Poveži se s nama

CityLIGHTS

Grade, sretan ti rođendan!

Objavljeno

Pozdrav svima! Ja sam ona što vas svakog jutra budi s frekvencija City radija. I koliko god se činilo da sam jutarnji tip, daleko sam ja od toga. Više od ičega volim spavati. Dobro malo više volim čokoladu!

 

Nego, da vas pitam. Znate li koji je danas dan? Je, trinaesti, i nije petak nego utorak. Danas je u kalendaru sveta Lucija.Sretan imendan svima koji slavite! A znate li da je sveta Lucija zaštitnica grada Velike Gorice? Ako niste znali, sad znate! A evo još malo pitalica? Znate li tko danas slavi rođendan? Pa upravo naša Velika Gorica! Danas je Dan Grada, vjerujem da ste lijepo profeštali u nedjelju navečer uz Crvenu jabuku. Danas je i onaj svečani, službeni dio. A kod mene je isto svečano, a službeno samo kad idem na informacije u školu!

 

Znate, ja vam uopće nisam Goričanka. Dotepla sam se tu. Sasvim slučajno. Ma mo’š misliti. U životu ništa nije slučajno. Došla sam ovdje prije gotovo deset godina iz Zagreba, putovala svakodnevno na posao. I nije tu bilo neke ljubavi. Grintala sam gotovo svaki dan na ZET i njihov nepostojeći red vožnje, iako, bit ću iskrena, najbolje ideje padale su mi napamet dok sam se satima vozila od Dubrave do Velike Gorice (uz presjedanja, naravno). I onda sam jedan dan rekla – E, sad je dosta! Selim u Veliku Goricu i točka. I znate što? Bila je to najbolja odluka u mom životu! Nek se moji Zagrepčanci ljute koliko ih volja, ali Velika Gorica ima dušu! Ovdje sam prvi put nakon ne znam koliko godina osjetila duh blagdana. Ovdje su ljudi smireniji, nasmijaniji.

gorickim-ulicama-listopad-2016-12

I nemojte mi reći da je moj grad spavaonica, jer ste onda vi ti koji spavate. Podižem dijete u ovom gradu koji mu pruža baš sve što je potrebno za zdravo odrastanje. Ne bih politiku u svoju butigu i nije mi bitna boja košulje. Bitno mi je ono što vidim, a u posljednjih pet godina koliko sam ovdje vidim puno toga. Napravljenog. Da se može više, može se, ali znate za onu „složna braća kuću grade“? Pametnom dosta.

 

I kako u životu ništa nije slučajno, nije ni sljedeće. Nije slučajno da ja nesuđena Lucija, zahvaljujući dinaru iz 1981. koji je odlučio da budem Suzana, dođem u grad kojeg čuva i štiti sveta Lucija. I nije slučajno da sam od svih redakcija u kojima sam radila došla u onu  – goričku i tako još bolje upoznajem ljude i ovaj grad. I nije slučajno da moj grad i ja danas imamo puno razloga za slavlje. Njemu 21 godina, a meni isto toliko s 14 godina iskustva. Treba li dalje? Grade moj, sretan ti rođendan!

 

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno