i urbanog dijela Velike Gorice, mjesto na kojem se konkretizira suživot poljoprivrede i stanovništva grada, odnosno afirmacija poljoprivrede Turopolja.

Trenutni prostor tržnice onemogućava ostvarenje punog potencijala kojeg gradska tržnica kao element gradskog života zahtijeva. Nova lokacija na kojoj bi se intenzivirao gradski život, ostvarilo povezivanje ruralnog i urbanog prostora te afirmirala poljoprivreda Turopolja ključan je odabir kojeg treba riješiti čim ranije imajući u vidu strateške ciljeve koji bi ta lokacija trebala zadovoljavati. Tržnica nikako nije samo mjesto na kojem se prodaje voće i povrće! – poručuje Bekavac.

Razvoj poljoprivrede Velike Gorice vidi kroz postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva o čemu više možete poslušati OVDJE.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Goričkim sportašima u ovoj godini više od 12 milijuna kuna

Iz grada su najavili izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu…

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica, kao i svake godine, s predstavnicima četiri sportske udruge potpisao je Ugovore o korištenju sredstava. U prošloj godini ukupno je za sport i rekreaciju iz gradskog proračuna izdvojeno 22 milijuna kuna.

– Unatoč teškoj godini i vremenima u kojima se sada nalazimo, smanjenja sredstava nije bilo nego samo povećanja te ćemo i dalje raditi na razvijanju sporta u našem gradu. Ponosni smo na naše prvoligaše, a u fokusu su i osobe s invaliditetom, djeca i rekreativci. Politika sporta biti će usmjerena prema izgradnji novih igrališta, fitness parkova i svega onoga što će omogućiti lakšu i bolju rekreaciju i zdravlje našim sugrađanima – rekao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar prilikom potpisivanja ugovora te je najavio izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu, a biti će i realizirana planirana dječja igrališta po mjesnim odborima.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice u ovoj će godini raspolagati s 11 milijuna i 900 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo s potporom koju nam Grad pruža iz godine u godinu. Vjerujem da su sve članice Zajednice svojim radom opravdale dobivena sredstva – istaknuo je dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Darko Blažinčić.

Velika Gorica jedan je od rijetkih gradova koji ima predstavnike u tri najkvalitetnija momčadska sporta. Nogomet, rukometu i košarci. HNK Gorica iz sezone u sezonu bilježi sve bolje rezultate te je može se reći jedna od najljepših priča u nogometu proteklih godina. S druge pak strane, gorički rukometaši i košarkaši krenuli su europskim stazama.

– Planovi svih članica za ovu godinu su dići sport na još jednu višu razinu ili barem zadržati već postojeću s obzirom na epidemiološku situaciju koja nas je zatekla u prošloj, a prati nas i u ovoj godini – naglasio je Blažinčić.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Sportskom savezu osoba s invaliditetom pripalo je 280 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo, ali voljeli bi da su ta sredstva viša kako bi u svojim klubovima konačno mogli imati stalno zaposlene trenere koji bi vodili brigu o vrhunskim sportašima kao i svoj djeci s teškoćama koja će možda upravo to postati. Bitno je da se sva ta djeca i osobe s invaliditetom osjećaju jednako u društvu – ističe predsjednica Saveza Mirjana Lučić  izražavajući želju za osnivanjem plivačkog kluba.

– Ne možete vi pokrenuti klub ako nemate sredstva i tu sve padne u vodu. Mi imamo politiku u Savezu da naši klubovi ne plaćaju članarinu stoga, ako nas Grad ne prati, mi ne možemo funkcionirat, dodala je i još jednom zahvalila Gradu što ih podržava.

Također, sredstva za rad i funkcioniranje u ovoj godini dobili su i  Športsko rekreativni savez Grada Velike Gorice 126 tisuća kuna te gorički Školski sportski savez 105 tisuća kuna.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Crna kronika

Novi detalji policijske akcije u Kobiliću, uhićeni provalnik (65) imao je pomagače

Muškarac s područja Nove Gradiške, zajedno s još dvojicom počinitelja, provalio je u kuću u Kobiliću

Objavljeno

on

Muškarac (65) kojega je policija uhitila tijekom provale u kuću u Kobiliću u noći u subotu, kazneno djelo nije počinio sam. Naime, s njime su bila još dvojica muškaraca koji su ipak uspjeli pobjeći.

Podsjetimo, u 1.20 sati u subotu, policija je zaprimila dojavu građana koji je kazao kako je u Kobiliću uočio trojicu muškaraca koji preskaču ogradu te ulaze u kuću za koju zna da je trenutno prazna, s obzirom da se stanari nalaze u inozemstvu.

– Brzom reakcijom policije uhvaćen je jedan od počinitelja. Doista se radilo o pravom bijegu s mjesta događaja. Naime, svi su se razbježali, a govorimo o pola 2 ujutro, što znači da je bio mrkli mrak. Policijski službenici u neposrednoj blizini kuće uhitili su 65-godišnjeg muškarca s područja Nove Gradiške, a obradom je utvrđeno da su počinitelji provalili u kuću, no zbog dolaska policije su pobjegli – ispričao je inspektor Nikica Ljubanović.

Budući da se vlasnik kuće nalazi na radu u inozemstvu, još nije poznato što je iz kuće ukradeno te će to policija utvrditi kada se vlasnik vrati i pregleda kuću. Do tada, kuća ostaje zapečaćena.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno