Poveži se s nama

Vijesti

Humanitarni buvljak: Uzmi što ti treba, pokloni ili razmijeni što ti ne treba!

Velikogorički Crveni križ sedmi put organizira Humanitarni buvljak, na kojem se ništa neće prodavati. Odjeću, obuću i sve ostalo može se donijeti i ostaviti, uzeti ako je nekome potrebno ili razmijeniti za nešto što vam je potrebnije…

Objavljeno

Meteorološki gledano, vrijeme u petak ujutro bit će ugodno, proljetno, a iz humanoga kuta gledanja bit će vrijeme za – dobrotu. Gradski Crveni križ ispred svog će ureda, na adresi Trg kralja Tomislava 2, organizirati sedmi Humanitarni buvljak, koji će trajati od 8.30 do 11 sati.

– Dosadašnja iskustva su dobra, iako nam je mali problem bila lokacija na kojoj bi se buvljak održavao, pa smo se malo tražili po tom pitanju. Buvljak je tako bio i na placu, a posljednjih nekoliko puta bio je ispred našeg ureda, gdje nam je ipak lakše sve to organizirati. Pa će tako biti i dalje – kaže ravnateljica goričkog Crvenog križa Suzana Strunjak.

Kad je mjesto radnje određeno, trebalo je odrediti i vrijeme radnje. Po tom pitanju nije bilo puno dvojbi.

– Uvijek pokušavamo da to bude petkom, budući da je to već po običaju u Velikoj Gorici sajmeni dan, pa vjerujemo da će puno naših sugrađana ovuda proći – kazala je Strunjak pa dodala:

– Specifičnost našeg humanitarnog buvljaka je to što pozivamo sve građane da dođu, pogledaju sviđa li im se nešto, da to slobodno uzmu, budući da imamo stvarno veliku količinu odjeće, obuće, posteljine… Ne bismo htjeli da nešto od toga propadne, budući da imamo naš moto ‘recikliraj, ne bacaj, ne kupuj’. Velik dio toga je u jako dobrom stanju, očuvano i itekako upotrebljivo.

Osim onih koji će doći i potražiti ono što im je potrebno, poziv je upućen i onima koji u ormarima imaju odjeću, obuću i druge stvari koje su u dobrom stanju. Donesite, pomozite, ne bacajte…

– Pozivamo sve one kojima nešto treba, ali i one koji slučajno prolaze, neka dođu i pogledaju treba li im nešto. Sigurna sam da će se mnogi odazvati i našem pozivu da donesu stvari koje im ne trebaju. Imamo jako puno upita posljednjih dana i mogu reći da su Velikogoričani po tom pitanju osviješteni i socijalno osjetljivi prema onima koji nemaju, a s druge strane su i ekološki osjetljivi, ne žele baciti ono što je još upotrebljivo – zaključila je ravnateljica Strunjak.

Vijesti

Tri nova slučaja u županiji: Dva u Zaprešiću, jedan u Velikoj Gorici

Velikogorička ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo dosad je zabilježila 52 slučaja zaraze koronavirusom, od čega je 36 ljudi već izliječeno, a četvero ih je preminulo

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više, ali su i četiri osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sad su ukupno izliječene 133 osobe, a sedam ih je preminulo, stoji u najnovijem izvješću županijskog Stožera.

Kao i svakoga dana, iz Županije su objavili i tablicu s brojkama, a u njoj je vidljivo da se novi slučajevi zaraze odnose na dva u Zaprešiću i jedan u Velikoj Gorici. Naša ispostava županijskog Zavoda za javno zdravstvo dosad ima zabilježena 52 slučaja. Dosad je 36 zareženih izliječeno, a četvero ih je preminulo.

Nastavi čitati

Vijesti

Vatrogasci u otežanim uvjetima spriječili širenje požara u podrumu

U podrumu kuće u Ulici kneza Mislava izbio je požar, no velikogorički vatrogasci brzom su reakcijom spriječili veću nevolju

Objavljeno

on

Začule su se u srijedu nešto iza podneva sirene vatrogasnih vozila, projurili su gorički vatrogasci gradskih ulicama, i to u smjeru Ulice kneza Mislava. Gorjelo je u podrumskim prostorijama kuće koje koristi trgovačko društvo. Naši vatrogasci brzo su riješili problem i sve je, nasreću, završilo bez žrtava, samo uz materijalnu štetu.

“Brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje i razvoj požara. Iako su vatrogasci bili suočeni s visokom temperaturom i velikom količinom dima te nemogućnošću brzog odimljavanja prostora, intervencija je brzo privedena kraju. Ovim putem apeliramo na oprez ukoliko se nađete u okolnostima kakve su prisutne u ovom događaju!”, poručili su iz JVP-a.

Nastavi čitati

Kultura

Kak se spominamo v Turopolu: Snimaj se dok govoriš našim dijalektom

Otvoren je natječaj za najbolju videosnimku izvornog turopoljskog dijalekta, koja će trajati do 14. rujna

Objavljeno

on

Već osmu godinu zaredom u Velikoj Gorici se obilježavaju Dani europske baštine, velike i vrijedne međunarodne manifestacije, a svake godine tema je drukčija. Ove godine objavljen je poziv za slanjem videosnimaka na temu “Kak se spominamo v Turopolu”, a upućen je udrugama, umjetničkim organizacijama, ustanovama, samostalnim umjetnicima, učenicima i studentima, nastavnicima medijske i zavičajne kulture, građanima Velike Gorice i Turopolja, ljubiteljima tradicijske baštine…

Okvirna pravila su da snimka ne smije trajati duže od tri minute, da na njima moraju biti izvorni govornici turopoljskog dijalekta te da tekstovi prikazuju izvorne govornike koji opisuju svakodnevne životne situacije, recitiraju pjesme, zagonetke, molitve, recepte… Može se raditi i o razgovoru dvaju ili više izvornih govornika turopoljskog dijalekta, koji je 2017. godine postao zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a sve skupa može se snimati i mobitelom, bez visokih tehnoloških zahtjeva.

Uz video, treba ispuniti i Izjavu o suglasnosti za korištenje, pa sve do poslati na adresu natjecaj.kultura@gorica.hr. Najbolji će, kažu iz organizacije Dana europske baštine, dobiti i nagrade.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno