Poveži se s nama

Gospodarstvo

Gradonačelnik o Aglomeraciji Velike Gorice govorio na Konferenciji o komunalnom gospodarstvu

Objavljeno

Gorički gradonačelnik Dražen Barišić gostovao je danas u Dubrovniku na Konferenciji o komunalnom gospodarstvu gdje je govorio o uspješnosti Grada u iskorištavanju i čuvanju vodnog bogatstva te razvoju komunalne infrastrukture. U ‘Razgovoru s povodom’ osvrnuo se i na iskorištavanje europskih sredstava.

 

“Velika Gorica je jedan od uspješnijih gradova u povlačenju europskog novca, a rezultat je to i kadrovskog kapaciteta i dugoročnog planiranja. Gorica je jedan od najperspektivnijih gradova u Hrvatskoj, a ta titula rezultat je sustavnog planiranja, kvalitetnih projekata, mjera i dobro organiziranog tima. Na tome radimo dugi niz godina. Jednako tako smo pristupili i sredstvima iz EU fondova. Organizirali smo dobar, stručan i kvalitetan tim, obrazujemo kadrove o apliciranju i raspisivanju projekata za EU fondove te iste planiramo u svojim aktivnostima i projektima. Ponosan sam jer smo uspjeli u Veliku Goricu i na područje Turopolja dovesti jedan od najvećih projekata na ovim područjima – EU projekt Aglomeracija Velike Gorice, koji predviđa izgradnju 140 km odvodnje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti 55 milijuna eura“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Foto: gorica.hr

Foto: gorica.hr

Na Konferenciji je prezentaciju o gospodarenju otpadom održao i Željko Galeković, direktor VG Čistoće koja je također sredstavima Europske unije provela projekt ‘U mom dvorištu’, u sklopu kojeg je izgrađeno potpuno novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno