Poveži se s nama

HOTNEWS

I Marcelo Brozović nominiran za godišnju nagradu Grada

Još samo potvrda Gradskog vijeća dijeli 16 nominiranih u pet kategorija. Među njima su sportaši, liječnici, znanstvenih, uspješne tvrtke…

Objavljeno

Na javni poziv za predlaganje kandidata i kandidatkinja za dobitnike gradskih priznanja stiglo je 27 prijedloga, kako za pojedince, tako i za udruge, tvrtke, organizacije… Razmatranje je, kažu, bilo temeljito, a nakon što je taj proces završio, donesena je odluka kako će se dodijeliti 16 priznanja. Potvrdi li Gradsko vijeće u srijedu prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja Velike Gorice, bit će to 16 fizičkih i pravnih osoba od kojih za mnoge Goričani jako dobro znaju.

Povjerenstvo je izašlo s odluku da će dodijeliti po dvije Povelje Grada Velike Gorice za životno djelo, Nagrade s likom Nikola Škrlca Lomničkog te Nagrade Turopoljsko srce, po tri Nagrade s likom Franje Lučića, Nagrade Krčka vrata te četiri Nagrade Zlatna turopoljska podgutnica. Ukupno, dakle, 16 komada. Kome će ići? Ne odluči li Vijeće drukčije, to će izgledati ovako…

Povelja Grada za životno djelo:

Đurđa Havidić

Više od pet desetljeća života posvetila je ljudima. Osnovala je Aktiv žena još 1970. godine, pokrenula je DVD u Velikoj Mlaki 14 godina poslije, osnovala je i žensko vatrogasno odjeljenje, inicirala izgradnju telefonske mreže u Velikoj Mlaki, a kao predsjednica Mjesnog odbora 1994. je potaknula izgradnju vodovoda, kanalizacija i plina. Od 2001. godine je i predsjednica Udruge umirovljenika, osnovala je i KUD Juraj Suša…

Dr. Ivan Jurkin

Ugledni liječnik cijeli je radni vijek proveo u Velikoj Gorici, bio je ravnatelj Doma zdravlja, a godinama i predsjednik Crvenog križa Velike Gorice. Sudjelovao je i u Domovinskom ratu kao načelnik Sanitetske službe 153. brigade HV-a, a u prvim danima rujna 1991. godine u Pokupskom je sudjelovao u izvlačenju ranjenika usred granatiranja.

Stjepan Rendulić 

Njegovom je inicijativom obnovljen Ogranak Matice Hrvatske, pokrenuo je Matičin četvrtak i Matičin književni natječaj, u Velikoj Mlaki je otvorio Matičinu čitaonicu… Njegovom zaslugom Ministarstvo kulture izdalo je rješenje o davanju statusa nematerijalnog kulturnog dobra turopoljskom dijalektu.

Nenad Črnko

Gospodarstvenik, vlasnik City radija, Reportera Velike Gorice, Reportera Svetog Ivana Zeline te cityportala.hr. Također, on je i predsjednik HNK Gorice, kluba koji je pod njegovim vodstvom ušao u prvu ligu, u kojoj se uspješno natječe u premijernoj sezoni. Kao predsjednik kluba pridonio je i poboljšanju infrastrukture na nogometnim terenima te sklopio ugovor s Veleučilištem Velika Gorica kojim se sportaše potiče na studiranje.

Krešimir Starčević

Pijanist, pedagog, ali i jedan od najuspješnijih glazbenika mlađe generacije. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim glazbenim natjecanjima, a u akademskoj godini 2012./13. dobio je i Dekanovu nagradu. Također, posljednjih 18 godina je orguljaš i voditelj dječjeg zbog župe Navještenja BDM-a.

Nagrada Krčka vrata:

Gradsko stambeno gospodarstvo Velike Gorice d.o.o.
Tvrtka koja se pozicionirala kao profitabilno poduzeće usmjereno inovativnim i korisnim projektima. Zaslugom GSG-a Velika Gorica je uspjela povući šest milijuna eura iz EU fondova u programu energetske obnove stambenih zgrada, odnosno promjene fasada.

Boris Rozić
Svojim angažmanom dao je značajan doprinos odluci Atlantic grupe, kompanije koja zapošljava oko 5300 ljudi, da dio svoga poslovanja usmjeri u Veliku Goricu te izgradi veliki logostički distribucijski centar u gospodarskoj zoni Meridijan 16.

Matea Mesić
Na Svjetskom prvenstvu frizera i kozmetičara, održanom u Parizu ove godine, osvojila je brončanu medalju u kategoriji “prestige bridal style” u konkurenciji 4000 natjecatelja iz 50 zemalja. Iza nje su vrhunski rezultati i na državim natjecanjima vezanim uz njezinu struku.

Nagrada s likom Nikole Škrlca Lomničkog:

Miroslav Drljača
Doktor ekonomskih znanosti s četiri uspješne karijere: sportskom, vojnom, menadžerskom i znanstvenom. Jedan je od osnivača Udruge pripadnika 153. brigade HV-a, za monografiju o svojoj brigadi dobio je 2004. godine Povelju Zagrebačke županije, a četiri godine prije toga dobio je i nagradu Zajednice športskih udruga Velike Gorice i Glasnika Turopolja za sportskog djelatnika godine.

Stjepan Lučić
Obrtnik iz Kuča, vlasnik autolimarske radionice. Bio je član skupštine Udruženja goričkih obrtnika te predsjednik auto sekcije punih 12 godina. Bio je dio prvoga goričkoga Gradskog vijeća, a tijekom Domovinskog rata bio je član kriznog stožera.

Nagradu Turopoljska podgutnica:

Turopoljski banderij
Povijesna postrojba prepoznatljiva po podgutnici, rupcu koji se nosi oko vrata. Priče iz davnina kažu da su podgutnicu djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Riječ je o jednom od simbola našega grada.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Velike Gorice
Udruga koja trenutačno ima 17 članica, koja u 70 sekcija okuplja više od 1600 aktivnih članova, a gotovo polovica toga su djeca i mladi.

Plesni klub Megablast
Gorički plesni klub s višegodišnjom tradicijom konstantno uspješno nastupa na natjecanjima, festivalima i drugim manifestacijama, vlasnici više titula državnih, europskim i svjetskih prvaka.

Marcelo Brozović
Nogometaš iz Okuja osvojio je srebro na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, bio je važan kotačić u najvećem uspjehu u povijesti hrvatskog nogometa, jednom od najvećih u povijesti našega sporta. Isticao se požrtvovnošću i borbenošću, a karijeru uspješno gradi u velikom milanskom Interu.

Nagrada Turopoljsko srce:

Kaja Gmaz
Gorička zubarka koja već više od dva desetljeća redovno odlazi u vrtiće i osnovne škole u Velikoj Gorici, gdje uči djecu o važnosti pravilnog pranja zubi, ali i pravilne prehrane. Bavi se i humanitarnim radom, u siromašne dijelove Afrike šalje higijenske potrepštine, hranu, vodu, lijekove…

Sandra Toplek Ban
Odgojiteljica u Dječjem vrtiću Velika Gorica već 25 godina, žena koja je u život ispratila generacije Goričana. Ujedno je i koautorica, kreatorica i prevoditeljica raznih programa, te aktivna humanitarka.

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

obrtnički forum

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Srce Turopoljskog fašnika osvojile žene!

Pogledajte i ovo: Grad Velika Gorica je među prvim gradovima u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom.
Saznajte tko su pobjednici Zimske malonogometne lige!
Gdje su besplatni pregledi kože?
Gorički doktori obiteljske medicine uključili su se u Nacionalni programa ranog otkrivanja raka pluća.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO VIJEST Survakari prodrmali Veliku Goricu

Zanimljivim maskama i bučnim zvonima plijenili pažnju posjetitelja

Objavljeno

on

U velikoj povorci središtem Velike Gorice prodefilirale su maškare. Među brojnim sudionicima bili su i gosti iz Bugarske.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno