Poveži se s nama

Crna kronika

Iako je blago porastao broj kaznenih djela, Velika Gorica ipak je siguran grad za život

Tijekom protekle godine nije zabilježeno niti jedno ubojstvo ili pokušaj ubojstva

Objavljeno

Na postajnom području Policijske postaje Velika Gorica u protekloj godini zabilježen je blag porast kaznenih djela. Tijekom prošle godine počinjeno ih je 586, što je za 6,7 posto više u odnosu na 2018. godinu kada je počinjeno 549 kaznenih djela. Postotak riješenih slučajeva identičan je onom iz 2018.. Tako je tijekom prošle godine uspješno riješeno 58 posto prijavljenih slučajeva.

– Važno je istaknuti kako je u protekloj godini pao broj teških krađa provaljivanjem u domove. Zabilježen je određeni pad od šest kaznenih djela, što na brojčanoj razini nije puno, ali u odnosu na ukupan broj od 59 provala nije zanemariv broj – rekao je inspektor Nikica Ljubanović.

Smanjenje broja ovakvih kaznenih djela važna je i zbog malog postotka razriješenosti slučajeva provala u kuće i stanove. Naime, u prosijeku se riješi tek 30-tak posto slučajeva. Na meti provalnika u 90 posto slučajeva su obiteljske kuće, dok provale u stanove čine 10 posto slučajeva. U ovu brojku nisu uključene vikend kuće.

Razbojništva u trgovinama predstavljala su veliki problem goričkoj policiji početkom prošle godine.

– Od travnja prošle godine nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo razbojništva na goričkom području, ali kriminalistička istraživanja vezana uz te slučajeve još traju. Iskreno se nadam da će naša istraživanja rezultirati rješavanjem slučajeva i pronalasku počinitelja tih kaznenih djela – poručio je inspektor Ljubanović.

U našem gradu u protekloj godini nije bio zabilježeno niti jedno ubojstvo ili pokušaj ubojstva.

Crna kronika

Tijekom vikenda nije bilo alkoholiziranih u prometu

Kazne zbog prebrze vožnje dobilo 22 vozača

Objavljeno

on

Tijekom proteklog vikenda policija je uhvatila 22 vozača u prebrzoj vožnji. Zanimljivo je kako nije zabilježen niti jedan slučaj vožnje u alkoholiziranom stanju.

– Tijekom provođenja akcije nije se zaustavljalo vozila jedino koje su grubo kršile prometne propise a jedino, se mjerila brzina kretanja s uređajima za mjerenja brzine kretanja vozila. Ophodnje su bile angažirane oko provjera za samoizolaciju, tj. osobe koje krše dobivene upute od nadležnih službi – poručili su iz PP Velika Gorica.

Tijekom vikenda dogodile su se tri prometne nesreće, a jedna osoba lakše je ozlijeđena u jednoj od njih.

Nastavi čitati

Crna kronika

Provaljeno u obiteljsku kuću i dva automobila

Policijski inspektor Nikica Ljubanović upozorio je građane na samozaštitno ponašanje

Objavljeno

on

Na meti provalnika našla se obiteljska kuća u Teslinoj ulici. Provala se dogodila između 6. i 19. ožujka. Provalnik je u kuću ušao obijanjem prozora i u njoj pronašao manju količinu zlatnog nakita. Šteta je procijenjena na 1000 kuna.

U prošlu subotu provaljeno je u dva automobila koja su bila parkirana na pisti kod ZTC-a. Vlasnici vozila ostavili su torbice u automobilima, što je privuklo nepoznatog lopova. Prikladnim alatom on je razbio prozora na vozilima i iz njih uzeo torbice u kojima su se nalazili novac i dokumenti. Policijski inspektor Nikica Ljubanović upozorio je građane na samozaštitno ponašanje.

– Vrijedne stvari se ne ostavljaju na vidnim mjestima u automobilu. Ova preporuka vrijedi za sva parkirališta pa i ona kod groblja i trgovačkih centara. Ako već ostavljate vrijedne stvari i dokumente u parkiranom vozilu, sakrijete ih negdje u vozilu gdje neće biti vidljiva – poručio je inspektor.

Nastavi čitati

Crna kronika

Gorjele drvene jaslice kod crkve

Potpuno su izgorjele

Objavljeno

on

Sinoć oko 20 sati građani su javili vatrogascima kako gore drvene jaslice kod crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, u parku na Šetalištu Franje Lučića. Brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je širenje požara.

– Drvena kućica veličine dva puta tri metra bila je gotovo cijela u plamenu. Na teren je izašlo šest vatrogasaca, a požar su brzo ugasili. Već za 20 minuta – kazao je zapovjednik JVP Velika Gorica Ivica Maceković.

Budući da do kućice nije provedena struja, ne radi se o zapaljenju električnih instalacija, ali točan uzrok požara bit će poznat nakon policijskog očevida.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno