Poveži se s nama

CityLIGHTS

Humanitarni Božićni sajam Gimnazije Velika Gorica

Objavljeno

Danas je u holu Srednjoškolskog centra održan 5. humanitarni Božićni sajam Gimnazije Velika Gorica. Gimnazijalci su od 9 do 17 sati izlagali svoje proizvode u dvije smjene: od 9 do 13 učenici prvih i četvrtih razreda, a u popodnevnoj smjeni (13 do 17 sati) učenici drugih i trećih razreda. Na jednom štandu izlagali su učenici članovi gimnazijske Volonterske udruge ”Marijini obroci” (Mary’s meals). Sveukupna ponuda je bila bogata i šarolika – na stolovima su bili ponuđeni božićni ukrasi, kolači svih mogućih vrsta i oblika, topli i hladni napitci te voće i video igrice. Cijene su bile popularne, prodaja je tekla očekivanim tempom, a među prvim kupcima u obje smjene bile su ravnateljica Brankica Žugaj i pedagoginja Olieta Horvat Kardoš. Poslijepodnevnu prodaju su glazbom poboljšali gimnazijalci tamburaši. Utrženi iznos bit će darivan, kao i prethodnih godina, Pučkoj kuhinji, Centru za odgoj i obrazovanje Velike Gorice te SOS dječjem selu u Lekeniku.

 

20.12.2016. Velika Gorica, Srednjoškolski centar – Održan humanitarni Božićni sajam Gimnazije Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema riječima ravnateljice Žugaj, 49 gimnazijalaca se u prošloj školskoj godini plasiralo i dostojno prezentiralo svoju školu na državnim natjecanjima, što je sjajan postotak u odnosu na broj učenika Gimnazije, i svrstava velikogoričku gimnaziju, ne samo kao najbolju u našoj županiji, nego i vrlo visoko na državnoj razini. Peti humanitarni Božićni sajam samo dodatno pokazuje da su učenici osjetljivi na opće društvenu zbilju i spremni su pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, i to čine svi razredi bez izuzetka.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

Dea Wonderink, nova tattoo majstorica u gradu

Objavljeno

on

18.06.2018, photo: D.Č.

Dea Poljaković, koja je u svijetu tetoviranja poznatija kao Dea Wonderink, vlasnica je novootvorenog i istoimenog salona Wonderink tattoo u Velikoj Gorici. Deu crtanje, dizajn i umjetnost zanimaju oduvijek, ali se time počela baviti tek kada je upisala školu za dizajnera unutrašnje arhitekture gdje je i naučila razne tehnike crtanja. Tetoviranje joj se oduvijek sviđalo, ali nije mislila da će se time baviti sve dok se u tu vrstu umjetnosti nije zaljubila prilikom svog prvog tetoviranja. Nakon završetka škole Dea se zaposlila kako bi si priuštila opremu za vježbanje te je 8 mjeseci posvetila samostalnom vježbanju na umjetnoj koži.

18.06.2018, photo: D.Č.

“Ogroman šok mi je bio kada su me roditelji pitali hoću li se time baviti u životu. Od samog početka oni su mi najveća podrška, mama je zapravo bila prva osoba koju sam tetovirala. Sjela je, nije znala što će tetovirati, ali rekla je da joj je obitelj najbitnija i tako je tetovirala jednu riječ – Family. Nakon mame, došle su njene kolegice, prijatelji prijatelja i tako se posao počeo širiti.”, ispričala je Dea o svojim počecima.

Motivi koje osobito voli raditi su ruže i drugih cvjetni motivi. Teško joj je izdvojiti najdraže radove, ali uživa u izradi geometrijskih i apstraktnih motiva te tetovaža rađenih tehnikom vodenih boja. Isto tako ističe kako je prekrivanje ožiljaka, najčešće suicidalnih, sa umjetnošću jedan od najljepših trenutaka sa kojima se tattoo majstor može susresti.

photo: Dea Wonderink

“Tetovirala sam samu sebe nekoliko puta, iako je dobro ispalo ne preporučam to nikome.”

“Raditi s ljudima je prekrasna stvar, ali ono ima i mana. Odbijam tetovirati osobe koje su izrazito napadne, nerazumne i negativne oko samog tetoviranja. Smatram da tattoo majstor i klijent moraju surađivati od prvog trenutka, a ako to nije slučaj, jednostavno odbijem tetovirati kako bih izbjegla daljnje komplikacije. Također odbijam tetovirati kada se radi o vulgarnim motivima ili zahtjevima koji su neizvedivi.”, kaže Dea.

Govori kako u Hrvatskoj i dalje postoje predrasude oko tetovaža jer su često povezivane s narkomanima i prostitucijom, stoga se i ona sama susreće s ružnim i neugodnim komentarima i pogledima. S druge strane, vidi pozitivnu promjenu u zadnje dvije godine jer sve više mladih i nekolicina starijih doživljavaju tetovaže kao umjetnost.

18.06.2018, Deini radovi, photo: D.Č.

Zašto voliš raditi svoj posao?
“Ispunjuje me. Najbolja stvar koja ti se može dogoditi je kada hobi pretvoriš u posao. Na poslu si, zarađuješ, trudiš se, ali toliko uživaš u tome da nemaš osjećaj da radiš i nerealno ti je da te ljudi plaćaju za to jer toliko voliš to raditi. Najljepši trenutak je vidjeti osmijeh i zadovoljstvo na klijentovom licu nakon tetoviranja.”

 

 

Deu možete pronaći na adresi Turopoljska 23 ili je kontaktirati na Facebooku.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Pogledajte izložbu „Ljepota mogućnosti/Vita nova“

Radovi Andree Rendulić i Charlotte Frank bit će izloženi do 29. lipnja

Objavljeno

on

U izložbenom prostoru zgrade Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica otvorena je izložba dviju slikarica pod nazivom „Ljepota mogućnosti/Vita nova“. Autorice se predstavljaju u sklopu programa Goričkih večeri.

„Andrea Rendulić, profesorica književnosti i diplomirana knjižničarka, autorica proznih tekstova i knjiga za djecu, izložila je svoju verziju zbiljskog okoliša (livada, cvijet, šuma, ptica, nebo) koju je ona poetično i skladno prikazala točkicama, kružićima i linijama. Za nju je stvaranje radost i potreba.

Charlotte Frank, profesorica likovne umjetnosti, predstavila je svoj novi ciklus radova, sav u modrini. Ona svojim oblim putanjama sugestivno dekonstruira figurativno i raslojava formu“, stoji u najavi izložbe.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 15. lipnja 2018.

Ova žena savjetuje čime je najbolje ukrasiti balkon

Objavljeno

on

Ne propustite video:

 

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno