Poveži se s nama

Kultura

Goričko Veleučilište centar izvrsnosti u optometriji

Riječ je o iznimno poželjnom kurikulumu usklađenom sa svjetskim trendovima na tržištu rada, koje je izrazito privlačno studentima iz cijele Europe

Objavljeno

U vijećnici Veleučilišta Velika Gorica danas je javnosti predstavljen projekt koji je u potpunosti financiran iz Europskog Socijalnog Fonda pod nazivom “Specijalistički diplomski stručni studij optometrije – Specialist Graduate Professional Study in Optometry”. Prvi je to studij master razine u Hrvatskoj, koji će zbog niže školarine i cjenovno konkurirati visokim učilištima u Europi sa sličnim studijskim programom.

Prodekan za međunarodnu suradnju i projekte, mag. ing. aeronaut. Alen Stranjik, voditelj projekta ispred VVG-a, istaknuo je kako je došlo vrijeme da se poveća priljev stranih studenata na diplomski studij optometrije, čije izvođenje se planira od listopada 2020. godine.

-Svake godine na gorički studij optometrije dolazi 15-ak studenata iz Slovenije. Da bismo postali privlačno odredište i za europske, te međunarodne studente, do sada nas je priječila jezična barijera. Diplomskim studijem koji će se izvoditi na engleskom jeziku  po principu e-učenja, postoji  potencijal da se broj stranih studenata na VVG-u poveća – rekao je mag. ing. aeroing. Alen Stranjik.

Gospođa Mia Bolf ispred Učilišta Ambitio, koji je partner ovog projekta, izrazila je zadovoljstvo doprinosa akademskoj zajednici kroz ovaj hvalevrijedan projekt.

-Kao partneri projekta, angažirali smo se kroz analizu tržišta s glavnim ciljem da se detektiraju potrebne vještine i znanja u svrhu povećanja konkurentnosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj u odnosu na svjetsku razinu – rekla je Mia Bolf.

U šetnji laboratorijem  gdje budući mladi optometristi ‘bruse’ svoje znanje, te naučenu teoriju primjenjuju u praksi, sreli smo studenticu Doru Grle, koja je netom odradila pregled oštrine vida i površine oka za leće jednoj djevojci.

– Vijest da se otvara diplomski studij na VVG-u dočekala sam s oduševljenjem, jer bi mi se otvorila veća mogućnost na tržištu rada. Dodatne dvije godine proširile bi aspekte, širinu i područje stečenog znanja,  a isto bi mi bilo od velike koristi u profesiji – rekla nam je studentica treće godine preddiplomskog studija optometrije, Dora Grle.

Koliko je VVG privlačan strancima, pokazuje i činjenica da na konferenciju za optometriju, koja se u Velikoj Gorici održava od 2012. godine dolaze stručnjaci iz SAD-a, Kanade i Indije, kako bi bili u tijeku s novim saznanjima ovog područja, a na prošloj konferenciji sudjelovale su čak 44 države. To nam govori da je Hrvatska našla svoje mjesto  na popisu poželjnih destinacija za razvoj i istraživanja u ovom području.

Galerija fotografija

Kultura

Advent u knjižnici: Upoznajte lik i djelo Milana Šenoe

Književni susret na središnji odjel za odrasle goričke knjižnice dovodi kuratoricu memorijalne zbirke obitelji Šenoa Jasminu Reis

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, građani će 17. prosinca u 11 sati moći saznati tko je bio Milan Šenoa, najstariji sin Augusta i Slave. Iz knjižnice su, u povodu 150. obljetnice rođenja ovog geografa i književnka, na književni susret pozvali Jasminu Reis, kuratoricu memorijalne zbirke obitelji Šenoa.

“Adventska događanja uvijek nam donose i poneku novost vezanu uz obitelj Šenoa. Gospođa Jasmina Reis, kojoj dugujemo zahvalnost za najljepši i najslađi mali muzej u Zagrebu – Kuću Šenoa – pripremila je mnoštvo zanimljivosti vezanih uz život ovog geografa i književnika koji je s Emilijem Laszowskim surađivao na knjizi Povijest Plemenite općine Turopolja te zajedno s njim i dr. Velimirom Deželićem sastavio prvi dio knjige “Zemljopis, narodopis i povijesni pregled”. U književnosti se javio novelom “Njuta”, a uz brojna dramska djela, napisao je i biografsku prozu “Moj otac”, koju je posvetio Augustu Šenoi”, objasnila je Ivana Grubačević iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Nastavi čitati

Kultura

Mičevčani izložbom pokazali kako vide Božić

Izložba je otvorena do 16. prosinca

Objavljeno

on

Danas je u Hrvatskom domu Mičevec otvorena izložba na temu Božića mičevečkih kreativaca koji iz hobija rade i stvaraju različite predmete umjetničke i uporabne vrijednosti.

“Mi smo stanovnici sela Mičevca koji imaju isti ili slični koncept, ljubav i filozofiju prema i o kreativnosti, njenoj vrijednosti u društvu stoga se okupljamo dva puta na godinu te održavamo izložbe. Radimo iz hobija unikatne umjetničke radove jer svaki rad je rukom izrađen”, rekla je u najavi ove izložbe Marijana Radujković Jooste.

Izložba je otvorena do 16. prosinca svaki dan od 11 do 17 sati.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Skulptura Andrije Gašparuša na svjetskoj izložbi u Barceloni

Objavljeno

on

Prosinac 2019. Barcelona. Kipar Andrija Gašparuš na svjetskoj izložbi u glavnom gradu Katalonije. Foto: Arhiva umjetnika

Velikogorički kipar Andrija Gašparuš nedavno se vratio s otvorenja velike međunarodne izložbe Figurativas u Europskom muzeju moderne umjetnosti (Museu Europeu d’Art Modern – MEAM) u Barceloni na kojoj je izložen i njegov rad. Preko 300 umjetnika iz cijelog svijeta bilo je nazočno 06. prosinca na otvorenju izložbe u muzeju koji slovi za jedan od najboljih svjetskih muzeja figurativne umjetnosti. Izložba je otvorena do 31.siječnja 2020.

Prosinac 2019. Barcelona. Kipar Andrija Gašparuš na svjetskoj izložbi u glavnom gradu Katalonije. Foto: Arhiva umjetnika

Kipar Gašparuš pojasnio je neke od posebnosti spomenutog muzeja: ”MEAM se razlikuje od ostalih muzeja suvremene umjetnosti po tome što ugošćuje živuće umjetnike koji stvaraju figurativnu umjetnost. Takvi radovi u današnje vrijeme nisu dovoljno često viđeni i prezentirani u muzejima, galerijama ili kolekcijama gdje je suvremenost u umjetnosti poistovjećena s eksperimentom i apstrakcijom. Tako je MEAM prvi muzej koji postoji u Europi posvećen isključivo suvremenoj figurativnoj umjetnosti, gdje umjetnost novog stoljeća ne podrazumijeva raskid s bogatom europskom tradicijom. To je zapravo povratak u vječne kanone umjetnosti da bi odatle mogli stvoriti novu umjetnost, pravu umjetnost našeg vremena, utemeljenu na gotovo renesansnim konceptima proučavanja učitelja, upornosti u umjetničkoj karijeri, naporu u razradi umjetničkog djela, nadahnuću, genijalnosti i osobnosti.”

Prosinac 2019. Barcelona. Kipar Andrija Gašparuš na svjetskoj izložbi u glavnom gradu Katalonije. Foto: Arhiva umjetnika

Umjetnik iz Velike Gorice izložio je u Barceloni skulpturu od gipsa, dimenzija 23x42x27 cm, nazvanu ‘‘Aporia”. Aporia je i naslov Andrijinog diplomskog rada na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu (ALU), koji je obranio ove godine u klasi prof. Mile Blaževića te stekao zvanje magistar kiparstva.

Andrija Gašparuš izlagao je na završnim izložbama ALU, na izložbi posvećenoj Marinu Getaldiću u Strossmayerovoj galeriji starih majstora (HAZU), dobio je rektorovu nagradu za scenografiju, surađivao je kao scenograf i kipar s National Geographic-om na projektu „Planet ili plastika“ te sudjelovao u brojim drugim skupnim izložbama. Od druge do pete godine studija bio je, kao izvrstan student, stipendist Grada Velike Gorice.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno