Poveži se s nama

Vijesti

Idućih šest dana mogu se koristiti pirotehnička sredstva

Imajte obzira prema svojim susjedima, naročito obiteljima s malom djecom i starijim sugrađanima te kućnim ljubimcima

Objavljeno

Neki ljudi ne mogu bez pirotehnike, a proslave i slavlja bez nje su im nezamislive. Period oko Nove godine, odnosno od 27. prosinca do 1. siječnja, vrijeme je kad se zakonski može koristiti pirotehnika. Kao i prethodnih godina, veći broj građana već je nabavio ili će nabaviti pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji.

Ove godine na snagu je stupio novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava. Prema njemu pirotehniku 1. kategorije ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, a zakonom je propisana je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna za roditelje ili skrbnike djece koju se uhvati u njezinom korištenju. Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina. Zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Novim Zakonom povećani su iznosi novčanih kazni i kreću se od 1000 do 15 000 kuna za fizičke osobe te od 1000 do 80 000 kuna za pravne osobe.

Važno je upozoriti kako rukovanje pirotehničkim sredstvima može biti opasno i izazvati teške ozljede, a najčešće žrtve su djeca. Iz Klinike za dječje bolesti Zagreb izvještili su kako je zabilježen porast ozljeđivanja djece predškolske dobi, mlađe od šest godina, a najčešće su ozlijede lica, očiju i šaka koje variraju od lakših do vrlo ozbiljnih ozljeda koje ostavljaju trajne posljedice.

Detonacije i eksplozije nisu svima omiljeni način proslave. U toj populaciji nalaze se obitelji s malom djecom i naši stariji sugrađani, a jedna od najugroženijih skupina su i kućni ljubimci.

„Glasna pucnjava i bučne eksplozije petardi ‘zabava’ su koja rezultira prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama. Osim što velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, mnoge životinje pogođene petardom stradavaju od opeklina ili pod kotačima automobila nakon što u panici i strahu pobjegnu“, poručili su iz Udruge za zaštitu i prava životinja „Prijatelji životinja“.

Prijatelji životinja savjetuju da se tijekom blagdana ne puštaju životinje izvan kuće te da im se osigura mjesto na kojemu će se osjećati zaštićeno, a spuštanjem roleta smanji ulazak buke. Pomoći će i glazba koja će nadglasavati petarde, neposredna blizina skrbnika, a u krajnjem slučaju može se posegnuti za nekim od preparata za smirenje, namijenjenih životinjama.

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Crna kronika

Skinuo anlaser i alternator sa strojeva

Na meti lopova našla se i jedna ostava za alat u voćnjaku u Vukovini

Objavljeno

on

Nepoznati lopov u noći s utorka na srijedu odlučio je ‘poslužiti’ se dijelovima s parkiranih strojeva u Obrezini. Pa je tako s utovarivača skinuo elektropokretač iliti anlaser, a s ‘finišera’ električni generator iliti alternator te ukrao 30-tak litara dizelskog goriva.

Lopov je tako 60-godišnjeg vlasnika oštetio za pet tisuća kuna.

Od 17. do 21. svibnja na meti lopova našla se jedna ostava za alat u ograđenom voćnjaku u Vukovini. Lopov je razbio staklo na ostavi te ušao u unutrašnjost.

– Otuđen je jedan akumulator, aparat za gašenje požara, kablovi za paljenje vozila, 40 litara dizelskog goriva te 20-tak drvenih greda. Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 2000 kuna – objasnio je inspektor Nikica Ljubanović.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno