Poveži se s nama

Vijesti

Grad će biti jamac VG Vodoopskrbi pri dizanju kredita kod HBOR-a

Dijelom tog kredita trebao bi se financirati projekt Aglomeracija Velika Gorica

Objavljeno

VG Vodoopskrba dobila suglasnost Gradskog vijeća za jamstvo Grada potrebno za dizanje kredita kod HBOR-a. Dijelom tog kredita trebao bi se financirati projekt Aglomeracija Velika Gorica.

„Ovim jamstvom Grad garantira sa 35,7 milijuna kuna, dizanje kredita vrijednog 28 milijuna kuna. Riječ je o dugoročnom kunskom kreditu, s kamatnom stopom od 2,2 posto godišnje, koji će se otplaćivati idućih 12 godina s počekom od dvije godine. Uz jamstvo Grada, VG komunalac je dužan dati mjenice i zadužnice“, objasnila je pročelnica Uspravnog odjela za financije Žaneta Štefančić.

Ovu odluku podržalo je 17 gradskih vijećnika, devet ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano.

Politika

FOTO Javna tribina ”Nacionalni program zdravstvene politike SDP-a”

Objavljeno

on

05.06.2020. Velika Gorica. Javna tribina ”Nacionalni program zdravstvene politike SDP-a”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica organizirala je javnu tribinu ”Nacionalni program zdravstvene politike SDP-a” večeras u Gradskoj vijećnici u Pučkom otvorenom učilištu. Predavač je bio dr. Saša Srića, specijalist interne medicine i pulmolog.

05.06.2020. Velika Gorica. Javna tribina ”Nacionalni program zdravstvene politike SDP-a”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon kratkog pozdravnog govora Ozrena Robića, predsjednika Gradskog odbora SDP-a Velika Gorica, dr. Srića je nabrajao i temeljito obrazlagao trenutno stanje u zdravstvu Republike Hrvatske.

05.06.2020. Velika Gorica. Javna tribina ”Nacionalni program zdravstvene politike SDP-a”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema njegovim riječima problemi su brojni: 1. Porast pobolijevanja i smrtnosti, 2. povećani dugovi u zdravstvu (trenutno ukupni dug u zdravstvu iznosi 10 milijardi kuna, s trendom porasta), 3. korupcija u zdravstvu, 4. potpuno neorganizirana Hitna medicinska pomoć, 5. ukidanje pripravničkog staža, 6. zastarjeli model HZZO-a, 7. neučinkovitost spajanja bolnica, 8. sigurnost zdravstvenog osoblja, 9. digitalizacija zdravstva, 10. deficitarna palijativna skrb, … Rješenja nudi ”Koordinacija akcija prevencijom do zdravlja”.

05.06.2020. Velika Gorica. Javna tribina ”Nacionalni program zdravstvene politike SDP-a”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon dr. Sriće govorila je i dr. Ljubica Lazić-Vuletić (obiteljska medicina), koja je, između ostalog, kazala da su liječnici opterećeni suvišnom papirologijom te da skoro 40% radnog vremena utroše na ispunjavanje brojnih formulara, potpisivanje doznaka i ostalog. Ovaj ‘suvišni’ dio liječničkog posla prije su radili administratori HZZO-a.

Drugi dio tribine pripao je posjetiteljima da postavljaju pitanja o onome što je rečeno na predavanju te što ih ponajviše smeta u aktualnom zdravstvu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

VIDEO ‘Želim da moja Gorica bude hrabra i pozitivna, da igra nogomet!’

Nogometaši Gorice u subotu u 19 sati gostuju u Koprivnici kod Slaven Belupa u prvoj službenoj utakmici nakon korone. U tri je prijateljske utakmice naša momčad izgledala jako dobro, ali trener Valdas upozorava – broje se samo službene utakmice!

Objavljeno

on

Točno će 90 dana proći od posljednje službene utakmice, od poraza od Lokomotive, u trenucima kad nogometaši Gorice u subotu od 19 sati istrče na stadion Ivan Kušek Apaš u Koprivnici. Na prisilnu stanku Goričani su otišli kao šesta momčad prvenstva, sa sedam bodova manje od petoplasiranog Osijeka, ali svi ti brojčani podaci govore samo da je još puno posla pred ovom momčadi.

Ambicije su tu, nisu nestale niti se ugasile, u klubu svi vjeruju kako je i dalje moguće uloviti to peto mjesto, koje vodi u europska natjecanja, a do tog malog pothvata Gorica će pokušati doći predvođena novim čovjekom na klupi. Valdas Dambrauskas upisao je pobjedu, remi i poraz neposredno nakon dolaska, no sad bi to trebala biti druga i drukčija priča.

– Nikome nije bilo lako u razdoblju iza nas, ali polako i sigurno nadvladavamo sve što nas je snašlo. Meni je sve to u neku ruku i dobro došlo, imao sam vremena bolje upoznati momčad, pokušati na igrače prenijeti barem dio svojih ideja i sad jedva čekamo da utakmice ponovno krenu – kazao je trener Dambrauskas u najavi utakmice.

Ističe litavski stručnjak kako su priče o novom stilu kojim će Gorica igrati pretjerane i preuranjene, ali zna što želi.

– Cilj mi je pokušati se odmaknuti od ‘mentaliteta male momčadi’, koja se brani 90 minuta i čeka da se nešto dogodi. Želim da budemo hrabri i pozitivni, da isprovociramo pozitivne događaje na terenu – dodao je Dambrauskas.

Njegove ideje, kao i odabir igrača kojima najviše vjeruje, postat će puno jasnije već kroz nekoliko sljedećih kola, no prilično je izvjesno da će na golu i dalje biti Kristijan Kahlina, koji se uoči korone zaustavio na 129 uzastopnih prvenstvenih nastupa.

– Već u prijateljskim utakmicama vidjela se razlika u našoj igri, što je i normalno, jer u suprotnom promjena trenera ne bi imala smisla. U ovim dosadašnjim testovima reagirali smo izvanredno na trenerove zahtjeve, a ja vjerujem da će slično biti i u prvenstvu. Ukratko, vjerujem u dobre rezultate – istaknuo je kapetan Kahlina.

Pravo nastupa neće imati Kristijan Lovrić, koji ima tri žuta kartona, te Nasiru Moro, koji je iz Sesveta donio suspenziju zbog crvenoga kartona. Od ozljede se tek oporavlja Dario Špikić, koji također neće biti u konkurenciji, dok će svi ostali biti tu, na raspolaganju, spremni i orni da već od prvoga kola stvari krenu kako je trener zamislio.

– Nitko ne može znati u kakvoj će formi biti koja momčad, ipak je ovo iza nas potpuno netipična situacija. Neki će klubovi u formu ući prije, neki kasnije, a ja vjerujem da će Gorica igrati dobar nogomet već od prvoga dana – zaključio je trener Dambrauskas.

Vežite se, polijećemo…

Nastavi čitati

Vijesti

Ljetni praznici u gradu ne moraju biti dosadni, zato su tu dječje radionice

Radionice su besplatne, a namijenjene su osnovnoškolcima

Objavljeno

on

I ove godine, tijekom ljetnih praznika, Centar za djecu, mlade i obitelj organizira niz radionica za učenike. Ovisno o dobi, djeca se mogu prijaviti na radionicu priče i stripa, likovnu, origami, hobby art ili novinarsku radionicu. Naći će se u programu Centra i radionice za medijske kritičare, rad u drvu, engleski jezik te hokus pokus.

– Ukoliko želite razbiti dosadu, pronaći nove prijatelje, naučiti neke nove vještine ili jednostavno se dobro zabaviti, prijavite se za neki od naših programa – pozivaju iz Centra za djecu, mlade i obitelj.

Radionice će početi od 29. lipnja, a trajat će i u srpnju. Sudjelovanje je besplatno, a za radionice se potrebno prijaviti.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno