Poveži se s nama

Kultura

Goričko Veleučilište centar izvrsnosti u optometriji

Riječ je o iznimno poželjnom kurikulumu usklađenom sa svjetskim trendovima na tržištu rada, koje je izrazito privlačno studentima iz cijele Europe

Objavljeno

U vijećnici Veleučilišta Velika Gorica danas je javnosti predstavljen projekt koji je u potpunosti financiran iz Europskog Socijalnog Fonda pod nazivom “Specijalistički diplomski stručni studij optometrije – Specialist Graduate Professional Study in Optometry”. Prvi je to studij master razine u Hrvatskoj, koji će zbog niže školarine i cjenovno konkurirati visokim učilištima u Europi sa sličnim studijskim programom.

Prodekan za međunarodnu suradnju i projekte, mag. ing. aeronaut. Alen Stranjik, voditelj projekta ispred VVG-a, istaknuo je kako je došlo vrijeme da se poveća priljev stranih studenata na diplomski studij optometrije, čije izvođenje se planira od listopada 2020. godine.

-Svake godine na gorički studij optometrije dolazi 15-ak studenata iz Slovenije. Da bismo postali privlačno odredište i za europske, te međunarodne studente, do sada nas je priječila jezična barijera. Diplomskim studijem koji će se izvoditi na engleskom jeziku  po principu e-učenja, postoji  potencijal da se broj stranih studenata na VVG-u poveća – rekao je mag. ing. aeroing. Alen Stranjik.

Gospođa Mia Bolf ispred Učilišta Ambitio, koji je partner ovog projekta, izrazila je zadovoljstvo doprinosa akademskoj zajednici kroz ovaj hvalevrijedan projekt.

-Kao partneri projekta, angažirali smo se kroz analizu tržišta s glavnim ciljem da se detektiraju potrebne vještine i znanja u svrhu povećanja konkurentnosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj u odnosu na svjetsku razinu – rekla je Mia Bolf.

U šetnji laboratorijem  gdje budući mladi optometristi ‘bruse’ svoje znanje, te naučenu teoriju primjenjuju u praksi, sreli smo studenticu Doru Grle, koja je netom odradila pregled oštrine vida i površine oka za leće jednoj djevojci.

– Vijest da se otvara diplomski studij na VVG-u dočekala sam s oduševljenjem, jer bi mi se otvorila veća mogućnost na tržištu rada. Dodatne dvije godine proširile bi aspekte, širinu i područje stečenog znanja,  a isto bi mi bilo od velike koristi u profesiji – rekla nam je studentica treće godine preddiplomskog studija optometrije, Dora Grle.

Koliko je VVG privlačan strancima, pokazuje i činjenica da na konferenciju za optometriju, koja se u Velikoj Gorici održava od 2012. godine dolaze stručnjaci iz SAD-a, Kanade i Indije, kako bi bili u tijeku s novim saznanjima ovog područja, a na prošloj konferenciji sudjelovale su čak 44 države. To nam govori da je Hrvatska našla svoje mjesto  na popisu poželjnih destinacija za razvoj i istraživanja u ovom području.

Galerija fotografija

Kultura

Kazalište preselili na internet: ‘Priču o oblaku’ pogledajte sa svog kauča

Za malene Goričane koji vole kazalište…

Objavljeno

on

S obzirom preporuke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kazalište Mala scena svoje će predstave prenositi uživo. U subotu, 14. ožujka u 17 sati, izravno će prenositi izvedbu predstave „Priča o oblaku“ koja je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

– Čak i ako ne možete doći k nama, možete predstavu gledati iz prvog reda na vašem kauču po cijeni od 35 kuna. Cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice. Ovim započinjemo novu eru u hrvatskoj kulturi, a streamove predstava možete očekivati barem dvaput tjedno za sve uzraste – kažu iz Male scene te dodaju kako link nakon kupnje možete podijeliti i s prijateljima te će oni dobiti 10 posto popusta na kupovinu.

– Kazalište postaje još važnije u vrijeme krize. Ne samo da ćemo uspjeti dočarati čaroliju kazališta, želimo u danima koji slijede unijeti radost kazališta u vaš dom – dodali su iz kazališta.

Nastavi čitati

Kultura

I kultura se odgađa do daljnjega…

Objavljeno

on

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, svi kulturni programi u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica odgađaju se do daljnjega. Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, odlučili su na kolektivnom sastanku zaposlenika u POUVG, neće prikazivati predstave i filmove, a neće se održavati niti koncerti, kao ni predavanja.

Nastavi čitati

Kultura

OtpisaNE najslađa predstava VIRKAS-a

Komedija suočava gledatelje s tabu temama hrvatskog društva

Objavljeno

on

Na 16. Virovitičkim kazališnim susretima ovogodišnju titulu najslađe predstave odnijela je upravo komedija ‘OtpisaNE’ GK Scena “Gorica” i Kazališta Moruzgva. Nakon 11 predstava u virovitičkom kazalištu i tri gostujuće u Slatini i Suhopolju, na ovom poznatom kazališnom festivalu sudjelovala su kazališta iz cijele Hrvatske, kao i susjednih država.

U predstavi ‘OtpisaNE’, čiju režiju potpisuje Nikola Zavišić, a tekst Renato Baretić, glume Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički. Migranti, iskorištavanje bolovanja, braniteljskih mirovina i pobačaja te druge “tabu” teme o kojima predstava govori, obrađene su na vrlo jednostavan i komičan način, što je publika na kraju nagradila velikim aplauzom i odličnom ocjenom 4,91.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno